Gazi eşinden hatıra 'madalyası' kaldı

Gazi eşinden hatıra 'madalyası' kaldı

Gaziler Günü törenlerine katılan 87 yaşındaki Dilber Gençtimur, 20 yıldır Kore Gazisi eşi Bekir Gençtimur'un madalyasıyla dolaşıyor.

Gazi eşinden hatıra 'madalyası' kaldı

Gaziler Günü törenlerine katılan 87 yaşındaki Dilber Gençtimur, 20 yıldır Kore Gazisi eşi Bekir Gençtimur’un madalyasıyla dolaşıyor. Madalyayı öpen ve eşinden kalan bu hatırayı hiç boynundan çıkarmadığını belirten Dilber Nine, vatanın bölünmez bütünlüğü, birlik ve beraberliği için bolca dua etti.

Gaziler Günü törenleri Valilik önündeki Atatürk anıtına, Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye’nin çelenklerinin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunduğu sırada selam duran gazi eşleri tüm dikkatleri üzerlerine çekti. Gazi eşlerinin bu onurlu duruşu görenleri duygulandırdı.

Şiirlerin okunduğu, günün anlam ve önlemini belirtir konuşmaların yapıldığı tören sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Dilber Gençtimur, Kore gazisi eşi Bekir Gençtimur’un 20 yıl önce vefat ettiğini, o günden bu yana nereye gitse eşinin gazilik madalyasıyla dolaştığını söyledi. Törenlere de madalya ile katıldığını belirten Dilber nine, eşinden kalan hatıraları yaşattığı için mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk yaptığı konuşmada, Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik onuru olduğunu hatırlatarak her Türk’ün bu onurlara kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, Milli Marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaştığını belirterek, Türk halkının milli hasletiyle bu duyguların, Türk ulusu için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasının ardından Başkomutan ve en büyük gazi olan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verildiğini de hatırlatan Öztük; “Bu günün anısına 27.06.2002 tarih ve 4768 sayılı kanunla 19 Eylül gününün “Gaziler Günü” ilan edilmesine karar verilmiştir. Bu karar devletimizin ve milletimizin gazilerimize verdiği önemin, onlara duyulan minnet ve şükran duygularının ifadesidir. Ülkemiz toprakları, bulunduğu gölge ve stratejik konumu nedeni ile tarih boyunca daima düşmanların hedefi haline gelmiştir. Tarih boyunca hür ve bağımsız olarak yaşammış olan yüce Türk milleti, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını hedef alan her saldırıyı binlerce şehit verme ve gazi olma pahasına korumasını bilmiştir.” dedi.

MİLLİ EGEMENLİK ÖYLE BİR NURDUR Kİ, ONUN KARŞISINDA ZİNCİRLER ERİR, TAÇ VE TAHTLAR BATAR, MAHVOLUR!

Milli Egemenliğin önemine de değinen Öztük, konuşmasında ayrıca: “Çünkü milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur! Dün Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sarıkamış’ta, Kore’de, Kıbrıs’ta vatanın müdafaası ve dünya barışı için şahadete ulaşan ve gazi olarak dönen kahraman evlatlarımız, ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmak için fırsat arayan düşmana karşı “Vatan için aksın kanım” diyerek mücadele edecektir. Herkes bilmelidir ki; Her ne şekilde olursa olsun, vatanımızın bütünlüğünü hedef alan güçler, kahraman güvenlik güçlerimiz ile vatansever Türk insanının mücadele azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkumdur. Halkımızın birlik ve beraberliği ile Büyük Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti Devleti onun gösterdiği hedeflerde ilerleyerek dünyanın güçlü bir ülkesi olarak sonsuza kadar yaşayacaktır. Vatan savunması söz konusu olduğunda vatanın her ferdi askerdir ve “şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir” ifadelerini de kullandı.

GAZİ MUSTAFA KEMAL DİYOR Kİ:

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gazilik unvanına yönelik konuşmalarına da dikkat çeken Öztürk ayrıca: “Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla, vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Gazilere sahip çıkmak ve saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlığın ifadesidir.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözleri, şehit ve gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Bu sözler, aynı zamanda Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmeli ve devletimizin, milletimizin gazilere sahip çıkmasında her zaman dikkate alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının yaşayan destanıdır. Gazi ile bu destanı yazan kahramanın adıdır.

Bize Türkiye Cumhuriyetini emanet den gazi ve şehitlerimize gösterdiğimiz hürmet hiçbir zaman sönmeyecektir. Türk insanı gazi ve veya şehit olan atasını en derin duygularla anmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şubesi Başkanı Yüksel Öztürk, “Milli mücadelemizi başlatan Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Savaşı’ndan sonra 19 Eylül 1921 tarihinde Gazi unvanı verilmiştir. Bugünün Gaziler Günü olarak kutlanması Devletimizin gazilerimize duyduğu şükran ve önemin ifadesidir. Bu günün 91’inci yıldönümünde diyoruz ki; Mehmetçiğimizin ülke bütünlüğünü ve barışını bozmak için fırsat arayan terör örgütüne karşı amansız mücadelesini devam ettirmektedir. Bu mücadelede yüzlerce askerimiz şehit olurken yüzlercesi de gazi unvanına ulaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ni bölmeye çalışanlar şunu hiçbir zaman akıllarından çıkarmasınlar ki, en sıkıntılı dönemlerinde dahi bu millet ulusal gücünü mazisi zaferlerle dolu şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ve bu kuvvetin emanet ettiği şehit ve gazilerinden alır. Bu acılı günlerimizde daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğunu, bunu göstererek şehit ve gazilerimizin kanlarının yerde kalmayacağını gözü dönmüş gazilere bir kez daha hatırlatmalıyız. Dün olduğu gibi bu gün ve her zaman aziz vatanımızın savunmasında canımızı feda etmeye hazırız. Bizim için bu uğurda şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz, şehit nurlanmış gazi onurlanmış askerdir. Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükran ile anıyoruz” dedi.

Yaşları 60’ı aşkın gaziler ise bastonlarıyla geldikleri tören alanında gençlere taş çıkartırcasına bir duruş sergilediler. Verdikleri mesajlar ve okudukları şiirlerle alanda bulunanların gönüllerinde taht turan ‘İhtiyar delikanlı’ gazilerimiz; tüm şehit ve gazileri minnetle andıklarını ve onlara şükran borçlu olduklarını dile getirdiler.

Törenlere Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Kenan Kalay, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Türkiye Muharip Gaziler ve Şehitler Derneği Başkanları Yüksel Öztürk, Muhsin Ağçay, daire amirleri, gazi ve gazi yakınları ile askeri erkan ve öğrenciler katıldı.

Program dâhilinde ayrıca Kars Valiliği tarafından Öğretmenevi’nde şehit ve gazi yakınları onuruna yemek verildi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler