Gümrük Bakanı Yazıcı'dan, Kars'ta Açılış!

Gümrük Bakanı Yazıcı'dan, Kars'ta Açılış!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Kars'ta Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binasının açılışına katıldı.

Gümrük Bakanı Yazıcı'dan, Kars'ta Açılış!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Kars’ta Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binasının açılışına katıldı. Burada Gürcistan’a ilk ihracat işlemini de gerçekleştiren Bakan Yazıcı, Marmaray’ın de önemine değinerek, “Pekin’den kalkan bir tren Kars üzerinden gelerek boğazın 60 metre derinliğinden geçerek durmadan Londra’ya varacak.” dedi.

Kars Gümrük Müdürlüğü binasının açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Vali Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Eski Milletvekilleri Dr. Yusuf Selahattin Beyribey, Mahmut Esat Güven, Zeki Karabayır, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, daire amirleri ve partiler katıldı.

Bakan Yazıcı, törende yaptığı konuşmada, “Uluslararası ticarette farklı yöntemler uygulanıyor. İpekyolu güzergahı hala eski potansiyelini taşıma noktasında altyapı tesislerinin yapılmasına ihtiyaç gösterir bir durumda. Biz 2008 yılında İpekyolu güzergahına komşu ülkelerin gümrük idareleriyle yıllık toplantılar yapmaya başladık. Dünyada demiryolu taşımacılığı önem kazandı. Bu açıdan bakıldığında Kars’ın tarihi bir konumdadır. Bundan kısa bir süre önce 2013 yılı içerisinde İstanbul’da tarihi bir tören gerçekleştirdik. Türkiye’nin 150 yıllık sevdası Marmaray. Boğazın altından 60 metre derinlikten raylı sistemi gerçekleştirdik ve insanımızın hizmetine sunduk, törenle hizmete açtık. İşte o tarihi anın gerçekleştirildiği bağlantılı bir güzergahı Türkiye’nin en doğusunda Kars yer alıyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiyorlu, Ankara-Kars Hızlı Demiryolu hattı. Bu gerçekleştiğinde inşallah 2015 yılı sonlarına doğru bitecek, bu gerçekleştiğinde dünyanın doğusuyla batısını birbirine bağlayan bir güzergahta yer alacak Kars”

Yazıcıoğlu ayrıca, “Pekin’den Londra Kars üzerinden bağlantıya geçecek. Pekin’den kalkan bir tren Kars üzerinden gelerek boğazın 60 metre derinliğinden geçerek durmadan Londra’ya varacak. Bu Kars bakımından son derece önemli bir zenginliktir. Bir diğer güzergah; Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu. O demiryolunun da bağlantısı yine Kars adeta bir lojistik merkez gibi Kars’ta buluşuyor. Türkiye’nin Doğusunda önemli kapılardan bir tanesi Sarp Gümrük kapısıdır. Gürcistan’a ve komşu ülkelere açılıyor. Ticari potansiyeli bakımından yoğun elbette ki sözünü ettiğim bu demiryollarının tamamlanmasıyla Sarp kapısından Asya’ya doğru devam edecek.” dedi.

Açılışın ardından Gürcistan’a ilk ihracat işlemini de gerçekleştiren Yazıcı,  her türlü kaçakçılıkla mücadele ettiklerini ifade ederek, “Bu ürün kaçakçılığı olabilir, uyuşturucu olabilir, insan olabilir. Onun için bakanlığımızda risk değerlendirmesi yapıyoruz. Araç kırmızı hatta düştüğü zaman tehlike var demektir. Hemen kontrol yapılır, bulguya erişilirse fiziki arama hanlarına çekilir, fiziki aramaya tabi tutulur ve herhangi bir şey bulunursa işlem yapılır, yoksa normal devam eder. ‘Gümrükte bekledim’ der mükellefler. Bazısı da gümrük işlemleri dolayısıyla değil, taşınan yükün diğer kurumlarla bağlantılı olması dolayısıyla belge alması gerekir, ondan ötürü bekleme olur. Onu da giderecek projelerimiz üzerinde çalışıyoruz. İnşallah beklemeleri minimize edecek projelerimizdir.” diye konuştu.

Bakan Yazıcı Kars Valiliğini ziyarette de şunları söyledi:

“Esas olan ticari hayatın aktörleridir. Özel kesim mensupları tarafından icra ediliyor olmasıdır. Ticareti devletler yapmaz. Ticareti devletlerin bireyleri, tüccarları, sanayicileri yapar. Bizimde görevimiz hükümet olarak tüccarın, sanayicinin, esnafın önündeki engelleri kaldırmaktır. Entegre olarak nitelenen dünyada küçük bir aletle dünyanın her tarafını, olup bitenleri ticari etkinliklere, potansiyellere varana kadar izleme imkanına sahipsiniz. Dolayısıyla dünyada kesin bir rekabet var. Tüccarı, sanayicisi, esnafın ürettiğini daha kaliteli haline getirmek ve ürettiğinin dış Pazar payını, iç Pazar payını artırmak suretiyle Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktır. Hükümet olarak bu alanla ilgili engelleri kaldırıyoruz. Yani birz öncüyüz. Müteşebbisin önündeki engelleri kaldırırız. Kimi zaman kepçeyiz, kimi zaman dozeriz, kimi zaman mevzuat düzenlemesi yapmak suretiyle, kimi zamanda teşvik programları yaparak desteklerimizi sürdürüyoruz. Nitekim biz Türkiye’de 2012 yılında beklide tarihimizin en önemli teşvik programını hayata geçirdik. Daha önceki teşvik programları ekonomik gelişmişlik dikkate alınarak yapılıyordu. İlk defa Türkiye’de 2012 yılında Sosyo Ekonomik Gelişmişlik kriterleri de dikkate alınmak suretiyle bir teşvik programı gerçekleştirdik. O program kapsamında Türkiye’yi 6 bölgeye ayırdık.” diye konuştu.”kha

Önceki ve Sonraki Haberler