Etkinlikler Başladı!

Etkinlikler Başladı!

SELÇUKLULARIN KARS'TAN ANADOLU'YA GİRİŞLERİNİN 950. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 950. Yıldönümü etkinlikleri başladı

SELÇUKLULARIN KARS’TAN ANADOLU’YA GİRİŞLERİNİN 950. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 950. Yılı etkinlikleri Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Salonu’nda düzenlenen ‘1.Uluslar arası Ani-Kars Sempozyumu’ ile başladı.

KAÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; Kars Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ve çok sayıda bilim adamı ile akademisyen katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli yaptı. Daha sonra söz alan KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, sempozyumun bildirilerinin kitaba dönüştürülerek, daha kalıcı hale gelmesi ve gelece ışık tutması için üniversite olarak ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Prof. Dr. Sami Özcan, “1917 yılında Rusya’da Bolşevik devrimi ile başlayan komünist sistem Asya ile Avrupa arasındaki iletişim ve ulaşımı sekteye uğratmış olsa bile, 1989 yılında Berlin duvarının yıkılmasıyla birlikte İpek Yolu yeniden tarihi önemini hatırlatmıştır bizlere. Dolayısıyla bizler de ülkemizin stratejik konumu gereği Ani Antik kenti ve Kars’ın önemini tekrar hatırladık. Sempozyumda Ani başta olmak üzere Kars bölgesi tüm özellikleriyle tarihi dokusu, konumu, yer şekleri, dil ve edebiyatı, etnografyası ve geleneksel mutfak kültürüyle ele alınacak. Bölgenin karanlık kalmış yönleri bilimsel yöntemlerle araştırılıp ortaya çıkarılacaktır” dedi.

Sempozyumda konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Bugün Ani’deyiz. Biliyorum ki hepimizin bir yanı Semerkant’ta, bir yanı Bakü’de, bir yanı Bişkek’te, bir yanı Almaata’da, diğer bir yanı Karabağ’da, Türkmeneli’nde, zalimin zulmü karşısında ezilenlerin yanında. 950 yıl bundan önce Anadolu’ya giren, ecdadımızın Tanrı dağlarında eteklerinde o atlarının ayak sesi ile İstanbul’a kadar yürüyebileceği nereden bilinebilirdi ki? Bunun içen bizler Ani’yi çok önemsemekteyiz. Çünkü Ani yurttur. Ani kardeşliktir. Ani vatandır. Bunun için Ani önemsenmelidir” diye konuştu.

Sempozyumda son olarak söz alan Kars Valisi Günay Özdemir, “Bugün baktığımızda Ani, 20’nin üzerinde medeniyetin kurulduğu, tarih boyunca önemli bir kent. Bu önemin nereden geldiğine baktığımızda da İpek Yolu ve İpek Yolu’nun ticaret merkezi olması ve bölgeye dağılımın, bölgede üretilen malların da toplanıp, Doğu’ya ve Batı’ya İpek Yolu güzergahından dağılımın yağıldığı yer. İpek Yolu neden önemlidir. İpek Yolu Çin’den Hindistan’dan başlayıp, Avrupa’ya uzanan ve Avrupa İpek Yolu anlamında sadece ipek taşındığı değil. İpek ile beraber asıl baharat ve mücehferat ile değişik bir çok maddenin Çin’den Doğu’dan Batı’ya taşındığı, Batı’da üretilen malların da Batı’dan Doğu’ya taşındığı bir güzergahtır” şeklinde konuştu.

Sempozyumda Kars Valisi Günay Özdemir’e Rektör Prof. Dr. Sami Özcan tarafından plaket verildi. Sempozyum ilk ayağında Aynalı Köşkte Ani-Şehristan Gravürleri ve Fotoğraf Sergisi açıldı.

20140814aw167970_01.jpg

20140814aw167970_02.jpg

20140814aw167970_04.jpg

20140814aw167970_03.jpg

kars-fetih-950.yil.20140814132535..jpg

Önceki ve Sonraki Haberler