Dünya Sarıkamış’ı Nat Geo’da bozayıların gözünden İzledi

Dünya Sarıkamış’ı Nat Geo’da bozayıların gözünden İzledi

Türkiye'nin ilk National Geographic yaban hayati belgeseli olan ve Kars'daki bozayi araştırma ve koruma çalışmalarını konu alan "Bozayının İzinde: Sarıkamış" belgeseli bir kez daha yayınlandı.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Yıllardır Kars, Iğdır ve Sarıkamış’ı her yönü ile dünyaya tanıtan KuzeyDoğa Derneği ve Nat Geo Kaşifi Çağan Şekercioğlu'nun önderlik ettiği uluslararası ekip, bozayıları incelemek için Kars’ın Sarıkamış ormanında çalışmalar yaptı.

Her yerde, herkes için, eğlencenin başta olduğu bir internet sitesi! NATGEOTV.COM sitesinde ve belgesel kanlında yayınlanan “Bozayının İzinde: Sarıkamış” yine çok yoğun ilgi gördü.

Nat Geo Kaşifi Çağan Şekercioğlu, Sarıkamış’ın eşsiz görüntüleri işliğinde boz ayıları tanıtan belgeselin bir kez daha tüm dünyada yayınlanmasından dolayı mutlu olduğunu ve Kars’ın tanıtımına katkıda bulunmaktan dolayı mutluluğunu paylaştığını söyledi.

National Geographic Channel Türkiye ilk doğa yaşam belgeseli projesini, Çağan Şekercioğlu ile birlikte hayata geçirdi. “Bozayının İzinde: Sarıkamış” belgeselinin ilk gösterimi 22 Aralık Pazar günü Bosch Ev Aletleri sponsorluğunda Nat Geo’da yapıldı. Belgesel, Türkiye gösteriminin ardından tüm dünyada Nat Geo Wild kanalında yayınlanmaya devam ediyor. Gerçekleştirdiği ilklerle anılan belgeselin en önemli başarılarından biri de, Türkiye’den Kafkaslar’a uzanacak Türkiye’nin ilk “Yaban Hayat Koridoru” projesini de dünyaya tanıtıyor olması önem arz ediyor.

Bozayının İzinde: Sarıkamış, Türkiye’de yaban hayata ilişkin çekilen ilk National Geographic Channel belgeseli olma özelliğini taşıyor. Projenin liderliğini yürüten isim olan ilk Türk National Geographic kaşifi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, National Geographic Channel ve Türkiye’nin buluştuğu projede anlamlı bir rol üstleniyor. Çekimleri Kars Sarıkamış ormanlarında tamamlanan belgesel, Nat Geo sayesinde Türkiye’nin yanı sıra dünyada 140 ülkede yaklaşık 140 milyon kişiye ulaşarak Sarıkamış’taki yaban hayatını bozayıların gözünden aktarılmaya devam ediyor.

Türkiye’de bozayılar konusunda yapılmış en kapsamlı araştırma çalışmasının belgeselleştirilmesi sayesinde, ülkemizin en büyük memeli kara hayvanı olan bozayıların ekolojilerine, daha etkin korunmalarına ve insan - yaban hayat çatışmasının azaltılmasına ilişkin önemli bilgilere ulaşıldı. National Geographic Channel Türkiye tarafından çekilen belgeselin sunduğu veriler ışığında Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu tarafından projelendirilen Türkiye’nin ilk “Yaban Hayat Koridoru” projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteğini aldı. Bakanlık tarafından Sarıkamış ve Kafkas ormanları arasına 162 kilometre uzunluğunda ve 28 bin 542 hektar büyüklüğünde yeni bir muhafaza ormanı oluşturmak için çalışmalara başlandı. Türkiye’nin ilk, dünyanın ise sayılı yaban hayatı koridorlarından biri olan bu yeni orman ile vahşi hayvanlar için güvenli bir göç yolu için ilk adımlar atıldı.”

Önceki ve Sonraki Haberler