GESAM, Kars'ta Sergi Açtı

GESAM, Kars'ta Sergi Açtı

Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM) üyesi 32 sanatçının 40 eseri Kars’ta sergilendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin (GESAM) “Türkiye Sergileri” adlı programı kapsamında Kars’ta sergi açıldı. Kars Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu’nda gerçekleştirilen serginin açılışını, Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Hakan Doğanay ve GESAM Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Demirtepe ile sanatçılar yaptı. Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve protokol üyeleri daha sonra açılışı yapılan sergiyi gezerek, sergi hakkında bilgiler aldılar.

GESAM'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından 1986 yılında kurulduğunu, Türkiye'de ilk ve tek meslek odasının güzel sanatlar dalında çalıştığını ifade eden Nezih Demirtepe, “Kısa adı GESAM olan Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği 26 Ağustos 1986’da faaliyete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakkı Genel Müdürlüğü bünyesinde, amacımız telif hakkını korumak Türkiye’de. Biz telif hakkını korunması amacını ortaya koymak için, bunun önemini ortaya koymak için 2012 yılından buyana Türkiye’yi il il dolaşıyoruz. Manisa’da başlayan yolculuğumuza bu ay 56. İldeyiz. 36 plakalı il Kars’tayız. İl il olmak üzere bu ay Kars’tayız. Önümüzdeki ay Sinop, Bingöl, Tokat, Siirt, her ay bir ili dolaşıyoruz. Bu sergide 32 sanatçının eserleri var. Eserlerin yüzde 80’i yağlı boya, bir kaç tane sulu boya var. Bir minyatür var. Dört tane fotoğraf var” dedi.

Sergi ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Kars Valisi Rahmi Doğan, “Bu zahmetli bir iş, tabi el emeği, göz nuru olduğu için şimdi üstadın söylemiş olduğu telif hakkı işte gerçekten çok önemli bir şey. İnsan özgün bir eser ortaya koyuyor. Sonra bir bakıyorsunuz sizin eserinizin taklitleri veyahut ta benzerleri oradaki renkler, oradaki tonlar çalınmış oluyor. O yüzden bu emek hırsızlığına girer. Dolayısıyla bunu muhafaza etmek, korumak devlet olarak zaten kanunen koruma altına alındı. Ben hanımları tebrik ediyorum” diye konuştu.

Kendisinin ilk sergi açılışı olduğunu belirten Vali Rahmi Doğan, serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür etti.
Sergiyi gezen ve sanatçılardan bilgi alan Vali Rahmi Doğan, sanatçılara katılım belgesi verdi. GESAM Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Demirtepe, ise Vali Doğan’a plaket ve çeşitli hediyeler verdi.

Yağlı ve sulu boya ile minyatür, fotoğrafların bulunduğu 40 eserin yer aldığı sergi, bir hafta açık kalacak. Karslılar bir hafta boyunca sergiyi görülebilecek.

gesam,-karsta-sergi-acti-(3).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(1).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(2).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(4).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(5).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(6).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(7).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(8).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(9).jpggesam,-karsta-sergi-acti-(10).jpg

iha

Önceki ve Sonraki Haberler