“Güneş ışığından mahrum kalmayın”

“Güneş ışığından mahrum kalmayın”

Yaşlılıkla birlikte meydana gelen hastalıklar ve bu hastalıklara karşı alınacak önlemlere ilişkin Kars İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Kan, çeşitli açıklamalarda yaparak, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaşlılığı 65 yaş sonrası için tanımladığını söyleyen Müdür Mehmet Kan, “Yaşlılık fizyolojisiyle, kimyasıyla, metabolizmasıyla farklı bir süreçtir. Bu yaşlılıkla birlikte azalan enerji harcaması, enzim aktivitesi, hormon düzeylerindeki değişiklikler beraberinde kilo artışına, diyabete, tansiyona, kalp damar hastalıklarına ve kemik erimesi gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir.” ifadeleriyle bu yaş sınırı üstündekilerin dikkat etmeleri gereken hususları anlattı.

Kars İl Halk Sağlığı Müdürü Kan, “Yine yaş ilerledikçe enerji gereksinimi azalıyor ama birçok vitamin ve mineral gereksinimi ise aynı kalmaktadır. Bu nedenle yaşlı grubundaki insanların yeteli ve dengeli beslenmeleri büyük önem arz etmektedir. Özellikle yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde beslenmenin önemli bir rol oynadığı kaçınılmaz bir gerçektir. Yenilen, içilen her besinin vücut kimyasına olan etkisi yaşlılık döneminde sağlığı doğrudan etkiliyor. Beslenme ilkeleri olarak özellikle alınan kalori miktarının sınırlandırılması, öğün sayısının sıklaştırılmasını öneriyoruz. Sık ve az yeme sindirim sistemini daha etkin halde tuttuğu gibi kan şekerini dengeleyici bir özelliğe de sahiptir.” dedi.

Özellikle sıvı yiyeceklerin tüketilmesi noktasında önerilerde bulunan Dr. Kan, “Günde en az 2 litre su içmelerini öneriyoruz, tuz kısıtlamasını öneriyoruz. Özellikle yaşlı kadınlarda kemik erimesi vakasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunun için de kalsiyum oranı yüksek; süt, yoğurt vb. ürünleri tüketmelerini ve bol bol güneş ışığından faydalanmalarını tavsiye ediyoruz. Yaşlılıkta hareketsizlikte ön plana çıkınca haliyle enerji gereksinimi azalıyor, vücut kimyasındaki o metabolik kimyasal değişiklikler hareketsizlikle birlikte kilo artışını da meydana getirmektedir. Bu kilo artışı tıp dilinde obezite dediğimiz dünya genelinde ve ülkemizde gelecek çağın hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Bunu da yaşlılarda daha çok enerji alımları sağlanmalı hareket kabiliyetlerini kısıtlamamalı. Yine yaşlılıkta karşımıza çıkan tat ve koku alamama özelliği azaldığı için bireye özgü yiyeceğin ve yemeğin ayarlanması gerekmektedir. Önümüzde kış mevsimi var, bu mevsimde içeride olmayı tercih edecek insanlara da evin içerisinde bol bol hareket etmeleri konusunda ricada bulunuyoruz. Çünkü bir televizyon kültürüyle birlikte, uyku modu, hareketsizlik birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Bu nedenle herkese fiziksel aktiviteyi ev ortamında da öneriyoruz.” ifadelerini kullandı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler