Ensar Kılıç, E-Devlet Hakkında Merak Edilenleri Anlattı

Ensar Kılıç, E-Devlet Hakkında Merak Edilenleri Anlattı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, E-Devlet hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri anlattı.

Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç'ın anlattıkları:

Kimler E-Devlet Şifresi Alabilir?

E-Devlet uygulamaları hayatımıza hızla girdi. Teknolojinin tüm imkanlarını devlet ile ilgili işlerimizin tamamında kullanan e-Devlet uygulamalarına giriş yapmak için E-Devlet Şifresi almamız gerekiyor. Peki kimler E-Devlet şifresi alabilir?

15 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, TC kimlik numarasının bulunduğu resmi kimliğini ibraz ederek, E-Devlet şifresi edinebilir. Türkiye’de yaşayan yabancılar da hukuki geçerliliği olan kimlik bilgisiyle E-Devlet şifresine sahip olabilir. Vekil tayin ettiğiniz kişi PTT şubelerine başvurduğunda,  sizin adınıza E-Devlet şifresi alabilir. Bunun yanı sıra mahkeme kararıyla kendine vasi tayin edilmiş kişiler vasileri aracılığıyla E-Devlet Kapısı şifresi temin edebilmektedir.Bu durumlar harici başkaları adına şifre alımı mümkün değildir.

E-Devlet uygulamasını neden kullanmalıyız?

Vatandaşların devlet dairelerine gitmelerine gerek kalmaksızın, kamu hizmetlerine zamandan ve mekândan bağımsız, zahmetsiz bir şekilde erişmeleri için e-Devlet kullanılmaları yeterlidir. O halde neden e-devlet uygulamasını kullanmayalım?

E-Devlet kapısından ne tür hizmetler alınabilir?

Kapı aracılığıyla bilgilendirme, başvuru, ödeme, doğrulamalı belge hizmetleri ile entegre elektronik hizmetler alınabilir ve kurum/kuruluşların kısayollarına erişilebilir.

E-Devlet kapısı ne derece güvenlidir?

E-devlet kapısı ISO 27001 bilgi güvenliği yönetimi sertifikası sahibidir ve teknik açıdan güvenliği en üst düzeydedir. Buna ek olarak düzenli bir şekilde sızma, siber saldırı gibi güvenlik testleri uygulanmakta, kapının denetim ve kontrolü yapılmaktadır. Ancak vatandaşlar ve kullanıcılar E-Devlet şifrelerinin güvenliğinden ve sağlamlığından kendileri sorumludur.

E-Devlet ile E-Devlet kapısı arasındaki fark nedir?

Elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tamamı E-Devlet kavramını oluşturur. Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi web sitesi üzerinden verdiği hizmetler E-Devlet yapısı içinde düşünülebilir. Ancak E-Devlet kapısı E-Devlet yapısına dahil tüm hizmetlerin bir araya toplandığı www.turkiye.gov.tr adresidir.

E-Devlet ile alakalı görüş, öneri ve şikayetler nereden bildirilebilir?

Görüş, öneri ve şikâyetler 160 telefon numaralı E-Devlet kapısı çağrı merkezine, [email protected] adresine mail yoluyla, www.turkiye.gov.tr E-Devlet kapısı üzerindeki iletişim formu doldurularak iletilebilir. Bunlara ek olarak sosyal medya üzerinden Facebook için facebook.com/edevletkapi profiline, Twitter için @ekapi profiline bildirilebilir. Ayrıca #edevlet etiketi ile Twitter üzerinden alınan görüş, öneri ve şikâyetlere en kısa süre içerisinde cevap verilmektedir.

KamuNet Projesi Nedir?

İnternet altyapısı oldukça önemli bir konu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu konuda önemli adımlar atıyor. KamuNet Projesi de o adımlardan biri. Peki KamuNet Projesi Nedir? Bu proje ile neler amaçlanmaktadır? 

KamuNet; Kamu kurum ve kuruluşları arasında oluşturulan özel ağ ile internet ortamından yalıtılmış şekilde hizmet, işlem ve veri trafiğinin aktarılacağı fiziksel ve siber saldırılara karşı daha güvenli kapalı devre kamu sanal ağı altyapısıdır. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya alınan bu projede; siber güvenlik risklerinin minimize edilmesi, mevcut ve kurulacak olan güvenli kapalı devre çözümlere standart sağlanması, ortak uygulamalar için uygun alt yapının tesis edilmesi hedeflenmiştir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının KamuNet’e dahil olmasıyla güvenli bir iletişim altyapısı sağlanmış olacaktır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler