Erdem’in Kurtuluş mesajı

Erdem’in Kurtuluş mesajı

Kars'ın Arpaçay ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı münasebetiyle

Erdem’in Kurtuluş mesajı

Kars’ın Arpaçay ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı münasebetiyle

Kaymakam Faruk Erdem bir mesaj yayımladı.

Erdem’in mesajı şöyle:

Çok değerli Arpaçaylı hemşehrilerim, tarih yazan kahraman dedelerin asil evlatları,  torunları...

Vatan topraklarının kahramanlık destanlarından biri de 94 yıl önce Arpaçay’da yazılmıştır. 1877-78 Osmanlı-Rus  savaşı sonrası kademeli olarak işgale uğrayan ilçemiz, ulusumuzun haksızlığa baş kaldırışının; hal ve şartlar her ne olursa olsun bağımsızlık  ruhunu dünyaya haykırışının en somut örneklerinden birini vererek Kazım Karabekir Paşa’nın komutasında  doğu cephesinde kazanılan başarılarla 3 Kasım 1920’de tekrar vatan toprağına katılmıştır. İşte o gün Arpaçay’ımız ölümden hayata dönmüş, esareti karlarla kaplı Arpaçay ovasına  gömmüş, hürriyeti ise o sert ve acımasız soğuğunda ruhunun derinliklerinde hissetmiştir. Medeniyetlere köprü olan serhat şehrimiz Kars ve çevresinin kurtuluş mücadelesi, ordumuzun ve halkımızın motivasyonunu artırmıştır. Bugün, Arpaçay bu kutlu yürüyüşe tanıklık etmenin haklı gurur ve onurunu yaşamaktadır.

Şairin “Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber / Sana ağuşunu açmış duruyor peygamber” diyerek seslendiği ve Peygamberimizin ağuşuna tevdi ettiği kahramanlık abidesi ecdadımızı rahmet ve minnet duygularıyla yad ederken; Arpaçay’ın kurtuluşunda çok önemli rolleri olan Okçuoğlu’ndan Emin Bey, Cedere Köyünden Kamil ve Esed Beyler, Burcalı  Köyünden Elbey oğlu Bekir, Pehreşen’den Ağa Dede, Vanaza’dan Ilgar oğlu Kasım Ağa’yı ve nice isimsiz kahramanı tekrar şükranla yad ediyorum. Aynı şekilde  Gümrü’de esir 2000’e yakın soydaşımızın kurtuluşunu sağlayan Tepeköylü Mehmet Hasan oğlu Ali Bey, Bardaklılı Molla Eşref, Molla İbrahim, Koçköy’den Molla Dede,  Karakale Köyü’nden Haşim Ağa, Kemeroğlu Hüseyin, Ermeni pususunda şehit edilen Taşlıağıl Köyünden Daşu Ağa ve Güvercin Köyünden Hasan Bey’in aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. 

Onlar   gösterdikleri  eşsiz mücadele ve yiğitliklerle tarihin altın sayfalarında yerlerini çoktan aldılar. Geçmişini bilmeyen ve onların emanetlerini sırtlayamayan nesillerin elbette geleceği göremeyeceği, söyleyecek sözü olamayacağı ve geleceğe yön veremeyeceği idrakinde olmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle kutsal vatan toprağını kanlarıyla sulayan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere saygıyla anıyor, serhat şehri Arpaçay’ımızın kurtuluşunu en kalbi duygularla kutlarken değerli hemşehrilerimi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler