'Ermeniler Planlarını Başaramadılar'

'Ermeniler Planlarını Başaramadılar'

AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSU AYHAN SÜLEYMANOV: “ERMENİLER, NAHÇIVAN'I İŞGAL ETMEYİ PLANLIYORLARDI ÖZLENİLEN BÜYÜK ERMENİSTAN'I KURMA PEŞİNDEYDİLER AMA BUNU BAŞARAMADILAR”

'Ermeniler Planlarını Başaramadılar'

AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSU AYHAN SÜLEYMANOV: “ERMENİLER, NAHÇIVAN’I İŞGAL ETMEYİ PLANLIYORLARDI ÖZLENİLEN BÜYÜK ERMENİSTAN’I KURMA PEŞİNDEYDİLER AMA BUNU BAŞARAMADILAR”

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nca, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. yıldönümü dolayısıyla ‘Nuh Yurdu Nahçıvan-90’ adlı bir program düzenlendi.

Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Vali Vekili Akif Bektaş, Belediye Başkan Yardımcıları Ferit Yenice, Yakup Yıldız, Başsavcı Ramazan Akın, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Azerbaycan ve Türkiye Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan programda konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Ermenilerin büyük Ermenistan’ı kurmak istediklerini ancak bunu başaramadıklarını söyledi.

Başkonsolos Ayhan Süleymanov, Ermenilerin Nahçıvan’a göz diktiğini belirterek şöyle konuştu: "Azerbaycan’ın diğer toprakları gibi Karabağ gibi Nahçıvan’a da göz dikmişler. İşgal etmek istiyorlar. Ve buna kısmen nail olmuşlar. 1919 yılında Azerbaycan’ın tarihi yerlerinden olan Zengezur’u işgal ettiler. Böylece Nahçıvan bölgesi baypas edildi. Azerbaycan’dan ilişkisi kesildi. Ondan sonra Ermeniler Nahçıvan’ı işgal etmeyi planlıyorlardı. Özlenilen büyük Ermenistan’ı yaratmak peşindeydiler. Ama bunu başaramadılar. Neden çünkü Nahçıvan halkı, çok mağrur, cesur, korkmaz bir yumruk gibi birleşerek, Ermenilere gerekli cevabı verdi.”

Başkonsolos Süleymanov, 1920 yılında Sovyetler ittifakı oluşturulduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine Ermeniler, mesaj gönderdi. Savaşta yenildikleri için siyasi yolla Nahçıvan’ı Ermenistan Cumhuriyeti’ne birleştirtmek istiyorlar. O zaman Sovyet yönetiminin başında olanlar da Ermenileri destekliyordu. Nahçıvan’ı Ermenistan’a vermek lazımdı. Bundan dolayı 3 yıl gecikme oldu. Bundan dolayı gerek anlamda Nahçıvan halkı, mücadele verdi. Nahçıvan’ın o zamanki aydınları halk ayaklanmalarının ön saflarında yer aldı. Ve buna nail oldular. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Azerbaycan topraklarında kaldı.”

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov’un konuşmasının ardından Nahçıvan Devlet Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi üyeleri de birer konuşma yaptı.

Program sinevizyon gösterisi ile devam etti. Sinevizyon gösterisinin ardından Nahçıvanlı sanatçılar konser verdi.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ‘Nuh Yurdu Nahçıvan-90’ programı verilen kokteyl ile sona erdi.

20141126aw253989_03.jpg

20141126aw253989_02.jpg

20141126aw253989_01.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler