Gürbüz Çapan, Ali ile Durdağı’nın heykellerini yaptırdı

Gürbüz Çapan, Ali ile Durdağı’nın heykellerini yaptırdı

Esenyurt kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, bir zamanlar Kars’ın renkleri olan Ali ile Durdağı’nın heykellerini yaptırdı.

Tacettin DURMUŞ

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaptırılan heykeller için, mimar Ali İhsan Alınak tarafından Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na izin için başvuruda bulunduklarını belirten Çapan, heykelleri Kars’a hediye edeceğini belirtti.

Bölgenin kentsel sit alanı olduğunu ifade eden Gürbüz Çapan, “heykellerin Kars Belediyesi’nin Atatürk Caddesi köşesine konulması için Koruma Kurulu’na başvuruya cevap beklediklerini ve Ali ile Durdağı’yı hiç görmemesine rağmen heykellerini yaptırdığını” söyledi.

"İnsan bir üst kültüre ancak kentte erişebilir. Bu üst kültür de dayanışmadır" İslam düşünürü Farabi'nin sözleriyle anlatan Çapan, “Kentten aşağı bir yerleşke de üst kültür mümkün değildir. Üst kültür de, dayanışmadır. Bir kentin en zayıf canlıları güvercinler, kediler ve delilerdir. Bunlar aynı zaman da kentin en temel kriterlerindendir. Kars her zaman birkaç deliye bakabilmiştir.” dedi.

Kentlerin en zayıf canlılarının güvercinler, kediler ve deliler olduğunu da söyleyen Çapan, Ali ile Durdağı’nın diğer insanlara göre akli dengelerinin biraz zayıf olduklarını hatırlatarak, her ikisinin de bir zamanlar Kars’ın zayıf canlıları olduğunu ifade etti.

Ali’nin omzunda “güvercin”, Durdağı’nın ayağının yanında ise bir “kedi” olduğu şeklinde heykelleri yaptırdığını da açıklayan Gürbüz Çapan; “Heykellerin birinin omzunda güvercin, diğerinin ayağının yanında bir kedi var. Çünkü her üçü de kentin zayıf halklarıdır. Ben her ikisini de görmedim. Etnik kökenleri de önemli değil. Bu işin partisi, dini, mezhebi, dili, sağı veya solu yoktur. Bu iki şahıs her milli bayramda ve özellikle Cumhuriyet Bayramı’nda borazan çalarken selama durarak cumhuriyeti selamlarlardı. Kars kenttir ve kent aynı zamanda dayanışmadır.” dedi.

gurbuz-capan,-ali-ile-durdagi’nin-heykellerini-yaptirdi-(2).jpggurbuz-capan,-ali-ile-durdagi’nin-heykellerini-yaptirdi-(1).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler