Donmuş Hayvan Sergisine Bir Yenisi Eklendi!

Donmuş Hayvan Sergisine Bir Yenisi Eklendi!

Tedavisi için Erzincan'dan Kars'a gönderilen Vaşak, yolda beyin kanamasından öldü

Donmuş Hayvan Sergisine Bir Yenisi Eklendi!

Tedavisi için Erzincan’dan Kars’a gönderilen Vaşak, yolda beyin kanamasından öldü

Erzincan’ın Kemah ilçesinde balıkçılar tarafından yaralı halde bulunan Vaşak, Erzincan Belediyesi Hayvan Barınağı getirildi. Barınak bünyesindeki görevli veteriner hekimler tarafından yapılan ilk muayenenin ardından, tedavisinin yapılmak üzere 13. Bölge Müdürlüğünün yetkisiyle, Erzincan DKPM tarafından, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezine gönderildi. Kısa sürede müdahale edilmesine rağmen, yaralı halde bulunan vaşak yolda öldü.

Kafkas Üniversitesi Rehabilitasyon ve Kurtarma Merkezine getirilen vaşağın ölü nedeni, Doç. Dr. Musa Karaman ve Doç. Dr. Hasan Özen tarafından yapılan nekropside ortaya çıktı. Vaşak üzerinde yapılan detaylı inceleme de, vaşağın üzerinde isabet etmiş 3 saçma tespit edildi. Aynı zamanda araç çarpması sonucunda sağ omuzu kırılan vaşağın, daha önce de ayağının kırıldı ancak kaynadığı anlaşıldı. Vaşak uzun süre hayatta kalmak için mücadele ettiği ancak, yolda beyin kanamasından öldüğü anlaşıldı. 

Ölen vaşak DKMP Genel Müdürlüğünün izni ile gelecek nesillere gösterilmek için doldurulacak ve Kafkas Üniversitesi’de sergilenecek.

VAŞAK HAKKINDA GENEL BİLGİ

Yöre insanının “Başak” dediği, normal bir kediden 5 kat daha ağır olan ve erkekleri 30 kiloya kadar çıkabilen Vaşak, kendi ağırlığının 10 katından büyük avları yakalayabilir. Hatta 220 kiloluk bir erkek kızıl geyiği avladığı da kaydedilmiştir.

Genellikle küçük kemirgenler, tavşanlar, kuşlar, karacalar ve dağ keçileri ile beslenir. Polonyalı bilim adamlarının yaptığı  bir araştırmada uydudan takip edilen Vaşaklardan bir erkeğin ortalama 248 km2 bir dişinin ise ortalama 133 km2 alanda yaşadığı gözlenmiştir. Bir vaşağın kullandığı alan 20 ila 450 km2 arasında değişebilir. Ortalama olarak 100 km2lik bir alanda sadece 1 ila 3 erişkin vaşak yaşayabildiğinden, vaşaklar büyük ve iyi korunan doğal alanları tercih ederler. Bu yüzden, bazı Avrupa ülkesinde soyları tükenmiştir ve geri getirme çalışmaları yapılmaktadır. İnsana zarar vermeyen vaşakların bazen kurtlar tarafından öldürüldüğü kaydedilmiştir. Sessizce, göze batmadan etrafı izlediklerinden dolayı, vaşaklar tarih boyunca bilimsel araştırma ve bilimadamları ile de özleştirilmişlerdir. Vaşağın Latince ve İngilizce ismi olan Lynx, “ışık” demek olan Indo-Avrupa kelime kökü “leuk”tan gelir. Bunun sebebi de, büyük ve parlak gözleridir. İçindeki yansıtıcı tabaka nedeniyle, vaşakların gözleri geceleyin çok iyi görür ve ışıkta çok parlar.kha

Önceki ve Sonraki Haberler