Emine Ayna: Eş Başkanlık Sistemi Vazgeçilmezimizdir

Emine Ayna: Eş Başkanlık Sistemi Vazgeçilmezimizdir

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Kars’ta katıldığı panelde Eş Başkanlık Sistemi’nin vazgeçilmezleri olduğunu söyledi.

Tacettin DURMUŞ / KARS

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşgenel Başkanı Emine Ayna, HDP ve DBP Kars İl Eşbaşkanlıkları tarafından düzenlenen “Kürt Sorunu ve Çözüm Modelleri” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Mavi Saray Düğün Salonunda düzenlenen panele, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, DBP Parti Meclisi Üyesi Semra Demir, DBP Kars İl Eş Genel Başkanı Şengül Mehmetoğlu ve Kayöder adına Okan Taş da katıldı.

HDP ve DBP’lilerin de katıldığı panelin sonunda gazetecilere yönelik konuşan Emine Ayna, son günlerde birçok ilde olduğu gibi Kars’ta da HDP ve DBP yöneticilerine yönelik yapılan gözaltı ve tutuklamaları kınadı. 
Geçtiğimiz günlerde Kars merkez, Digor, Sarıkamış ve Selim’de her iki partinin belediye başkanları, meclis üyeleri ve yöneticilerinin gözaltına alınmaları ve tutuklanmalarında, amacın Eş Başkanlık sistemini ve böylece kadın erkek eşitliğini ortadan kaldırmak olduğunu iddia etti.

Tutuklanan Digor Belediye eş başkanları Şengül Erkmen ve Ekrem Bingöl’ün derhal serbest bırakılmalarını isteyen Ayna, DBP olarak Eş başkanlık sisteminin vazgeçilmezleri olduğunu söyledi.

Cins eşitliğinin kendileri için önemli olduğunu ve eş başkanları tutuklayanların da bu eşitliğe karşı olduklarını da ileri süren DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna: “Onlar, ‘belediyelerde sadece bir tane başkan olur’ diyorlar. Ama biz de diyoruz ki ‘Cins eşitliği bizim için önemlidir’ Bu nedenle iki farklı cinsin Digor’da olduğu gibi diğer il ve ilçelerde de birlikte belediye başkanlığı yapmaları gerekir. Çünkü o il ve ilçelerde kadınlar ve erkekler iki ayrı cins olarak yaşıyor. Tek bir erkeğin belediye başkanı olduğu bir ilde, sistem, düşünme, karar alma ve pratik uygulama, erkek çıkarlarına göre yönelik gelişiyor. Ancak bir kadınla birlikte yönetilen bir belediye başkanlığında ise kadın unutulmuyor. Çünkü kadın belediye eş başkanı kararlar alırken o ilde veya ilçede yaşayan kadının ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak tartışıyor ve karar veriyor. Bu nedenle belediye eş başkanlığı vazgeçilmezimizdir.”dedi.

EŞ BAŞKANLAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN”

Digor belediye eş başkanları Şengül Erkmen ve Ekrem Bingöl’ün derhal serbest bırakılması gerektiğini de konuşmasında belirten Ayna: “Digor Belediye eş başkanlarımız, çok onurlu, çok şerefli bir görev üstlendiler. Bu görev onlar için bir mücadele alanıydı. Onlar bugün bu eşitlik mücadelesini tutuklu oldukları yerde de yürütme kararlılığı içerisindedirler. Onların yaptığı pratik ve uygulama bizim Demokratik Bölgeler Partisinin merkezi kararlarının uygulanmalarıdır. Aldıkları kararlar ve yaptıkları uygulamalar kendi bireysel kararları ve uygulamaları değildir. Biz onlara ‘eş başkanlık sistemini uygulayın’ dedik. Biz eş başkanlarda olduğu gibi, bir belediye başkanının yetkisi ve hakları ne ise her iki eş başkana da aynı yetkiler verilmektedir ve aynı haklardan faydalanacaklardır. Bunu diyen biziz. Bu iki arkadaşımız bizim kararlarımızı hayata geçirdiler. Bu anlamda hem siyasi, hem ideolojik olarak doğru bir yerde durdular. Doğru bir tavır ve tutum geliştirdiler. Eşitlik ve özgürlük adına, demokrasi adına, hukuk adına hiçbir yolsuzluk yapmayan, hiç kimsenin haklarını gasp etmeyen, aksine kadınları eşitliği mücadelesini yükselten bu iki arkadaşımız derhal serbest bırakılmalıdır. Onlar babalarından veya devlet imkânlarından yararlanarak ihaleler kazanmadılar. Onların ayakkabı kutlarından devletin paraları çıkmadı. Onlar kardeşlerini, damatlarını, çocuklarını Hükümete taşımadılar. Bir yolsuzluktan, haksızlıktan ve ahlak dışı etik olmayan hukuk dışı davranıştan söz edilecekse bugün her kes o kesimlere bakmalıdırlar” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler