Harakani Gençlik Buluşması

Harakani Gençlik Buluşması

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında düzenlenen Harakani Gençlik Buluşması 5 bine yakın öğrenciyi Harakani ile buluşturdu.

Harakani Gençlik Buluşması

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında düzenlenen Harakani Gençlik Buluşması 5 bine yakın öğrenciyi Harakani ile buluşturdu.

Fütüvvet ahlakının özelliklerini tüm dünyaya ulaştıran Ebu-l Hasan Harakani, bin yıl önce serhat şehri Kars’ta başlatmış olduğu hizmet alanını suya atılan bir taş gibi ve bu taşın çıkartmış olduğu dalgalar gibi Kars’tan Anadolu’ya, Anadolu’dan tüm dünyaya ulaştırdı.

Ebul Hasan Harakani’nin torunlarına bırakmış olduğu mirasa sahip çıkılarak bugün de aynı hizmetleri yürütülmekte.

Ebul Hasan Harakani Vakfı da 1995 yılından beri yapmış olduğumuz hizmetleri daha da genişleterek sürdürüyor. Gençlik Spor Bakanlığı, Kars Valiliğimiz ve Harakani Vakfının tüzel kişileriyle beraber yürütülen “Harakani Gençlik Buluşması” da bunun meyvelerinin örnekleri oldu.

Bölge illerinden ve Türkiye’nin değişik illerinden 2 binin üzerinde genç etkinlik kapsamında Kars’a geldi. Ebu-l Hasan Harakani türbesinin bulunduğu Evliya Camiinin kültür bahçesinde konferanslar verildi, çevrede gezi düzenlendi.

Harakani irfanını gençliğin gönlüne ulaştırmak için yürütülen bu çalışmalar hem organizatörleri hem de katılımcıları sevindirdi.

HARAKANİ: TÜRKİSTAN’DAN ŞAM’A KADAR OLAN YERLERDE BİRİNİN AYAĞI TAŞA ÇARPSA ONUN ACISINI BEN DUYARIM

Hamilik Okulu Vakfı Kurucu Başkanı Barbaros Ceylan ile Türk İktisat ve İçtimaiyat Tarihi Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kal’a da Harakani Kültür Merkezi’nde konferans verdiler. Harakani’nin dünyaya yayılan fütüvvet aşkı ve hamiliğin önemiyle ilgili verilen konferansı Vali Eyüp Tepe, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Abdulkadir Mahmutoğlu, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, İl Müftüsü Mehmet Genç, Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ve çok sayıda vatandaş izledi. Hamilik Okulu Vakfı Kurucu Başkanı Barbaros Ceylan, “Hepinizin bildiği Harakani Hazretlerinin her zaman en çok zikredilen sözünü bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Taa Türkistan’dan Şam’ın kapısına kadar olan alandaki kimselerden olan birinin parmağına batan diken benim parmağıma batmıştır. Türkistan’dan Şam’a kadar olan yerlerde birinin ayağı taşa çarpsa onun acısını ben duyarım. Bir kalpte üzüntü olsa o kalp benim kalbimdir. Yani o hüzün benim hüznümdür, o dert benim derdimdir, o mesele benim meselemdir demekte. Böylesine bir kardeşlik ruhuyla bir iktisadi sistem vücut bulmuştur.” dedi.

GENÇ NESİLLER HARAKANİ DÜŞÜNCESİYLE TANIŞMIŞ OLACAKLAR

Vali Eyüp Tepe, “Biz, Harakani ve Fütüvvet ruhunu nasıl harakani Hazretleri Anadolu’ya bu kapılardan girdiyse, nasıl Alparslan yine nasıl Anadolu’nun kapısını buradan açtıysa inşallah biz bu fütüvvet ruhunu da, civanmertliği de bu kapılardan Anadolu’nun tamamına yaymayı hedefliyoruz. Harakani hazretleri tabi ki bu manada buranın manevi koruyucusu, manevi bekçisidir. Biz Karslılar olarak bu manada kendimizi birer şanslı adlediyoruz. Tabi Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur’un bu manadaki emeklerini hepimiz biliyoruz. Ama burada yine bunu dillendirmeyi en azından emeklerin zayi olmaması ve bundan sonra da devam etmesi açısından ifade etmek isterim. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın projesi çerçevesinde gençliğimizle Harakani hazretlerinin düşüncelerinin buluşmasını sağlamayı ana gaye olarak adlediyoruz. Zaten inanç turizmi açısından Kars’ta Harakani hazretlerinin çok önemli bir merhale olacağını düşünüyoruz. Bu projeye destek veren başta Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere, Üniversitemize, sunum yapan hocalarımıza ve elbette her şeyin başında Harakani Vkfı’na sizlerin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum. Onların emekleri sayesinde sizlerinde şahit olduğu üzere genç nesiller Harakani düşüncesiyle tanışmış olacaklar.” şeklinde konuştu.

GENÇLİK HARAKANİ’NİN İZİNDE

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Abdulkadir Mahmutoğlu da, “Gençlik ve Spor Bakanlığının amaçları doğrultusunda yani gençliği manevi değerlerle buluşturma projelerinin bir aşaması olarak da Kars’tayız. Hasan Harakani Hazretlerinin düşünceleriyle gençliğin buluşması ve “Gençlik Harakani’nin İzinde” adıyla yola çıkılmıştı. Yaklaşık 1 yıla yakın bir hazırlık süreci oldu. İnşallah bugünkü program bir başlangıç olur. Bende bir Karslı olarak bunu ifade etmek isterim ki öncelikle Kars’ın, Karslıların tüm geneliyle öncelikli olarak Hasan Harakani Hazretlerini tanıması ve sonrasında da tanıtması lazım. Önce Kars’a, bölgemize ve ülkemize ve daha ötesine kadar ismini ve fikirlerini taşımamız lazım. Kendisine layık hizmetler üretmek için buradayız. Bir katkı yapabilmek adına buradayız. Hepimiz bu niyetteyiz ve başta  sayın Valimiz, vakıf başkanımız ve diğer emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bugünkü programlara toplamda 5 bine yakın insanımızın katılımını bekliyoruz ama inşallah benim temennim odur ki seneye 10 bin, 15 bin daha ötesine geçmemiz lazım. Kars’ta Harakani, Konya’da Mevlana gibi bir yer edinmeli ve ona uygun şekilde de bu konu gündemde olmalı, anılmalıdır. Aynı şekilde Sarıkamış’a bir nevi Çanakkale gibi yer etmeli ve ona layık bir şekilde ele alınmalı ve insanlar bu konuyu gündemde tutmalı. Uzun vadeli bu tip çalışmanın bir ayağı da Kars’taydı ve inşallah neticeleri hayırlara vesile olmuştur. Katılımcılara ve bütün emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

HARAKANİ HAZRETLERİNİN TEMELİNİ ATMIŞ OLDUĞU FÜTÜVVET VE CİVANMERTLİK MEDENİYETİNİN BUGÜN TEZAHÜRLERİNİ 1000 YIL SONRA GÖRMEKTEYİZ

Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ise şöyle konuştu:

“1000 yıl önce yine bu Kars kapısında Harakani Hazretlerinin temelini atmış olduğu fütüvvet ve civanmertlik medeniyetinin bugün tezahürlerini 1000 yıl sonra görmekteyiz. Milletimiz, gençliğimiz, civanmertler Harakani’nin ve onun yetiştirdiklerinin misyonuna, emanetine gönülden ve yürekten sahip çıkıyorlar. Bu heyecan ve bu kalabalıklar, yurt dışından ve yurt içinden gençlerimizin Kars’ımıza gelmesi ve Harakani’nin huzurunda toplanmaları da bunun bir göstergesidir. Harakani civanmertlere şöyle seslenmiş; Allah’ın arşı sırtımıza verilmiştir ey civanmertler. Mert olun, yiğit olun çünkü yük gayet ağırdır. Evet biz insanlığa adalet, sükun, huzur, muhabbet, iyilik götürmek için varız. Bizim medeniyetimiz ve medeniyetimizi kuranlar bizden bunu istiyorlar. Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, Kars Valiliğimize başta olmak üzere bize destek veren, gençlerimizin, insanlarımızın burada toplanmasına, bu heyecanın oluşmasına sebep olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Çünkü bu güzel tabloyu hep beraber oluşturduk. İnşallah ileriki yıllarda daha güzel çalışmalar yaparak gençliğimizin civanmertlerini yine Harakani kapısında buluşturarak bu medeniyetin yayılmasını hep birlikte sağlayacağız.”kha

Önceki ve Sonraki Haberler