Dünya Projesi İlk Yolcularını Kars'a Getirdi!

Dünya Projesi İlk Yolcularını Kars'a Getirdi!

Bakan Arslan, "Bugün gerçekten olağanüstü heyecanlıydık, mutluyduk, olağanüstü gururluyduk, olmaz denen, yapılmaz denen, kandırılıyorsunuz denen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin testini kazasız belasız çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdik." dedi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattında Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’ten başlayıp Kars’a ilk tren geldi. Kars Tren Garında Karslıların yoğun ilgisiyle Karşılanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan Demiryolları Bakanı Cavid Gurbanov burada hemşerilerine hitap etti.

“Bir Dünya Projesinin ilk test sürüşünü gerçekleştirmiş olmanın memnuniyetiyle hayırlı uğurlu olsun diyoruz.” Bakan Arslan, “Bugün değerli dostum Azerbaycan Demiryolları Bakanı ile birlikte bugün Bakü’den kalkıp Tiflis’ten Kars’a ilk test sürüşünü gerçekleştirdik, hayırlı uğurlu olsun. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi sadece Türkiye’nin değil, sadece Gürcistan’ın değil, sadece Azerbaycan’ın değil, bu 3 ülkenin ortak projesi olmakla birlikte yerine getireceği görev, yapacağı hizmet nedeniyle Londra’dan Pekin’e demiryolunu kesintisiz hale getirerek bir Dünya Projesi olacak. O yüzden bir Dünya Projesinin ilk test sürüşünü gerçekleştirmiş olmanın memnuniyetiyle hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Biliyoruz ki yıllardır memleketimiz Azerbaycanlı kardeşlerimiz 2 ülkenin kardeşliğinin pekişmesi adına bu projeyi hasretle bekliyordu. Türk insanı, Azerbaycan insanı, Gürcistan insanı velhasılıkelam 3 ülkenin halkı da liderleri kadar bu projeyi önemsedi, bu projeye sahip çıktı ve bu proje bugüne geldi. 3 ülkenin de halklarına çok çok teşekkür ediyoruz, ev sahibi olarak da Karslılara burada hemşerilerime de teşekkür ediyorum. Teşekkürün büyüğü Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev hak ediyor, zira bu fikri o çok önemsiyordu, sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde paylaştıklarında bu proje ile ilgili her ne yapmak gerekirse yapacağız’ dediler, iradelerini ortaya koydular, onlara müteşekkiriz. Onların dirayetiyle Gürcistan Hükümeti de, Gürcistan Cumhurbaşkanı da bu işe sahip çıkınca proje bugünlere geldi. Memnuniyetim ve memnuniyetimi o ki bu proje Cumhurbaşkanları bu kadar sahip çıkmışken, Başbakanımız sayın Binali Yıldırım Bakanlığı döneminden itibaren bu projeye sahip çıkmışken, bizlere düşen de onlara yol arkadaşlığı yapıp, projeyi bugünlere getirmekti. O yüzden rabbimize ne kadar hamd etsek, ne kadar şükretsek azdır.” diye konuştu.

BTK’nın Azerbaycan ile Türkiye’yi sınırdaş yapacağını dile getiren Bakan Arslan, “Değerli dostum Cavid Gurbanov ile birlikte biz bu projelerin başlangıcında bürokrat olarak görev almıştık. Ne kadar zor süreçlerden, ne kadar çetin süreçlerden ikimizden iyi bilen yok. Dolayısıyla o kadar zor süreçleri, o kadar çetin süreçleri geride bırakıp bu kadar önemli projenin bugün test sürüşüyle Bakü’den Tiflis’e, Tiflis’ten Kars’a gelmiş olmanın memnuniyetini herhalde kelimelerle ifade etmek çok zordur. Allah’ın izniyle bu proje 3 ülkenin ticaretine, ekonomisine çok katkı koyacak ama medeniyetleri bir olan, kültürleri bir olan bu insanların beşeri ilişkilerini de çok daha ileriye taşıyacak, Azerbaycan ile Türkiye’yi sınırdaş haline getirecek, kesintisiz hale getirecek. Bu proje vesilesiyle Londra’dan kalkıp Pekin’e giden bir tren bu güzergah üzerindeki bütün ülkeleri hem bize hem Gürcistan’a hem Azerbaycan’a bağlamış olacak. Hiç şüpheniz olmasın ki refah getirecek, ümran getirecek, medeniyet getirecek, bu bölgelerin kalkınmasına çok ciddi katkı koyacak. Biliniz ki ulaştırma demek; zaten kalkınma zaten gelişme demek. Hele ki bu kadar önemli bir koridorda Dünyanın orta koridor diye bellediği Çin’in tek kuşak, tek yol dediği ve Azerbaycan ile Türkiye’nin de bu fikre destek verdiği ortamda bu proje inşallah etrafındaki bütün illeri bütün bölgeleri ihya edecek. Bugün Kars’ta olma hasebiyle Kars ile ilgili de bir cümle söyleyelim; Kars Lojistik Merkezi ile birlikte bu proje çok daha anlamlı hale gelecek. Zaten size sözümüz vardı, inşaatı başlıyor. İnşallah önümüzdeki yıl Kars Lojistik Merkezi de bitirdiğimizde bu bölgenin insanına aş, ekmek, istihdam, esnafına da sıcak para anlamına gelecek, projeler bütününü gerçekleştirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

Bakan Arslan ilk test sürüşünü kazasız belasız gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Bugün gerçekten olağanüstü heyecanlıydık, olağanüstü mutluyduk, olağanüstü gururluyduk, olmaz denen, yapılmaz denen, kandırılıyorsunuz denen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin testini kazasız belasız çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.” ifadesini kullandı.

Bakan Arslan, Gürcistan’ın bu projeyi gerçekleştirebilmesi konusunda Azerbaycan hem o hattın projesini hem o hattın parasını, kredisini tamamen Azerbaycan karşıladığını sözlerine ekledi.

Azerbaycan Demiryolları Bakanı Cavid Gurbanov’da bir konuşma yaparak Dünya Projesi olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin test sürüşü ile Bakü’den Kars’a kadar gelmenin mutluluğunu yaşadığın dile getirerek, “Yaşasın Türkiye, yaşasın Türkiye-Azerbaycan dostluğu.” dedi.

Konuşmaların ardından Kars Halk Oyunları ekibi tarafından halk oyunları gösterisi sunuldu.

dunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(1).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(2).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(3).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(4).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(5).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(6).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(7).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(8).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(9).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(10).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(11).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(12).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(13).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(14).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(15).jpgdunya-projesi-ilk-yolcularini-karsa-getirdi!-(16).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler