‘Erbain Günü’ etkinliğinde gözyaşları sel oldu

‘Erbain Günü’ etkinliğinde gözyaşları sel oldu

Kars Ehlibeyt Işıklı Camii ve Hz. Ali Çarşı Camii tarafından, Hz. Hüseyin’in (a.s) şehadetlerinin 40’ıncı Erbain Günü münasebetiyle düzenlenen etkinlikte duygulu anlar yaşandı ve gözyaşları sel oldu.

Tacettin DURMUŞ

Erbain Gününe konuşmacı olarak katılan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz’ün Türk Ordusunun sınır ötesinde gerçekleştirdiği barış pınarı harekatına verilen destek mesajı ile birlikte birlik ve beraberlik mesajlarının verilmesi etkinliğe damgasını vurdu.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonunda gerçekleştirilen Erbain Günü Etkinliğinde, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Evliya Camii İmamı Murat Umurbek Kuran-ı Kerim tilaveti sundu. Daha sonra da Ehl-i Beyt Işıklı Camii Derneği Alimi ve programın organizatörü Seyyid Ahmet Erdem’in Kars’ta 2. kez gerçekleştirilen Erbain Günü etkinliğin anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Erdem’in ardından da Merkez Hz. Ali Çarşı Camii Alimi Şıh Behram Geley ve Kars İl Müftüsü Yusuf Eviş söz alarak salonu dolduran Ehlibeyt dostlarına seslendi.

Azerbaycanlı Ehlibeyt Meddahı Mir Peyman Asadov sahne alarak, Kerbala’da yaşananları anlatan konuşma ve mersiyeler okudu. Bu sırada salonu dolduran Karslılar gözyaşlarına boğuldu. Kerbela’da yaşananları aktaran sinevizyon gösterisi eşliğinde aralarına Karslı genç kızların da olduğu yaklaşık 50 kişilik İstanbul Halkalı Zeynebiye Tiyatro Ekibinin gösterisi ise salonu dolduran yüzlerce vatandaşı yeniden gözyaşlarına boğdu. Tiyatronun son kısmında Azerbaycanlı Azerbaycanlı Ehlibeyt Meddahı Mir Peyman Asadov başta Kerbala şehitleri olmak üzere tüm şehitler için dualar okundu. Programda söz alan konuşmacılar birlik ve beraberlik mesajları vererek Yezid’e lanet etti.

AHMET ERDEM: “EHLİBEYT MÜSLÜMANLARIN ORTAK DEĞERİDİR”

Etkinlikte Erbain Günü’nün anlam ve önemini anlatan Kars Ehl-i Beyt Işıklı Camii Derneği Alimi ve programın organizatörü Seyyid Ahmet Erdem, İslamı Hz. Hüseyin’in Kerbelası ve Kerbela’da yaptığı fedakarlıkları ayakta tuttuğunu söyledi.

Ehlibeyt’in Müslümanların ortak değeri odluğunu da vurgulayan Erdem,”Peygamberimizi Hz. Hüseyin için, ‘Ben Hüseyin’den im, Hüseyin de bendendir.” demiştir. Hz. Hüseyin bunu Kerbela’da canıyla, ve kanıyla ispat etmiştir. O, hiç tereddüt etmeden canını ceddi Resul’un yoluna feda etmiştir. Evlatlarını, kardeşlerini ve bütün varlığını da veda etmiştir. İslamı ayakta tutmuştur ve insanlığa bunu göstermiştir ki bir daha Kerbelalar yaşamasın.  Bizler hep birlikte İslam kardeşliğini muhafaza etmeliyiz. Bu günlerde dünyada şahit oluyoruz ki İslam’ın aleyhine bir ittifaklar vardır. Yahudi, Hıristiyan ve Vahabiler İslamı küçük düşürmek ve yok etmek ittifakı içindedir. Müslümanlara düşen görev ise Kerbela’yı kendilerine şiar edinmek ve İslami kardeşliğe sahip çıkmaktır.  Ehlibeyt Müslümanların ortak değeridir. Bugün herkese Kars’tan mesaj vermek isteriz ki ‘Kars birlik ve beraberliğin sembolüdür. Kars’ta Sünisi, Alevisi, Şiası ve tüm Ehlibeyt dostları bugün buradadır. Bütün dünyaya karşı ve özellikle ülkemizdeki bütün Müslümanlara haykırmaktayız ki ‘Ehlibeyt bizim ortak değerimizidir. Başka Kerbelalar yaşanmasın diye, Ehlibeyt Sancağı altında bir araya gelmek zorundayız. Dolayısıyla İslamı ayakta tutan Hz. Hüseyin’dir. Hz. Hüseyin’i ayakta tutan Aşuredir. Aşureyi canlı tutan Erbailiktir. Erbailiği canlı tutan ise Ehlibeyt dostlarıdır. Dolayısıyla Erbailiğin İslam’a hizmeti tartışılamaz seviyededir. Milyonlarca insan şu anda Hz. Hüseyin’e minnet duygusuyla yürüyüştedir. Dünya medyası ise bu yürüyüşü ekranlarına getirmemektedir. Biz Kars’tan bütün dünyaya ilan ediyoruz ve diyoruz ki ‘Kars Ehlibeyt’e, sahip çıkmaktadır, Hz. Hüseyin’e gözyaşı dökmektedir ve her kes destek vermektedir.”dedi.

MÜFTÜ EVİŞ: “KERBELA’YI DOĞRU OKUMAK, ANLAMAK VE DERSLER ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR”

Kars İl Müftüsü Yusuf Eviş de yaptığı konuşmada, Müslümanlara düşen tarihi görevin, Kerbela’yı doğru okumak, anlamak ve Kerbela’dan doğru dersleri çıkarmak olduğuna vurgu yaptı.

Hz. Peygamber, ilahi güzellikleri söz ve eylemleriyle en güzle şekilde yansıtması bakımından varlık âleminin nadide bir çiçeği, bir deseni, o gülün bir yaprağıdır. Nitekim O bir hadisinde ‘Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan benim dünyada kokladığım iki çiçeğimdir.” Buyurmuştur. “10 muharrem yani Aşure günü(Hz. Hüseyin’in askerleri yiğitçe mücadele etti, çok geç teker teker şehit oldular. Sonunda azılı caniler gözlerini kırpmadan Hz. Hüseyin’in üzerine yürüdü. Önce O’nu atımdan düşürdüler, ardından da kılıçla o mübarek gövdesinden başını ayırdılar. Hz. Peygamber’in öpüp kokladığı mübarek baş önce Kufe’ye sonra da Şam’da götürüldü. Bu suretle Hz. Peygamber’in nadide çiçeği Kerbela’da koparıldı. O günden beri kalplere kor düştü. Peygamberi seven ve Peygamberi sevdiği için O’nun Ehli Beytini seven ‘Ali Muhammed’ diyerek onlara dua eden bütün Müslümanlar üzüldü. Hüseyin sevginin ve Kerbela’da acının adı oldu. Hangi sosyo kültürel dünyaya mensup olursa olsun, hangi mezhebe mensup olursa olsun bütün Müslümanlar içtenlikle Hz Hüseyin’in sevdiler. Bütün şehitlerimizin başta Hz. Hüseyin Efendimiz olmak üzere Kerbela şehitlerinin Ruhları şad olsun.” Dedi.

KERBELA’DA YAŞANANLARDAN BÜYÜK DERSLER ÇIKARTMALIYIZ

Kerbela’da yaşananlardan büyük dersler çıkartılması gerektiğine de vurgu yapan Müftü Eviş: “Muharrem ayı içerisinde Hz. Peygamber’in sevgili torunu Hz. Hüseyin’in sevgili torunu Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi bütün Müslümanlar için büyük bir acı olmuş ve Müslümanları derinden üzmüştür. Tarihin belli bir kesitinde meydana gelen bu üzücü olayları iyi düşünmek ve bunlardan iyi bir ders çıkarmak gerekir. Müslümanlara düşen gören bu tür müessif olayların tekrarlamamasını önleyecek bir bilinç ve anlayışa sahip olmak, kardeşlik birlik ve beraberliğimizi korumaktır. Bugün Kerbela’nın acısını yüreklerinin derinliklerinde taşıyan Müslümanlara düşen en hayati ve tarihi görev, Kerbela’yı doğru okumak, doğru anlamak ve Kerbela’dan doğru dersleri çıkarmaktır. Asla tarihin acılarından yeni acılar üretmek ve hüzünleri yeni hazanlara düşürmek değildir. Kerbela bütün Müslümanların kalplerini birleştirerek tek bir vicdana dönüştürmelidir. Kerbela’nın bize öğrettiği en büyük mesaj birlik, beraberlik, vahdet ve kardeşliktir Eğer bu mesajı hayata dönüştüremezsek, İslam coğrafyasında hüznün ve matemin en acılı hikâyeleri ve yeni yeni Kerbelalar yaşanmaya devam edecektir. Bugün bugün Halep’ten, Yemen’e, Gazze’den Arakan’a İslam ülkeleri ve beldeleri adeta bir Kerbela’ya dönüşmüştür. Her gün gördüğümüz bu manzara ve aldığımız acı haberler,  tutulan matemler, yaşanan hüzünler yüreklerimizi Kerbela’ya çevirmiştir. Öyleyse geliniz aynı imanı, aynı özlemi taşıyan kalplerimizi birleştirelim. Yüreğimize Hz. Hüseyin’i alalım, gönüllerimizi birbirimize açalım, kollarımızı muhabbetle buluşturalım. Kerbela’nın hüznü kalbimizde kalsın, başka hüzün yaşamayalım. Tarihi acılarımızı, dertlerimizi İslam’ın izzet ve itibarı adına ferasetle, basiretle, sorumluluk ve duyarlılıklar ele alarak, daha iyi bir geleceğin inşasına katkı sunalım.” Şeklinde konuşmasını tamamlandı.

‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(33).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(12).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(22).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(66).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(74).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(55).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(62).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(19).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(8).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(52).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(1).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(16).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(71).jpg‘erbain-gunu’-etkinliginde-gozyaslari-sel-oldu-(7).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler