Erdoğdu, Bilgir’i kızdırdı!

Erdoğdu, Bilgir’i kızdırdı!

20 ve 21 Dönem Kars Milletvekili CHP eski İl Başkanı Av. Çetin Bilgir, AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu'nun AK Parti'nin Kars'taki yatırımlarıyla ilgili açıklamasında sert çıkışlarda bulundu.

20 ve 21 Dönem Kars Milletvekili CHP eski İl Başkanı Av. Çetin Bilgir, AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu’nun AK Parti’nin Kars’taki yatırımlarıyla ilgili açıklamasında sert çıkışlarda bulundu.
 
Bilgir açıklamasına; “Önce, Kars Valisi Ahmet Kara; Kars’ta kurulacağı ‘varsayılan’ Lojistik merkezi kararının 13 Aralık 2011 tarihinde kesinleştiğini açıkladı. Ardından da “geç kalan” AKP İl Başkanı!... AKP İl Başkanı hızını alamadı ve, ‘CHP’lileri uykuda olmakla’ mesnetsiz yere suçladı. Yetmedi; Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e sözünü hatırlatan pankartımızdan rahatsız olduğunu da sözlerine ekledi.” diye başladı.
 
Bilgir daha sonra, “Kars’ta yaptıklarını ve yapacaklarını -her ne hal ise- danışma toplantılarında, anlattılar. Bu anlattıklarını kısaca değerlendirmek ve kıyaslamak ve Kars Halkının bilgilenmesi gereğini düşündüm.(Yapacaklarını söylediklerinin ciddiye alınır yanı olmadığı için, değerlendirmeye değer bulmadığımı da belirtmek isterim.)” gibi ifadelerle devam etti.
 
Bilgir, Erdoğdu’nun açıklamasında belirttiği yatırımlara da şöyle değindi:
“ÇAMÇAVUŞ BARAJI: Erzurum’daki Kış Olimpiyatlarına harcanan 600 trilyon ve binlerce turistin bırakacağı gelir ile Çamçavuş Barajı İnşaatını karşılaştırdılar. Ne yazık!...Çamçavuş Barajı İnşaatını alan Firma Kars halkının mı? Aynı hatayı, Tıp Fakültesi ile Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu inşaatı için de yaptılar. Ne alaka?... Elma ile armut toplanır mı? Birisi halka yönelik gelir getiren yatırım, diğeri hastane ve baraj gibi her halkın, devletin sahip olması gereken yatırımlar. Peki, Sayın İl Başkanı ve Milletvekili Sayın Zeki Karabayır, iktidarları döneminde, 8 yılda yapım aşamasına gelen Çamçavuş Barajı’nın üstüne; Artvin’de 7, Erzurum’da 10 baraj,Türkiye’de 80 Yeni Üniversite, Erzurum’a 2. Üniversite (Teknik) yapımına başlandığını ve bitirilmekte olduğunu bilmiyor mu? Bence, bal gibi biliyorlar. (Bilmemeleri, onların danıskalı ayıplarıdır ve daha vahim bir durumdur). İyi de bizim günahımız, bu vekilleri seçmek midir acaba?!...
 
TİFLİS DEMİRYOLU: 1996 yılında başlayan fizibilite çalışmaları sonunda ihale yapıldı. Ancak ödeneksizlik nedeniyle gerçekleşmedi. Finans problemi vardı. Bu hükümetin Ermenistan’a yakın politika izliyor olmasının önlenebilmesi nedeniyle, Azerbaycan’ın güvence vermesi üzerine yapım için finans bulunmuş ve inşaat başlamıştır.
 
LOJİSTİK KÖY: Ey AKP’liler, 3 Milyar dolarlık yatırım olan Lojistik Merkezin yapımı ile ilgili aklınızda en ufak bir fikir, konu vs. var mıydı? Allah aşkına doğru söyleyin, aklınızda bile var mıydı? Ne zaman ki CHP Kars örgütü Ocak ayı başında halkı bilgilendirdi ve basın tv, imza kampanyası çeşitli diğer toplumsal tepkileri eylemleri ortaya koyunca tutuştunuz. Halkın arasına çıkamaz oldunuz. Başbakan’ı Kars’a getirerek projelendirileceğini söylediniz. Bizim uyarı ve halkı bu konudaki bilgilendirmemiz ve yüksek sesle dile getirmemiz, Aralık-2010’un ortalarında başladı. Başbakan’a 8 ocak 2011 de söylettiniz. 13 Ocak 2011’de de programa alındığını Resmi Gazetede yayınlattınız. Şimdi; siz bunu gerçekten programlanan bir şeydi de; onu mu açıkladınız, yoksa CHP’nin tepkisi üzerine mi ortaya çıkardınız? Birazcık dürüst olun, lütfen!...   Az, biraz devlet deneyimi olanlar bilirler; programa almak neyi çözer? Bu sadece “yapabilirim” anlamına gelir;“yapacağım, yapmaktayım” demek değildir. “Yapıyorum” demek, program, fizibilite, finans ayırmak, yer ayarlamak, gerekirse kamulaştırmasını yapıp, bitirmek ve ihalesini yaparak; inşaatı başlatmaktan geçer. Nitekim bütün bu işlemler Erzurum için yapılmış, bitirilmiştir.   Bizde sadece programa alınmış…mış!... Üç dönemdir iktidardasınız, Kars halkını daha fukaralaştırdınız. Hala “cek, cak” diyorsunuz. Yalanlarınıza, artık “pes” diyoruz. Ayrıca; siz bizim zekamızla alay mı etmektesiniz? Bizi kandıracağınızı mı zannediyorsunuz? Ya da, Kars’ın eğitim seviyesinin düşük olduğunu ve bu nedenle kandırabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Bu devletin işleyişini başka bilenlerin olduğunu düşünemiyor musunuz?
 
CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN SÖZÜ: CHP İl Binasındaki pankart halkı bilgilendirmek için hazırlanmıştı. O orada dursa da; durmasa da, Sayın Cumhurbaşkanı artık “sözünün gereğini yerine getirmesi gerektiğini” düşünecektir. Her platformda, Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarına karşı; bu talebin takipçisi olmaya devam edeceğiz. AKP, ilk seçimlerde; önünüze ‘siyasetin bıraktıklarını’ geriye çekip; yeni bir “kandırmacı” ekiple çıkacak. Onlar besi çiftliklerine dönecek. Siz fukaralığınızla ve işsizliğinizle baş başa kalacaksınız. Lütfen AKP’lilere şunu sorun. Açtığınızı söylediğiniz 53 tesisin adları ve yatırım bedeli nedir?
 
“İŞTE;CHP CEPHESİ’NDEN, AKP’NİN, 8-9 YILLIK İCRAATI SONUNDA ORTAYA ÇIKAN, İHMAL EDİLMİŞ KARS RÖNTGENİ”
1-Organize Sanayinin ve Küçük Sanayi Sitesi’nin hali içler acısıdır. Yolları yok, çöpleri toplanmıyor. Sosyal Tesisi olarak öngörülen yerlerin bir kısmı AKP Eski İl Başkanı bir şahsa ve diğer yandaşlara tahsisi edildi. Böylelikle Sanayi Sitesindeki lojistik merkez yükleme-boşaltma platformu ön projesi de ortadan kaldırılmış oldu Esnaf kan ağlıyor. İşsiz. Kepenkler açıldığı gibi kapanıyor.
 
2- Kars halkının yüzde %75’i hayvancılıkla geçiniyor. Nüfusumuz 306.000’dir; yani yaklaşık 230.000 kişi hayvancılık yapıyor. İthal et furyası ve sınırdan kaçak, hırsızlık hayvan furyası, hayvan bedelini yarı yarıya indirdi. Köylü perişan. Hayvanları para etmediği gibi kışı nasıl çıkaracağını kestiremiyor. Köyler boşalmış durumda. Gücü yeten büyük illere kaçıyor. Birey başına düşen milli gelir 1000 doların altında. Yıllık sadece 1000 dolar geliri olan aileler var...
 
3- Modern hayatı ve tarihi bir arada bulunduran “Güzelim Kars, köye dönüşmüş” durumda.
 
4- Heykel Ucube nasıl oldu?. Bu heykelin yapımı bir AKP icraatıdır. Ermenistan'ın tavrı da bu kararın mahalli değil, genel yönetimden geldiğinin kanıtıdır. Tıpkı kaldırma kararı gibi.  
Sayın Başbakan, ne kadar reddetse de; bu, Ermenistan ile Türkiye arasındaki sözde açılımın, o tarihlerdeki icraatıdır. Yapım aşamasındaki amaç da; Ermenistan ile Ermeni sorunu arasındaki “açılım” sonucudur. Peki; ne yapmalıdır? Sayın Başbakan, kavga etmek yerine, daha parasının bir bölümünü dahi alamadığı bildirilen eserin sahibini karşısına alıp, konuşmalıdır. Belki de Kültür Bakanı ya da yetkilileri… Netice itibariyle; bu bir sanat eseridir, korunmalıdır. Eserin sahibinin görüşü alındıktan sonra; mahkeme kararı da var, yetki Kars Belediyesi'ne verilmiştir, yeri değiştirilebilir. Bu Kars halkına oylatılabilir. (Bu, demokrasimizi geliştirecek bir tavırdır da...)
 
5- Başbakan tarafından, tartışmanın odağına oturtulan, Seyid Hasan Harakan-i Külliyatına gelince; Hasan Harakan-i Hazretleri Mevlana ve Yunus Emre'nin feyz aldığı bir din bilginidir. 1000’li Yılların başında, Sultan Alparslan'ın Babası Çağrı Bey ile birlikte Kars'a gelmiş ve şehit olmuştur. Hoşgörüsü ile ünlüdür. Harakan-i: “Her Kim Bu Kapıya Gelirse Ekmeğini Ve Suyunu Verin; Adını Sormayın. Zira, Allah’ın Katında Ruh Taşımaya Layık Olan Herkes Elbette Ki, Ebul Hasan’ın Sofrasında Yemek Yemeğe Layıktır.” Kars'ın manevi büyüğüdür. Külliyesini kamulaştırma ve ihya çalışmaları, 1996 yılında başlamıştır; AKP iktidarı döneminde değil… Çalışmaları ve Hasan Harakan-i Hazretlerine hizmet edenlerin kimler ve hangi kuruluşlar olduğunu “Türbedarına” sorun. Bu sonuç ve çalışma, sadece AKP iktidarına ait değildir. Hasan Harakan-i, “Manevi kimliği”, günlük politikaya alet edilmemelidir. O, hoşgörü külliyesinin içinde, bir “Türk Kilisesi” olan “12 Havariler Kilisesi” de vardır. Bu İslam'ın hoşgörüsünü temsil eder, AKP'nin değil. Bizce, Sayın Tayyip Erdoğan, Kars ve Ardahan gezilerinde; bomboş geçen 8-9 yıllık icraatlarındaki eksikleri örtmek ve istekleri ötelemek için, heykel tartışmasını başlattı. Bu arada Lojistik Merkez açıklaması da inandırıcı olmadı. Açıklamada; Kars-Trabzon demiryolunun yapımından sonra, lojistik merkezin yapılacağını söylüyor. Bu yolun, hiç bir çalışması yok ve yapımı fikri de ciddi değil. İhale zamanı belli değil. Hiç bir fizibilite çalışması vs yok. Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun yapımı için 15-16 yıl beklendi. Bu durumda, bir 15 yıl daha mı bekleyecek Kars halkı… İhale mart ayına kadar ;yapılırsa inandırıcı bir mesaj olabilir, belki!…Ama doğru değil… Hadi diyelim ki, bu da olsun; ama, asıl olması gereken, Hopa-Ardahan-Kars-Iğdır-Ağrı demiryoludur. Hopa Limanı’ndan başlayacak olan kara ve demiryolu İran ve Çin’e kadar uzayacaktır ve ekonomik olduğu kadar sosyal içerikli bir projedir. Kars halkı işsizlikten kırılıyor ve kurtaracak olan en önemli proje de budur.
 
7-Kars Sanayii: Kars’ta devletin elinde kalan tek fabrika, Şeker Fabrikasıdır. Önceki yıllarda, 180.000 ton pancar işleyen fabrikanın kapasitesi; 45.000 tona düşürülmüştür. Bunun nedeni, özelleştirmeye çanak tutmak içindir. Oysa ki, en az 4 ilçenin halkı geçimini pancar ekimiyle sağlamakta. Bu durumda; yine, bu halkın “açlığa mahkumiyeti” ortaya çıkacaktır. Özel sektörün yatırımı ise yok düzeyindedir. Var olanlar da söküp başka bir yere götürme gayretindedirler. Önceden yapılmış olan; Et ve Balık Kurumu, Yem Fabrikası, Süt Fabrikası ve Çimento Fabrikası özelleştirilmiştir. Ancak, bunlardan sadece Çimento Fabrikası faaliyettedir ve İtalyan’ların malıdır. Korkunun ecele faydası yoktur. CHP iktidarının ayak sesleri duyulmakta... Kars halkı yıllardır fukaralaştırılmasının hesabını tabii ki, sandıkta soracaktır. AKP iktidarına karşı toplanma adresi CHP'dir. Halkın iktidarında Kılıçdaroğlu Başbakanlığında Kars halkı da ucubeleşen iktidardan kurtulacaktır.
(BA-BA-S) KARS (KHA)

 

Önceki ve Sonraki Haberler