Guliyev: 15 Temmuz’da da 20 Ocak’ta da Asker Sivil Vatandaşlara Silah Doğrulttu

Guliyev: 15 Temmuz’da da 20 Ocak’ta da Asker Sivil Vatandaşlara Silah Doğrulttu

20 Ocak (20 Yanvar) katliamının 27. yılı nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nca anma programı düzenlendi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen programa; , Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Selçuk Ural ve Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, daire amirleri, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve Türkiye ile Azerbaycan Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan programda Kars Ehlibeyt Işıklı Cami İmamı Seyit Ahmet Erdem tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak şehitlerimiz için dua edildi.  Program daha sonra sinevizyon gösterisi ile devam etti. Sinevizyon gösterisinde ise duygulu anlar yaşandı.

Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezaket Hüseynqızı ve Kars Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hurşid İsayev tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Başkanı Murat Şanlı kendisine ait şiirini okudu.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Türkiye’nin 90 yılını geçtiğini, Azerbaycan’ın ise 25 yılını geçtiğini ancak hala şehitler verildiğini belirterek, “1990 20 Ocak şehitlerimiz bitti mi? bitmedi. Bugün de şehit veriyoruz. Dün Karabağ’da 1 şehidimiz daha vardı, genç bir çocuğumuz şehit oldu. Şehitlik yüce bir zirvedir. Oraya varmak herkesin nasibi değildir fakat içimiz acıyor, içimiz yanıyor. Neyin kavgasındayız? Neyin davasındayız? 1923 yılında Türkiye Cumhuriyetimiz kuruldu. Kuruluş sırasında verdiğimiz şehitlerle bitti mi davamız? 1991 yılında son defa Azerbaycan olarak bağımsızlığımızı kazandık, şehit vermemiz bitti mi? davamız bitti mi? 90 yılını geçmiş bir Türkiye’miz ve bugün 25 yılını geçmiş Azerbaycan’ımız halen bağımsızlığımızın kavgasındayız, şehitler vermekteyiz.” dedi.

“Ermeni ile bize veya terörle bize baskı yapıyorlar.” diyen Başkonsolos Guliyev, “Bizim bağımsızlığımızı kabul eden dünya var mı? Böyle bir coğrafya, böyle bir milletiz ki, bizim bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü kimse kabul etmeyecek, hep bunun kavgasında, davasında ve şehit vermesinde olacağız. Ermeni bir hikayedir, Ermeni bir bahanedir. Ermeni ile bize veya terörle bize baskı yapıyorlar. Biz birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece kimse bizim bağımsızlığımızı elimizden alamayacak. Bir milletin iki devletiyiz ve bu tek millet iki devletin sadece bugün değil tarihimizde de bu tek milleti ve iki devleti birbirine düşürmek için ne oyunlar oynamışlar, ne paralar harcamışlar, ne iftiralar ve şerler atmışlar. 1990 20 Ocak günü Azerbaycan’ın bağımsızlığının başlangıcında atılan ilk adımlardan biri ve verdiğimiz şehitlerimizin ilk günleri idi.” şeklinde konuştu.

15 Temmuz’da da 20 Ocak’ta da askerin sivil vatandaşlara silah doğrulttuğunun altını çizen Başkonsolos Guliyev konuşmasını şöyle sürdürdü:

“15 Temmuz 2016 1990’ın 20 Ocak’ı değil miydi. 1990 yılında da 2016 yılında da kim vardı önümüzde, yine asker, yine eli silahlı, yine tanklı, toplu ve uçaklı. Ama kime karşı savunmasız, silahsız sivil insanımıza karşı. 1990’daki karşımızdaki ırkımızdan, dinimizden olanlar değil ama 2016’da ırkımızdı aralarında bir tek fark buydu. Ama ırkımızdan da düşman çıkabilirmiş demek. 1990 yılında da 2016 yılında da 20 Ocak’ımızda da 15 Temmuz’umuzda da bizden olanlar vardı.”

O dönemi canlı yaşadıklarını dile getiren Başkonsolos Guliyev, “Maalesef biz bunu yaşadık. 27 yıl geçmesine rağmen acımız hala dünkü gibi. O görüntülere baktığımız zaman hep içimiz sızlıyor. Aramızda öğrenci gençlerimiz var, o dönemde daha doğmamış gençlerimiz var ama biz o dönemi canlı yaşadık. Bizim millete dayanmak yakışır, kimseye boyun eğmedik. Kendimizden başka kimseden imdat dilemedik, beklemedik. İyi ki bu coğrafyada Türkiye’miz var, iyi ki Azerbaycan’ımız var, iyi ki bu birlik var ve en sevindirici taraf budur ki, bugün Azerbaycan ile Türkiye sadece bir Cumhurbaşkanları seviyesinde değil veya sadece bir halk seviyesinde değil. Hem Cumhurbaşkanlarımız hem Bakanlarımız hem halkımız bir aradadır, içli dışlıyız, bir yerdeyiz. Buna belki geçmiş tarihimizde bu olmamıştır ama şuanda en gurur verici noktamızda budur. Bu birlik ve beraberliğimizi Allah bozmasın. İnşallah bundan sonra gözyaşlarımız sevinç gözyaşları olsun, inşallah bundan sonra şehit haberi almayalım, şehitlik yüce zirvedir ama bence bu kadar yeter. Allah bütün şehitlerimize rahmet etsin.” diye konuştu.

guliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(1).jpgguliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(2).jpgguliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(3).jpgguliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(9).jpgguliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(4).jpgguliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(6).jpgguliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(7).jpgguliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(8).jpgguliyev-15-temmuz’da-da-20-ocak’ta-da-asker-sivil-vatandaslara-silah-dogrulttu-(5).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler