Edirne-Kars Demiryolu Masaya Yatırıldı

Edirne-Kars Demiryolu Masaya Yatırıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşerek Edirne-Kars demiryolu projesini ele aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere geldiği Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü. 

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, görüşmede ÇHC Bakanı Wang, Bakan Çavuşoğlu'nu CICA toplantısı için Pekin'de görmekten büyük memnuniyet duyduğunu, Bakan Çavuşoğlu'nun Pekin'deki mevcudiyetinin ikili ilişkilere verilen değeri gösterdiğini vurguladı. Bakan Wang, ÇHC'nin Türkiye'ye büyük önem atfettiğini ve CICA hedeflerine ulaşmak için Türkiye'nin desteğinin beklendiğini vurguladı. Bakan Çavuşoğlu da 2010 yılında stratejik işbirliği düzeyine yükseltilen ilişkileri her alanda güçlendirme isteğimizin altını çizdi.

Görüşmede, önümüzdeki döneme ilişkin ziyaret takvimi de gündeme geldi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Mayıs ayı sonunda ÇHC'ye bir ziyaret yapacağı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile ÇHC Başbakan Yardımcısı Wang Yang'ın bu yılın ikinci yarısında Türkiye'de Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi'nin ilk toplantısını gerçekleştirecekleri belirtildi. Kısa süre önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayark'ın da ÇHC'yi ziyaret ettiği ve bu ziyaretin Enerji Bakanı seviyesinde düzenlenen ilk ziyaret olduğu, ayrıca G 20 Zirvesi çerçevesinde de iki ülke liderlerinin bu yıl içinde Çin'de bir araya gelecekleri vurgulandı. Bakan Çavuşoğlu, Mayıs ayında İstanbul'da yapılacak Dünya İnsani Zirvesi için Çin'den üst düzey katılım beklendiğinin altını çizdi.

TERÖR MÜCADELE ELE ALINDI

Görüşmede, ayrıca terörle mücadele konusundaki işbirliği konuları da gündeme geldi ve bu işbirliğinin nasıl artırılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Öte yandan Wang, Türkiye'de yaşanan son terör saldırıları nedeniyle taziyelerini iletirken, görüşmede ayrıca terörün önlenmesi için terörü yaratan nedenler üzerinde de durulması gerektiği ve radikalizmle mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin yabancı terörist savaşçılar ve insan kaçakçılığının önlenmesi konusunda attığı adımları muhatabına aktardı.

Görüşmede ayrıca, Edirne-Kars demiryolu, 3. nükleer enerji santralinin inşaası gibi ortak projeler ve ekonomik işbirliği konuları da gündeme geldi, çok taraflı ekonomik işbirliğinin önemi vurgulandı. Türkiye aleyhine gerçekleşen ticaret açığının ürün çeşitlendirilmesi ve karşılıklı yatırımların artırılması ile önlenebileceği hususu üzerinde duruldu. Buluşmada Türk ve Çinli müteahhitlerinin üçüncü ülkelerde işbirliği yapacağı hususunun altı çizildi.

TÜRK-ÇİN ÜNİVERSİTESİ KURULMASI

Türkiye'ye gelecek Çin turistlerin sayısının arttırılması gerektiği hususunun da vurgulandığı görüşmede, THY'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nde daha farklı noktalara uçma isteği de Bakan Çavuşoğlu tarafından Çinli muhatabının dikkatine getirildi. Türk-Çin üniversitesi kurulması için bir çalışma grubu kurulması konusu da gündeme geldi. Bakan Çavuşoğlu, ÇHC Dışişleri Bakanı Wang'i bu yılın ikinci yarısında Türkiye'ye davet etti.

Öte yandan Bakan Çavuşoğlu bugün Belarus ve Ukrayna Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirecek, yarın ise CICA Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak. Bakan Çavuşoğlu'nun toplantı sırasında konuk dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler yapması da öngörülüyor. 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler