GAMP Konağı ne zaman onarılacak?

GAMP Konağı ne zaman onarılacak?

Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Kars'ın gözde tarihi mekanı GAMP konağının ne zaman sağlamlaştırılıp hizmete sokulacağı merak konusu oldu.

GAMP Konağı ne zaman onarılacak?

Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Kars’ın gözde tarihi mekanı GAMP konağının ne zaman sağlamlaştırılıp hizmete sokulacağı merak konusu oldu.

Yıllarca kültür sanat ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapan tarihi gazi Ahmet Muhtar Paşa konağı sergi salonunu geçtiğimiz Mayıs ayında kapatılarak uyarı levhaları asıldı. Konağa asılan “Binaya Yaklaşmak Tehlikeli ve Yasaktır” yazısı sıkıntının boyutunu da gözler önüne serdi. Kars’ın en görkemli tarihi yapıtlarından olan GAMP Konağı, duvarlarındaki şişme nedeniyle yıkılıyor olmasıyla alınan bu kararın ardından konakla ilgili düzenlemelerin yapılması bekleniyor. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, asker, gök bilimci, yazar, eğitici, devlet adamı ve 1912 yılında kısa süreliğine Osmanlı sadrazamlığı da yapan Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın Kafkas Cephesi Komutanıyken altını at barınağı üstünü ise ev olarak kullandığı, tarihi Konağın etkinliklere yeniden açılması bekleniyor.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı Orta kapı Mahallesinde yer alan Konak 19. Yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş, Osmanlı Dönemi yapılarındandır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında (93 Harbi) Ordu Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından bir süre Karargah Binası olarak kullanılmıştır. 2001 yılında Kars Valiliği tarafından restore edilen Konak, galeri olarak hizmete açılmıştı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler