El Değmemiş Topraklarda Bal Üretiyorlar

El Değmemiş Topraklarda Bal Üretiyorlar

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, "Ardahan balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliklerden biri balların doğal arazilerden elde edilen nektarlarla yapılıyor olmasıdır. Ardahan balı kalitenin adıdır" dedi.

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahan’ın Kafkas Arı Gen Merkezi Bölgesi olduğunu söyledi. Bölgede bal alımının tamamen iklim şartlarına bağlı olduğunu dile getiren Evliyaoğlu, "İklim şartları şu anda çok iyi ve şartlar böyle giderse il genelinde iyi bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Diğer arılardan farklı özelliklere sahip olan Kafkas arısının, hem çalışkan hem de dünyanın en uzun hortum dil uzunluğuna (7.2 mm) sahip arı ırkı olduğunu söyleyen Evliyaoğlu, "Burada ürün almamız tamamen iklim şartlarına bağlı. Doğamızda ilaçlama yok, zirai ilaçlar kullanılmıyor, ağaç yok ve tamamen doğal, bu nedenle Ardahan balı kalitenin adıdır" diye konuştu.

Evliyaoğlu, "Bölgemiz bitki çeşidi bakımından çok zengin ve yaklaşık bin 500 çiçek çeşidini barındırıyor. Bin 800 ila 2 bin 500 rakım aralığında ürün alınan bölgemizde iklim şartları bal verimini etkileyen en önemli faktörlerden birisidir" ifadelerini kaydetti.

"Donduğu zaman krema şeklini alıyor"

Bal akışının 28 Haziran’dan başlayarak Temmuz ayının 30’una kadar devam edeceğini söyleyen Evliyaoğlu şunları söyledi:

"Daha önce şurup ile besliyorduk, yaklaşık olarak bir haftadır şurupla beslenmeyi kestiğimiz için de doğanın bu güzel haliyle beslenmeyi kendi imkanlarıyla, doğadan getirdikleri şıra ile besleniyorlar. Bal akışımız 28 Haziran’dan başlayarak Temmuz ayının 30’una kadar devam eder. Hasat dönemimiz ise Ağustos 1 ila 10’u arasıdır. Hasat döneminden sonra alınan ballarımız 3 ay sonra oda sıcaklığına göre donmaktadır. Donduğu zaman da krema şeklini alıyor ve bu balın doğallığının bir göstergesidir. Tüketicilerimiz isteğe bağlı olarak donmuş haliyle de tüketebilirler veya 40-45 derecelik sıcak suda eriterek tüketebilirler."

Türkiye’de ve dünyada görülmemiş güzellikte bir coğrafyaya sahip olduklarını söyleyen Evliyaoğlu, hem arı ırkıyla hem de üretimle tüketicilere faydalı olmaya çalışacaklarını belirtti.
Şifa kaynağı polen

Doktorların polen tüketiminin insan sağlığı açısından önemine işaret ettiğini söyleyen Evliyaoğlu, ’’Doktorlarımız polen tüketiminin, birçok rahatsızlığa iyi geldiğini ifade ediyorlar" dedi.

Evliyaoğlu, aylara göre polen renginin değiştiğini de söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler