Fareler istila etti!

Fareler istila etti!

Kars'ta Bülbül Deresi diye bilinen ve Örnek mahallesinden başlayarak, şehrin büyük bölümünden geçen dere ıslah edilmediğinden fare istilasına maruz kaldı.

Fareler istila etti!

Kars’ta Bülbül Deresi diye bilinen ve Örnek mahallesinden başlayarak, şehrin büyük bölümünden geçen dere ıslah edilmediğinden fare istilasına maruz kaldı.

Yıllardan bu yana, derenin geçtiği mahallelerdeki civar sakinleri derenin ıslah edilmesi için çalmadık kapı bırakmadı. Etrafa saçtığı kötü koku ve görünümün önüne geçilmek için talep ve projeler hayata geçirilmeye dursun şimdilerde dereden çıksın lağım fareleri evleri istila etmeye başladı.

Derenin geçtiği mahallelerden biri olan Cumhuriyet Mahallesindeki evler, akşam saatlerinde onlarca farenin istilası altında kalıyorlar. Kendi imkanlarıyla fare istilasını bertaraf etmeye çalışan mahalle sakinleri, gün geçtikçe farelerin sayısının artması karşısında seslerini duyuramamanın çaresizliğini yaşıyorlar. Her gün onlarca fareyi öldüren mahalleliler, korku dolu günler yaşamaya başladı. Evleri istila eden farelerin zaman zaman ev sahiplerine de saldırdıkları konusu tehlikenin boyutunu biraz daha artırıyor. Evlerin içinde adeta cirit atan kedi büyüklüğündeki fareler, evlerdeki eşya ve azıkları da önemli ölçüde tahrip ediyorlar. Dereden çıkarak binaların bodrum katlarına, oradan da bütün binaya yayılan farelerden kurtulamayan sakinler, emvayi çeşit çarelerle kendilerini korumaya çalışıyorlar. Kimileri sert cisimleri yanında bulundurarak ev içinde dolaşıyorken kimileri de evlerinin tamamını fare zehriyle donatmış durumda. Küçük çocukları olan aileler çocuklarının sağlığı açısından fare zehri kullanmaktan imtina edelerken çaresizce farelerin evlerini terk etmelerini bekliyorlar.

Belediyelerle imzalanan protokol gereği, ıslahı DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından üstlenilen Bülbül deresinin muamma halinin şehre verdiği zarar fare, çirkin görüntü ve katlanılmaz kokudan ibaret de değil. Dere etrafındaki iyate duvarlarının tahrip durumda olmasından dolayı deredeki sular bu tahrip olan bölgelerden sızarak etrafındaki müstakil evlerin içine, çok katlı binaların da bodrum katlarına doluyor. imece usulü ile temizlenen bina ve evler çok geçmeden yeninden su altında kalınca ev sahipleri çaresiz yetkililerin duruma önlem almasını bekliyor.

Derenin ıslahı proje altına alınmış olsa da, dere üzerinin sadece bir kısmının kapatılmış olması, çalışmaların yetersiz olduğu kanısını uyandırıyor. Binlerce kişinin can ve sağlığına kasteden bu durum, önlemi alınmaması halinde telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracağı ortadayken, asrın kent standartlarıyla uyması mümkün olmayan bir hayata sebep oluyor.

30 ile 40 cm uzunluğu aralığında değişen büyüklükteki fareleri kendi imkanlarıyla öldüren Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı ve mahalle sakinleri, şehrin en işlek caddelerinden biri üzerinde bulunan Muhtarlık bürosunun önünde birikip, öldürdükleri fareleri sergileyerek durumu protesto ettiler. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Veli Bağış “ kanalda yapılan kısmi temizleme çalışmaları sonrasında farelerin yuvaları oynadığından fareler dere dışına taşarak evlerimizi istila altına aldılar. Mahallelimiz bu konunun mağduriyetini en üst seviyede yaşıyor. Defalarca durumu ilgili birimlere bildirmemize rağmen somut hiçbir girişimde bulunulmadı. Kanal içinden çıkan fareler çocuklarımız uyurken onları bile kemire bilir. Eczanelerden aldığımız ilaçlar durumu engellememize yeterli olmuyor. “ diye durumu özetledi.

Üzeri kapatılıp etrafında da çevre düzenlemesi yapılacağı yönünde projelerin hayata geçirilmesi için 2015 yılı belirlenmişken mahallelilerin bu 1 yıllık süreyi korku içinde geçireceği kaçınılmaz. Bu 1 yıllık zaman zarfında mevcut durumun vahim sonuçlara ulaşmaması için tek yapılan ise dua etmek. kha

Önceki ve Sonraki Haberler