'Fethiye' İçin Yıkım Başlatıldı!

'Fethiye' İçin Yıkım Başlatıldı!

Muhteşem görüntünün trafo merkezinin gölgesinden kurtulması için yıkım başlatıldı.

Kars il merkezinde bulunan 19. yüzyılın başlarında Rusya’nın Kars’ı işgali sırasında kilise olarak yapılan ve Kars’ın kurtuluşundan sonra camiye çevrilmiş olan Fethiye Camii’nin yanında bulunan ve görsel olarak kötü bir görüntü oluşturan trafo, Kars Valiliği’nden alınan kararla bulunduğu yerden kaldırılıyor.

Tarihi dokusuyla göze hitap eden Fethiye Camii, şehir merkezinin elektrik enerjisini sağlayan trafo merkezinin gölgesinden, alınan kararla birlikte kurtuluyor. 2011 yılından bu güne kadar kaldırılması ve yine cami yanında bulunan bir alanda kurulması için çalışma başlatıldı ancak 4 yıldır başlatılan çalışmalardan bir sonuç alınamayınca Kars Valiliği bu duruma biran evvel çözüm bulmak ve Tarihi Camii gölgede bırakan trafo merkezinin yerinden kaldırılmasıyla ilgili olarak kararını verdi.

Karar sonrası Aras Edaş elektrik dağıtım merkezi trafo merkezini başka bir alana taşımak için çalışmalara başladı. EDAŞ işçileri yeni trafo merkezini kurmasının ardından tarihi binayı gölgede bırakan taş ve betondan yapılı eksi trafo merkezini bugün yıktı. Binanın yıkımının ardından tarihi Fethiye Camiside çevresinin açılması ile birlikte ilk yapıldığı yıllardaki gibi o görkemli görüntüsüne yeniden kavuşmuş oldu.

Fethiye Camii mimari açıdan şu özelliklere sahip:

Kuzey ve güney kapılarının üzerindeki çatı bölümlerinde yonca yaprağı görünümünde sağır kemerler o dönemin mimarisi ile bağdaşmayacak sivri kemerli bölümler de cephede son derece hareketli bir görünüm sergiliyor. Dikdörtgen planlı olarak kesme taştan yapılmış, yapının doğu cephesinde sağlı sollu iki bölüm bulunmakta. Altı basamaklı bir merdivenle çıkılan bu bölümde sütunlar arasına iç mekâna girişi sağlayan kapılar yerleştirilmiş. Kapı girişlerinin ve buradaki pencerelerin sağ ve soluna sütunlar yerleştirilerek bu bölümlerin daha hareketli hale gelmesi sağlanmış. Aynı zamanda burada sağır sivri kemerler de bulunuyor.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler