Düzgün: Yeşil Ot Olarak Biçin, Desteği Alın!

Düzgün: Yeşil Ot Olarak Biçin, Desteği Alın!

Dr. Düzgün, yeşil ot olarak hasat edilmesi koşulu ile yem bitkilerinin desteklenmesine başlatılmış olduğunu açıkladı.

Burkay KORTAĞ / KARS MANŞET

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, İlimizin temel geçim kaynağının hayvancılık olması nedeni ile üreticilerin yetiştirmiş oldukları hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak ve yem girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla faaliyetlerin sürdüğünü açıkladı.

Düzgün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 Yılı üretim sezonunda Kars’ın iklim ve toprak koşullarına uygun olan çok yıllık yem bitkilerinden korunga, yonca ve tek yıllık yem bitkilerinden fiğ, macar fiği, slajlık Mısıra ilave olarak yulaf, tritikale çavdar gibi yem bitkilerinin yeşil ot olarak hasat edilmesi koşulu ile desteklemelerin başlatılmış olduğunu söyledi.

Müdür Düzgün, yaptığı açıklamada, Kars il genelinde yaygın olarak ekimi yapılan ve yeşil ot verimi yüksek olan yulafın sade veya fiğ ile belli bir orana bağlı kalmaksızın karışık ekimi yapılarak müdürlüğün teknik personellerince tespiti halinde destekleme ödemesi alacağını bildirdi.

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, söz konusu desteklemelere ilişkn yaptığı açıklamada: “Bölgemiz şartları ve üreticilerimizin istekleri gözetildiğinde yulaf ve  protein ile vitamince zengin, birim alanda yüksek verim alınabilen alternatif yem bitkilerinin ilimizde ekiliş alanlarının artmasını hedeflemekteyiz. Özellikle hayvancılığa dayalı tarım yapılan ilimizde önemli bir girdi olan kaliteli kaba yem açığının kapatılması ve böylelikle üretimde artışın sağlanması hedeflenmektedir. Bu yönde Müdürlüğümüz bünyesinde  çeşitli alternatif yem bitkileri ekilişleri İlimiz Teknik Personellerince denenerek uygun olan çeşitler, eğitim faaliyetleri ve demonstrasyonlar ile üreticilerimize sunulmaktadır. Üreticilerimize hali hazırda sunulan bu ürünler aynı zamanda Yem Bitkileri Desteklemeleri Kapsamında da değerlendirilerek destekleme ödemesi sağlanmaktadır.

Diğer taraftan ilimiz iklim ve coğrafi yapısına uygun, daha önce yetiştiriciliği yapılmış kalite ve yüksek verim değerleri sağlanmış olan ancak pazar probleminden dolayı vazgeçilen mercimek ve nohut gibi ülkemizde de açığı bulunan tarımsal ürünlerin tekrardan üretim alanlarının genişletilerek pazar oluşturulması yönünde çalışmalarımız süratle devam etmekte olup bu yönde Müdürlüğümüz Personellerince de eğitim ve yayın faaliyetleri yürütülmektedir. Hedefimiz ekonomik geliri daha yüksek olan bu tip ürünlerin Üreticilerimize kazandırılarak hem refah düzeyini yükseltmek hem de Ülkemizde üretim açığı bulunan bu tip ürünlerin üretim alanların genişletilerek Ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamaktır.”dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler