Endişeli Bekleyiş

Endişeli Bekleyiş

Kars halkı canı pahasına hayvanlarını korumak için kurdun önüne atılan bu çobanı konuşuyor

Kars halkı canı pahasına hayvanlarını korumak için kurdun önüne atılan bu çobanı konuşuyor
Çobana saldıran kurdun kuduz olduğunun belirlenmeyince 6 ay karantinaya alınan ve hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığı Kars’ın Digor ilçesine bağlı Varlı köyünde vatandaş endişe içinde.
Kuduz bir kurdun, köyün hayvan sürüsüne saldırması nedeniyle 6 ay karantinaya alınan Varlı köyündeki olay şöyle gelişti: Köy çobanı Mehmet Zeki Gezerler (19) sabahın erken saatlerinde, hayvanları toplayarak otlatmak üzere köye ait meraya gitti. Bir müddet sonra yanlarına yaklaşmakta olan kurdu fark eden çoban panik yapmadan hayvanları korumak üzere kurda doğru yönelmeye başladı. Kuduz olduğu henüz bilinmeyen kurt sürüyü bırakıp çobana saldırdı. Genç çoban yanında taşıdığı sopası ile kurda vurmaya başladı.
HAYVANLARI KURTARDI KOLUNU KAPTIRDI
Uzunca bir müddet kurtla mücadele eden Mehmet Zeki Gezerler, canı pahasına hayvanları kurtardı ama daha fazla mücadele edemeyince kurda kolunu kaptırdı. O sırada çevrede hayvan otlatmakta olan diğer çobanların, sesleri duyarak yardıma koşması ve kurdu sopalarla vurarak öldürmesi ile kurtulan cesur çoban arkadaşları tarafından Digor Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kısa süren tedavinin ardından kolundaki kırıklar nedeniyle kolu alçıya alınan çoban köyüne getirildi. Köyde krallar gibi karşılanan kahraman çoban köyün hayvanlarını canı pahasına korumanın gururunu yaşarken, çobanın babası Yılmaz Gezerler bir mucize eseri kurtulan oğlu için kurban kesti.
Kurt saldırısı ihbarı alarak olay yerine giden Digor İlçe Tarım ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, olay yerinde bulunan kurdun kafasını keserek bir torba içerisine koyup Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi. Kurtta, kuduz hastalığı belirlenmesi sonucu, olayın geçtiği Kars ili Digor ilçesine bağlı Varlı Köyü karantina altına alındı.
Öte yandan çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Tarım Müdürü Yusuf Yurdalan, bölgede kuduz hastalığı riskine karşı çalışmaların devam ettirildiğini, halkın bilinçlendirildiğini ve Varlı Köyü’nde tüm kedi ve köpeklerin aşılanmaya başlandığını söyledi.
Yurdalan, vatandaşların kurt ve köpek gibi hayvanların ısırması durumunda, anında tarım il ve ilçe müdürlükleri ile en yakın sağlık kuruluşlarına bildirilmesini istedi.
Muhtar Abdurrahman Çankır ise, köyün 6 ay karantinaya alınmasının köy sakinleri için üzücü ve zor bir durum olduğunu belirterek, “hayvan giriş çıkışlarını yasaklanması köyü bitirir. Alım satım olmazsa borçlar nasıl ödenir?. 6 ay çok uzun bir süre olduğu için bu konuda daha akılcı çözüm istiyoruz” diye konuştu.
Köy sakinleri ise bu durumdan çok şikayetçi olduklarını belirtti. 
(MT-BA-S) KARS (KHA) – MURAT TAŞDEMİRCİ

Önceki ve Sonraki Haberler