Dünya KOAH Günü Etkinlikleri

Dünya KOAH Günü Etkinlikleri

Kars Kağızman Halk Eğitim Merkezinde KAOH testi yapıldı.

Dünya KOAH Günü Etkinlikleri

Kars Kağızman Halk Eğitim Merkezinde KAOH testi yapıldı.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır. Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Buna karşın her 10 hastadan 9’u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Gerek kamuoyunun gerekse sağlık personelinin KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Halbuki hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalık durdurulabilir, hem morbidite hem de mortalite azaltılabilir.

Dünya Sağlık Örgütünün katılımıyla oluşturulmuş olan “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu” tarafından her yıl Kasım ayının 3. haftası Çarşamba günü organize edilen “Dünya KOAH Günü” etkinlikleri bu yıl Kağızman’da bugün (21 Kasım 2014) gerçekleştirildi.

Bu kapsamda konunun önemine daha fazla dikkat çekmek amacı ile Halk Eğitimi merkezinde Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Kağızman Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Kağızman  sağlık ocağı  işbirliği ile bir gün süreyle ücretsiz spirometrik ölçüm (solunum fonksiyon testi) yapıldı. Yoğun ilgi gösterilen standa Kağızman Sağlık ocağında görevli Pratisyen Dr. Ayla Alaçam ve Sağlık teknikeri Ferhat Filizle beraber solunum fonksiyon testlerini değerlendirip vatandaşları bilgilendirdi.

Gün boyu süren etkinlikte toplam 150 kişiye spirometrik ölçüm yapılarak KOAH ve sigaranın zararları ile ilgili bilgilendirme çalışması yapıldı.

Ayrıca vatandaşlara el broşürleri ve “KOAH ile Yaşam” kitapçıkları da dağıtıldı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler