ERG'den  Kars Milletvekillerine Mektup

ERG'den Kars Milletvekillerine Mektup

Hem öğrenciler hem de milletvekilleri sıralarına dönerken Eğitim Reformu Girişimi (ERG)'den Kars Milletvekillerine Mektup gönderdi.

 

“Yeni yasama döneminde eğitim sisteminin öncelikli sorunlarına odaklanın”

 Ders yılı başlarken çocuklar sıralarında kitaplarını, TBMM açılırken de milletvekilleri sıralarında ERG’nin mektubunu buluyor

 Eğitim politikası alanındaki izleme, araştırma ve savunu çalışmalarının 2003’ten bu yana sürdüren ERG, okulların ve Meclis’in açıldığı günlerde, milletvekillerine dosya şeklinde bir mektup göndererek eğitim sistemimizin öncelikle ele alınması gereken sorunlarını listeledi. Milletvekillerine gönderilen dosyada, “Türkiye eğitim sisteminin öncelikli sorunları” başlıklı bir yazı, bu sorunları daha iyi açıklayan beş infografik ve her milletvekili için özel olarak hazırlanan temsil ettiği ilin eğitim göstergeleri kartları bulunuyor.

 Eğitim sisteminin en öncelikli sorunu öğrenememe

 ERG’nin değerlendirmesine göre, eğitim sisteminin en öncelikli sorunu “öğrenememe”. Son yıllarda eğitime erişim alanında gözle görülür gelişmeler yaşandığını belirten ERG, bu gelişmenin “öğrenme” boyutuna istenen ölçüde yansımadığını kaydediyor. 2009 yılında gerçekleşen uluslararası testlerin sonuçlarına göre Türkiye’de 15 yaşındaki çocukların % 35’I okula gitmiyor, % 25’i de okula gitse bile basit matematiksel problemleri çözemiyor. ERG, bu durumun ülkenin sosyoekonomik kalkınmasına gelecekte büyük sekte vuracağının altını çiziyor.

 ERG’nin değerlendirmesine göre, “öğrenememe” krizinin çözümü için öğretmen

 politikalarının yeniden belirlenmesi ve öğretmenlerin doğru ve hizmetöncesi eğitim ve

 hizmetiçi gelişim fırsatlarına kavuşturulması gerekiyor. ERG ayrıca, Türkiye eğitim sisteminin yeterince eşitlikçi olmadığının altını çiziyor. Toplumda herkesin eşit fırsatlara sahip olabilmesi için etkili rol üstlenmemesi gereken eğitim sistemimiz, OECD ülkeleri arasında ailenin geliri ve eğitim düzeyi gibi etmenlerin öğrenci başarısı üzerinde en büyük rolü oynadığı üç ülkeden biri. Ortaöğretim sisteminin gençleri kaybetmesi, merkezi sınavların pekiştirdiği rekabetçi yapı, yönetişim yapısındaki verimsizlikler, yetersiz kamu kaynakları ve eğitimde hakların güvence altına alınmaması, ERG’ye göre yeni yasama döneminde öncelikle ele alınması gereken diğer sorunlar.

 8 öncelikli sorun, 5 infografik

 Milletvekillerine gönderilen dosyada bu sekiz sorunun ayrıntıları, beş infografikle

 açıklanıyor.

 Milletvekilleri için “il eğitim göstergeleri kartı”

 ERG ayrıca, her il için özel olarak hazırladığı il eğitim göstergeleri kartlarını da

 o ili temsil eden milletvekillerine gönderdi. İllerinde eğitime katılım, okulu terk, öğretmenler, derslik ve bilgisayar başına düşen öğrenci, sınıf tekrarı gibi birçok gösterge ve veriyi bölge ve Türkiye ortalamasıyla karşılaştırmalı olarak sunan bu belgeler, milletvekillerinin sık sık başvuracağı bir kaynak olacak.

 Eğitim politikasıyla ilgili izleme, araştırma ve savunu çalışmalarını 2003 yılından bu yana sürdüren Eğitim Reformu Girişimi’nin kurumsal destekçileri: Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, Bahçeşehir Üniversitesi, Borusan Kocabıyık Vakfı, Enerji-Su, Enka Vakfı, Hedef Alliance, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kadir Has Vakfı, Mehmet Zorlu Vakfı, MV Holding, Nafi Güral Vakfı, Sabancı Üniversitesi, The Marmara Hotels & Residences, Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği, Türkiye Vodafone Vakfı, Vehbi Koç Vakfı, Yapı Merkezi.

yes.20111006073930..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler