Elektrik kesintilerine urganlı önlem

Elektrik kesintilerine urganlı önlem

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Andıngün köyünde elektrik kesintilerin sık sık yaşanmasına köylüler ilginç bir yöntem buldu.

Elektrik kesintilerine urganlı önlem

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Andıngün köyünde elektrik kesintilerin sık sık yaşanmasına köylüler ilginç bir yöntem buldu. Gevşeyen kabloların birbirine değmesi sonucu sigorta atmasını tellere urgan bağlayarak önleyen köylüler şimdilik bu şekilde elektrikle mücadele etmeyi başardılar.

Bu ilginç olaya ilçeye 25 kilometre mesafedeki Aydıngün köyünde rastlandı. 65 hane, 350 nüfuslu Çıldır gölü kenarındaki köyde uzun zamandır elektrik kesintileri yaşanıyor. Zaman zaman 1 hafta gelmeyen elektrikler zaman zamanda günde birkaç defa kesiliyor. Neden olarak da hatların eksi olması ve kabloların birbirine değmesi sonucu sigortaların atması gösteriliyor.

Muhtar Burhanettin Kızıltepe, elektrik kesintilerinden dolayı beyaz eşyalarının yandığını söyleyerek, “Haftada en az üç gün elektrikler kesiliyor. Gece de iki saat kesiliyor. Sabaha karşı kesiliyor. Bunun bir çaresine bakılmasını istiyoruz. 1980 yılından bu yana bir bakım yapılmadı. Tellerde gerilme, onarma gibi her hangi bir çalışma yoktur. En ufak bir sarsıntıda bir rüzgarda direkler yıkılıyor, elektriklerden oluyoruz. Biz bu konuda çok mağduruz. Şu anda gördüğünüz gibi elektrikler gitti geldi ama biraz sonra yeniden gidecektir. Çünkü sürekli elektrikler gidip geliyor. Buradan elektrik arızayı aradığınız zaman iki eleman olduğu için sıkıntı oluyor. Çevre köylere de gittiklerinde sağlıklı bakamıyorlar. Arpaçay ilçe merkezi ve 49 köye toplam 3 kişi çalışıyor. Yeterli elemanları yok ve sonuçta bizler mağdur oluyoruz. Garantisi dolmayan televizyon ve buzdolapları şu anda tamirde. Garantiye götürdüğünüzde elektrikten darbe yemiş dile garantiye de girmiyor.” dedi.

Bu kesintilerin önüne geçebilmek için çare olarak kendilerinin devreye girdiklerini ve izledikleri kovboy filmlerinden etkilenerek tellere urgan atmak suretiyle bir çözüm ürettiklerini söyleyen Muhtar Kızıltepe, “Elektrikler olmadığında komşumla birlikte kendi imkanımızla tellere urgan atıp yere bağladık ve halende o görüntü duruyor. Keşte orayı bir çekseydiniz ilgililerde orayı bir görseydi. Kendi imkanımızla tel atarak, ip atarak telleri birbirinden ayırdık. Teller rüzgardan birbirine dolaştığı için sigorta atıyor, bizlerde urgan atma yöntemiyle geçici çözüm üretmiş oluyoruz. Evden urgan götürerek telleri biz kendimiz ayırdık ve köye elektrik geldi.” diye konuştu.

Köylü kadınlardan Filiz Derindere de elektriklerden oldukça muzdarip. “Elektriklerimiz yok. sık sık kesiliyor, eşyalarımız yanıyor” diyen Derindere, “Elektriklerimiz gidip geliyor, bütün beyaz eşyalarımız yanıyor. Elektrikler gitti mi bir hafta kadar gelmiyor.” şeklinde dert yandı.

Muhtarla birlikte tellere urgan atan Ahmet Yılgın ise, “Fırtınadan dolayı teller koptu ve üst üste bindi. Bir hafta elektriklerimiz gelmedi. Bizde birbirinden urganlarla ayırdık. Böylelikle kendi imkanlarımız ile elektriği onarmış olduk. 1980 yılından beri yapılmış ama onarım yok. O yüzden böyle sorunlar yaşıyoruz. Sigortalar atıyor, evdeki eşyalar yanıyor bizde böyle kendi imkanımız ile çözüm buluyoruz. Birbirine değen telleri urganlar ile ayırıp uçlarını yere bağladık. İletken madde olmadığından urganlarda elektrik olmuyor ve bizlerde urganlara dokunabiliyoruz. Telleri iki yandan da bu yöntemle bağladık. Telleri açarsak yine aynı sıkıntı olacak, sigortalar atacak ve elektriklerimiz gidecek” şeklinde konuştu. kha 

Önceki ve Sonraki Haberler