Durmuş: Muhtaç Olduğunuzda Bulabilmeniz İçin Sağlıklı İken Kan Verin!

Durmuş: Muhtaç Olduğunuzda Bulabilmeniz İçin Sağlıklı İken Kan Verin!

Kars’ta yakın bir zamanda açılan Kars Kızılay Kan Alma Birimi, faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.

Gazeteci Tacettin Durmuş da, birimde kan bağışında bulunarak kan vermenin hem kan verenler için hem de kan alan insanlar için hayati önem taşıdığını söyledi.

 İstanbul’da ki Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinin giriş kapısındaki, “Muhtaç olduğunuzda bulabilmeniz için sağlıklı iken kan verin” mesajını örnek veren Durmuş, Karslıları Kızılay Kan Alma Biriminde kan bağışı yapmaya davet etti.

Kan değerlerinin yüksek çıkması yani kanındaki hemoglobin oranının yüksek olması nedeniyle daha önce kan bağışında bulunamadığını belirten Durmuş, Kan Alma Birimi Sorumlu Doktoru Ahmet Enis Güllüdağ’ın önerisi üzerine 10 gün bebe aspirini kullandığını söyledi.

Durmuş daha sonra 4 gün bekleyip aynı gün bolca su içip kan değerlerini 18 üst sınırının altına düşürdükten sonra kan bağışında bulunmanın sevincini yaşadığını söyledi.

 Kan grubunun 0 Grubu Rh Negatif olduğuna vurgu yapan Durmuş, kendisinin de taşıdığı bu kan gurubunun ortalama Bin kişiden bir kişide bulunduğunu belirterek, her sağlıklı insanın yılda 2 kez kan vermesinin uzmanlar tarafından önerildiğini hatırlattı.

Gazeteci Tacettin Durmuş, Kan Alma Birimi yetkili Doktoru Ahmet Enis Güllüdağ Kars’ın yüksek rakımda olması ve Karslıların kırmızı eti bolca tükettikleri ve özellikle sigara nedeniyle kan değerlerin yüksek olmasının da önem arz ettiğini söyledi. Durmuş ayrıca toplumun gözü kulağı olan tüm gazeteci arkadaşlarını da kan vermeye davet etti.

DR. AHMET ENİS GÜLLÜDAĞ: KARSLILAR KAN BAĞIŞINDA DUYARLI

Durmuş kan bağışında bulunduğu sırada Lider Haber Ajansı (LHA) Sahibi Turgut Kaya ile birlikte Kan Alma Birimi sorumlu doktoru Ahmet Enis Güllüdağ ile toplumda kan alma bilincinin oluşması amacıyla röportaj yaptı.

LHA’ya Kars halkının kan bağışında duyarlı olduklarını belirten Güllüdağ, kan bağışlamanın sürekli yapılmasının önemine değindi. Her gün için 10 ile 50 arasında kan bağışında bulunan Karslıları kısa süreli de olsa merkezde misafir ettiklerini söyleyen Dr. Güllüdağ: “Birimizde ortalama 10-15-40 kişiden kan bağışı aldığımız günler oluyor. İnsanlar duyarlı davranıyorlar. Kutlu Doğum Haftasında da ciddi oranda kan bağışı aldık. Birim olarak en az 8’in üzerinde kan bağışı aldığımızda görevimizi yapmış sayıyoruz. Günlük bağış sayımız 10’un altına düşmüyor. Kars halkı bu konuda çok duyarlı davranıyor. Tabiî ki kan bağışlamak için gelen vatandaşlarımızın sayısı bağışta bulunanlardan çok daha dazla oluyor. Çünkü kan verecek insanlarda bazı kriterler arıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Kan ve Kan Ürünleri rehberi var. Bu rehbere göre kan alıyoruz. Orada ki kriterler de hemoglobin değerine bakıyoruz. Bu değerlerin erkeklerde 13.5 ile 18 arası olması gerekiyor. Bayanlarda ise 12.5 ile 16.5 arasında olması gerekiyor. Onun dışında kan alımı yapamıyoruz.” Dedi.

KARS BAĞIŞI YAPACAK KİŞİNİN SAĞLIKLI OLMASI GEREKİYOR

Kan verecek bağışçıların sağlıklı olmaları gerektiğine de dikkat çeken Dr. Ahmet Enis Güllüdağ: “Kan veren kişinin hastalığı olmaması lazım. Bağışçılarımızın kan vermeden önce doldurdukları forumlar ile sorgulama yapıyoruz. O sorgulama sırasında hastalığı var ise almıyoruz. Belli hastalıklar var o hastalıkları geçirmemiş olması lazım. Bağışçıların belli dönemlerde yurtdışına çıkmış olmaması lazım. Sıtma riskli ülkeler var oralara gitmemiş olması lazım. Oralara gidip dönen kişilerden ise altı ay boyunca kan almıyoruz. Endoskopi yaptıran ve ameliyat olanlardan 1 yıl boyunca kan almıyoruz. Bazı kriterler var o kriterleri uyguluyoruz. Uygun olan kişilerden kan alıyoruz.

KARS’IN YÜKSEK RAKIMDA OLMASI NEDENİYLE KARSLILARIN KAN DEĞERLERİ YÜKSEK OLABİLİYOR

Kars’ın yüksek rakımda olması nedeniyle, Karslıların kan değerleri yüksek çıkıyor. Rakım yüksekliği hemoglobini yükseltici bir etken olduğu gibi bu durum çok sık rastladığımız şekilde sigara kullananlarda da rastlanıyor. Sigara kullanmayanlarda da var ama yükseklik asıl sigara kullananlarda çok yükseliyor. Bu nedenlerle vücudun oksijen ihtiyacı artıyor vücut kan yapımına yöneliyor.

ET TÜKETİMİ DE KAN DEĞERLERİNİ YÜKSELTİCİ BİR ETKİ YAPIYOR

Bu bölgede et tüketimi fazla olduğundan dolayı da vatandaşlarımızın kan değerleri yükseliyor. Kan değerinin yüksek olması çok sık rastladığımız bir şey o değerin düşmesini bekliyoruz. Bazı tavsiyeler de bulunuyoruz. Bol su için, sigarayı azaltın veya bırakın. Kan bağışında bulunmak isteyip fakat kan değerleri yüksek olanlara, sigarayı azaltmalarını, sağlıklı beslenmelerini, sigarayı bırakmalarını ve tavsiyemiz üzerinde bir süre bebe aspirini kullanmalarını öneriyoruz. Böylece erkelerde hemoglobin değeri 18, bayanlarda ise ayanlarda ise 16.5 üst sınırının altına düştüğünde kan alabiliyoruz.

Eğer bağışçının kan değerleri düşmüyorsa hastaneye yönlendiriyor ve çeşitli tahliller yaptırmalarını öneriyoruz. İlk bağışta sistem otomatik olarak 56 gün sonraya tarih atıyor. Erkeklerde üç ay bayanlarda dört ay yani yılda bir erkek 4 kez kan verebilir, bayanlar ise 3 kez kan verebilir. Kan vermek kalp krizi riskini yüzde 90 oranında azaltabiliyor. Kan veren kişinin kanı sulandığı ve kan değeri düştüğü için normal değerlere geldiği için kişi rahatlıyor. Böylece kan katı akmıyor daha sıvı da akıyor ve insan daha rahatlıyor. Bazı bilim adamlarının iddiasına kan veren kişilerin kanser riski de azaldığı söyleniyor. İspatlanmış bir şey yok ama kanser riskinin azaldığı söyleniyor.”

Öte yandan Kars Kızılay Kan Alma Biriminde Meslek Yetkilisi Flebotomsit Erhan Özkan ve destek personeli Yalçın Eliş ile birlikte bağışlanan kanları Erzurum Kan Merkezine düzenli olarak gönderdiklerini de sözlerine ekledi. 

durmus-muhtac-oldugunuzda-bulabilmeniz-icin-saglikli-iken-kan-verin!-(1).jpgdurmus-muhtac-oldugunuzda-bulabilmeniz-icin-saglikli-iken-kan-verin!-(2).jpgdurmus-muhtac-oldugunuzda-bulabilmeniz-icin-saglikli-iken-kan-verin!-(3).jpgdurmus-muhtac-oldugunuzda-bulabilmeniz-icin-saglikli-iken-kan-verin!-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler