Dünya Sulak Alanlar Günü

Dünya Sulak Alanlar Günü

Tüm dünyada 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kutlanıyor.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla yapılan etkinliklerde, içinde barındırdığı ekolojik sistem ile dünyadaki canlı yaşamının devamı için büyük önem taşıyan sulak alanlarda yaşanan kayıplar ortaya konuluyor, önlemler alınması gerektiğinin altı çiziliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu Kars ve Iğdır’ın sulak alanlarıyla güzide kentlerden iki olduğunu söyledi.

Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen ‘Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi’, 1971 yılı Şubat ayında İran’ın Ramsar kentinde imzalandığını hatırlatan Müdür Türkoğlu yaptığı açıklamada:  “Derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lâgün, deltalar, korunaklı kıyılar, su dolaşımına sınırlı olan bölgeler sulak alan olarak nitelendirilir. Sulak alanlar, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşama yerleri olduğu için de, ekolojik açıdan son derece önemli habitatlardır.” dedi.

Sulak alaların korunması ve tolumun her kesiminde doğa bilincinin daha da gelişmesi gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu:  "Bataklıklar, sazlıklar, turbalıklar ve sulak çayırlar sulak alan kapsamı içerisinde yer alan sulak alanlar; doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle yeryüzünün en önemli ekosistemlerdir. Bununla birlikte yeraltı sularını besleyerek veya boşaltarak taban suyunu dengeleyerek, sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, kıyılarda deniz suyunun girişini önleyerek, bölgenin su nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere iklim elemanları rejimini düzenlemektedir. Tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini kullanarak suyu temizlerler.

Sulak alanlar, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşama yerleri olduğu için, ekolojik açıdan son derece önemli habitatlardır. Sulak alanlar su ekosistemini, genel ekolojik sistem de Ekonomiyi destekler. İlimizin kuş göç yollarında olması da Sulak alanların korunmasında önem arz etmektedir. Ormanları, sulak alanları tahrip ederek, iklimin işlevini bozduk. Su kaynaklarımız israf ederek bitme Sulak Alanların Ekolojik dengenin, Ekosistemin Bozulması Demektir. Dünya sulak alanları sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, sanayi, içme suyu amaçlı kullanımlar, Bilinçsizce yapılan büyük baraj inşaatları nedeniyle yeterli su alamama ve yapılaşmalar nedeniyle yok edilmektedir. Sulak Alanların Korunmasına ve farkındalığın artırılması için Iğdır Üniversitesi ile ortak paneller düzenlenecektir.”şeklinde açıklama yaptı.

bugun-dunya-sulak-alanlar-gunu--(1).jpgbugun-dunya-sulak-alanlar-gunu--(2).jpgbugun-dunya-sulak-alanlar-gunu--(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler
Iğdırhaber