Geleceğin Yatırımcılarını Hazırlıyor!

Geleceğin Yatırımcılarını Hazırlıyor!

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve KOSGEB işbirliği ile geleceğin yatırımcıları; girişimcilik kurslarıyla bölge aldıktan sonra proje hazırlığı yapıyor.

Geleceğin Yatırımcılarını Hazırlıyor!

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve KOSGEB işbirliği ile geleceğin yatırımcıları; girişimcilik kurslarıyla bölge aldıktan sonra proje hazırlığı yapıyor. Gençliği yatırıma teşvik etmek, önlerini açmak ve devletin sağladığı imkanlardan yararlandırmak için yapılan bu çalışmalar bölgedeki işsizlik ve ekonomi kalkınmışlığa da büyük katkı sağlayacak gibi görünüyor.

Bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek için başlatılan eğitim faaliyetleri sürüyor.

Danışmanlık hizmeti vermek, Yatırım sürecinin hızlanması için yatırım takibi yapmak

Bölgenin ve ürünlerinin tanıtımı için faaliyetler düzenlemek gibi onlarca adım bölge insanını umutlandırıyor. Bölgenin iç dinamiklerini açığa çıkararak yerel ve ulusal paydaşları bir araya getirmek, yatırımcıları bilgilendirici dökümanlar hazırlamak, uygun yatırım alanlarının belirlenmesinde yardımcı olmak gibi desteklerde veriliyor. Yatırım fizibilite raporları ve sektörel araştırma raporları hazırlanması, yatırım teşvik belgesi için başvuru, izleme ve kapanış işlemleri, destekler rehberi, girişimcilik rehberi ve markalaşma rehberi gibi çalışmalarda yapılıyor. Yatırımcı ziyaretleri ve yatırımcı ağırlama faaliyetlerinin de yer aldığı bu işbirliği ve dayanışma çalışmaları meyvelerini önümüzdeki yıllarda verecek gibi görünüyor.

Bu kapsamda en son geçtiğimiz hafta Sarıkamış ilçesinde Belediye Başkanı Göksal Toksoy, SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, KOSGEB İl Müdürü Mustafa Işık, Sarıkamış Halk Eğitim Müdürü Zekeriya Enis ve kursiyerlerin katılımıyla belge töreni düzenlenmişti. Sarıkamış Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri Katılım Belgesi Teslim töreninde yapılan konuşmalarda da önemli mesajlar verildi.

BEŞER SERMAYENİN ÖNEMİ

SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, “Serhat Kalkınma Ajansı ve KOSGEB ortaklığıyla bu eğitim programı düzenlendi. Sizlerde katılımcı olarak katıldınız ve bu süreci başarı ile tamamladınız. Bildiğiniz gibi bu programların temel amacı ülkelerin gelişmişlik ve kalkınmasında en temel unsur insan unsurudur. Biz bunlara toplumların beşeri sermayesi diyoruz. Beşeri sermayeniz yoksa sizin kalkınma sürecine dahil olmanız ve aktif bir rol almanız sağlıklı olmaz. Beşeri sermaye önemli Türkiye’de bu açıdan diğer Avrupa ülkelerine göre iyi bir konumda ama şöyle bir problemimiz var önemli olan beşeri sermaye ile bu alanlarda rekabet edebilmemiz için bu sermayemizi nitelikli hale getirebilmemiz gerekir. Yani insan gücümüzün insan sermayemizin bilgi ve beceri ile donatılması çok önemlidir. Ne yaptığını bilmesi gerekir.” dedi.

Kapu daha sonra şunları söyledi:

“Özelikle genç insanlar neyi yaptığını, niçin yaptığını önce bir kendisini tanımalı ne tür yeteneği olduğunu ne yapabilir veya neler yapabilir bu tür becerilerinin farkına varması lazım. Bu programların temel amacı da budur. Sahip olduğumuz insan sermayesini bilgi ve becerisini nitelikli bir hale getirmek, artırmak ve genişletmektir. Beceri doğuştan gelen bir şeydir ama bir çok insan becerisinin farkında değildir. Bu programın temel amacı insanımızın, genç insanımızın ve nüfusumuzun, beşeri sermayemizin kendisinin farkına varmasını sağlamaktır. Bir duyarlılık oluşturmaktır. Bu eğitim programları kısa sürede her şeyi öğretecek değildir. En azından bir farkındalık oluşturmaktır ve bu çok önemlidir. Az da olsa beli bir takım bilgileri bilmek önemlidir. İnsanların bilgilenme süreci kendisini tanımasına vesile oluyordur. Bunu için bu programın siz değerli katılımcılara bir ufuk açmışsa biz kendimizi başarılı saymış oluruz. Bundan sonra ki süreçlerde de kendi kurumumuzla KOSGEB ile irtibatlarınız devam etsin. Bu kurumların temel amacı zaten sizlere hizmet etmektir. İstediğiniz zaman da istediğiniz saatler de bir süreci başlatmak istediğiniz de hiç çekinmeden başvurabilirsiniz. Onlar sizin vergilerinizle ayakta duruyor. Ve size hizmet için kurulmuştur. Bu konuda da hiçbir tereddüdünüz olmasın. Her zaman emrinizdeyim. Bu belgelerinizin bundan sonra ki hayatlarınız da hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

GİRİŞİMLERİMİZ İL EKONOMİSİNE VE TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

KOSGEB İl Müdürü Mustafa Işık da, “Serhat Kalkınma Ajansının da katkıları ile hazırlamış olduğumuz sertifika programı için toplanmış bulunuyoruz. Girişimlerimiz il ekonomisine ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaktır. Belgeleri aldıktan sonra kursiyerlerimiz dilekleri zaman kendilerini ne zaman hazır hissederlerse sermaye anlamın da bilgi birikimi anlamında iş yerlerini kurabilirler. Burada ki süreçte öncelikle maliyeye kayıt olarak resmi bir firma olmamız gerekiyor. Firmanın resmi işlemleri tamamlandıktan sonra bizlerden destek alabileceklerdir. Bu konuda bizim vereceğimiz destek yeni girişim desteğimizdir. Bu destek hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.  Yeni girişim desteği: 30.000 TL heybe 70 bin TL  de sabit geri ödemeli yatırım desteğinden oluşmaktadır. Bunların olması için öncelikle bireylerin maliyeye kayıtlı olarak resmi bir şekilde firmalarını açmaları gerekmektedir. Burada bir tercihimiz var kurs destekli kurumların kurulması gerekmektedir. Bu konuda bize danışarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Serhat Kalkınma Ajansı’na da teşekkürlerimi sunarım.” diye konuştu.

İYİ BİR GİRİŞİMCİ OLMAMIZ GEREKİYOR

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy ise, “SERKA’nın ve KOSGEB’in girişimcilik eğitimi ilçemiz açısından, ilimiz açısından ve ülkeniz açısından çok önem arz etmektedir. Çünkü şimdi insanda bilgi, yeteneğe ihtiyaç var. yalnız bunu kullanamazsak hiçbir işe yaramaz. Bunların kullanmamız için iyi bir girişimci olmamız gerekiyor. İyi bir eğitim almamız gerekiyor. kısacası cesaretlendirilmemiz gerekiyor. bu anlamda da zaten ülkemiz de çalışmalar yapılıyor. Sarıkamış ta ciddi bir potansiyel var. işle ilgili potansiyel var, tarih var, turizm var. tabi burada ki işsizliği önlemek için hükümetimiz buraya yatırımlar yaparak bu potansiyeli oluşturuyor. Tabi ki ilçede ki arkadaşların da harekete geçip bu potansiyelden yararlanmaları hem topluma hem Sarıkamış a hem ülkeye bu anlamda katkı sunmaları gerekiyor. bu işler evde oturarak olmuyor. sizlerin de bu imkanlardan yararlanmalarınız gerekiyor. ben de bu projenin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. İnşallah siz de aldığınız bu sertifikalarla ülkeye Sarıkamış a ve ailenize yararlı olmanızı umuyorum. Serhat Kalkınma Ajansı ve KOSGEB e de katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah hayırlı işler yaparak aldığınız bu sertifikaların hakkını verirsiniz.” şeklinde konuştu.

SERKA VE BÖLGİEYE KATKISI

SERKA Uzmanı Evren Demir de sunumunda şu bilgileri aktardı:

“Kalkınma ajansı olarak bizim en büyük hedefimiz, kalkınmayı sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek. Yerel potansiyel olarak gördüğümüz en büyük insan potansiyelidir. Her ne kadar bölgemiz tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm alanında gelişme gösterse de en büyük potansiyel sizlersiniz insan gücüdür. Tüm yaptığımız çalışmalarda 1incil kaynaklarımız hep insan gücüdür. Nerde kaliteli, bilgili insan varsa bu potansiyelleri orada ki sosyal alanda kullanmak faydalı olacaktır. bu kapsam da yaptığımız çeşitli saha çalışmaları, araştırmalar, raporlar var. Bunlardan bazılarını buraya örnek olarak getirdik. Bunları detaylı olarak internet sitemiz de görebilirsiniz.  Sarıkamış belediye başkanlığının bir projesi vardı 2011 yılında bunu destekledik. SERKA projesi var bu turizm tesislerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hala devam ediyor. farklı ilçeler de yaptıkları yatırımlar da bizim desteklerimizden yararlandılar. Bu proje desteğinden az önce bahsettiğim gibi Sarıkamış ve Kars ta 70 tane projeye destek verdik. 18 milyonluk bir hibemiz söz konusu oldu ve 30 milyonun üzerinde yatırım faaliyete geçti. Yaptığımız yatırımların yaklaşık 3/1 i Kars a geldi 4 il içerisinde. Çünkü sadece Kars a sorumlu bir kurum değiliz. ağrı,  Iğdır ve Ardahan da bizim desteklerimizden yararlanabiliyor. Bunlar dışında eğitim projelerine desteklerimiz oldu. 55 tane projeye destek verdik bugüne kadar. Sizler de en kısa süre de bize ulaşın ki bu sürece sizi de dahil edelim. Ajans dışında ki desteklere bakacak olursak bölgemizde ki TKDK kurumu 2010 yılında bizimle birlikte faaliyete geçtiler. %80 i Avrupa birliğinden gelen bir bütçe kullanıyorlar. Kırsal alanda ki yatırımların desteklenmesi bu kurumun hedefi.  Kırsal turizm, ahırcılık genellikle bu bölgede yaygın olduğundan bu konuda destek sağlamaktadırlar.

Kars ta 29 tane ahır var selim in Benliahmet köyü tarafında da iki büyük ahır yapımı var görmüşsünüzdür belki. Bunlara destek veren bir kurum. 19 tane arıcılık projesine destek verdiler. 2 tane de kış turizmi projesine destek verdiler. Toplam da 50 projeye destek verdiler. Ve 36 milyonluk bir bütçe kullandılar. Kırsal ekimle ilgili bir yatırım yapacaksanız da TKDK ya başvurun. Hatta şubat 2015 için ilk başvuru dönemi. KOSGEB’in yaygın destekleri var. girişimcilik desteği projesin de toplam 370.000 TL lik  bir destek sağlandı katılımcılara. Ajans olarak bizim ahır desteğimiz olmayacak hazır TKDK gibi bir kurum bu işle ilgileniyorsa yararlanmanızı öneririm. Kars’ta konfeksiyon tesisi kurduk şu anda faaliyette.  Her hangi bir yatırım yapacak olduğunuz da bazı giderleriniz devletin farklı kurumları tarafından karşılanmaktadır.” kha

serka-genel-sekreterligi-ne-doc-dr-husnu-kapu-6792514_x_o.jpg

kosgeb-kars-il-muduru-mustafa-isik-girisimcilik-kursunu-ziyaret-etti-iha-20130406aw000224-3-t.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler