Harakani gönülleri aydınlatıyor

Harakani gönülleri aydınlatıyor

Ruhi Ayangil, “Susuz gönüllere abı-hayat telaki olunan Harakani Hz. gaflet ve uyanma metaformları önemli bir yer tutmaktadır manevi öğretisinde."

Ruhi Ayangil: Harakani gönülleri aydınlatıyor

İstanbul Fatih Üniversitesinden usta sanatçı ve kânûnî Ruhi Ayangil; Kars Kafkas Üniversitesi ve Harakani Vakfı tarafından, “Fütüvvet Medeniyetimizin Manevi Mimarlarından Ebu’l Hasan Harakani ve Horasan Erenleri” Konulu 2. Uluslararası Harakani Sempozyumda yaptığı konuşmada, Harakani Hazretmerinin gönülleri aydınlattığını söyledi.

Ruhi Ayangil, “Susuz gönüllere abı-hayat telaki olunan Harakani Hz. gaflet ve uyanma metaformları önemli bir yer tutmaktadır manevi öğretisinde. Bir harikuladeliktir ki sırlanışının üzerinden 500 yıl sonra makamı yeniden ihya edip inşa edildiğinde bu makam sultan 3. Murat dönemidir. Bu külliye kısmı azami ile Muradi mahlası ile tasavvuf alanında kalem oynatan ve bize emsalsiz öğretileri 17. yüzyılda nakleden 3. Murat’ın mirasıdır. Bir taraftan manevi miras bir taraftan ceddimizin maddi mirası yine bize bin 400 yıl aradan sonra yani yüzyıllar sonra bir vesile ile ulaşıp güzümüzü gönlümüzü aydınlatıyor.” dedi.

Ruhi Ayangil, daha sonra şunları söyledi:

“Harakani Hz. gaflet ve uyanma metaforlarını sırlanışlından 500 yıl sonra Sultan 3. Murat meşhur Irak makamında ki ilahisinde hangi dizelerle ona hayat veriyor.

3. Murat’ın nutku şöyledir:

Uyan ey gözlerim gafletten uyan. Uyan uykusu çok gözlerim uyan. Azraillin kastı canadır inan. Uyan ey gözlerim gafletten uyan. Uyan uykusu çok gözlerim uyan. Seherde uyanırlar cümle kuşlar. dill-u dillerince tespihe başlar. Tevhit eyler dağlar, aşlar, ağaçlar… Uyan ey gözlerim gafletten uyan. Uyan uykusu çok gözlerim uyan. Semahatın kapıların açarlar. Âlemlere rahmet suyu saçarlar, seherde kalkana hulle biçerler.

Uyan ey gözlerim gafletten uyan. Uyan uykusu çok gözlerim uyan. Bu dünya fanidir, sakın aldanma. Mağrur olup tac-u aha dayanma. Yedi iklim benim deyu güvenme. Uyan ey gözlerim gafletten uyan. Uyan uykusu çok gözlerim uyan. Benim Murat kulun, suçumu affet. Suçum bağışlayıp günahım ref et. Resulün sancağı dibinde haşret. Uyan ey gözlerim gafletten uyan. Uyan uykusu çok gözlerim uyan.

3. Murat bu nutku şerifiyle Anadolu’nun fütüvvet, irfan, ahilik ve civanmertlik tohumlarını bu topraklara eken yüce gönüller sultanının 500 yıl sonra filiz vermiş bir takipçisiydi. Bu bize şunu gösteriyor. Bu kökler o kadar derinlerde ki yüzyıllar geçtikçe ne kaybolması ne unutulması mümkün olmayan bir ilahi koruma himaye altında. Ve yine 17. yüzyıldan sonra bir cumhuriyet döneminde bu dizelerin saklı olduğu yazıtlar bir yerden yine bir uç verip bizi 3. Murat ile onun tasavvuf felsefesi ile ve onun kaynaklandığı gafletten uyanmak metaforu içerisinde Ebul Harakani Hz. kadar bağlayan bir köprü görevi görmektedir. Tevhit inancını dünya sultanlığında mağrur olmamayı, tacı tahta dayanmamayı, mağduriyete düşmemeyi, tevazu iklimi içerisinde bünyesine, ruhuna sindirmiş bir medeniyetin çocukları olarak 21. yüzyılda biz geleceğimizi gönül, irfan ve ilim ve iman senetleri olarak cebimizde, gönlümüzde, aklımızda, ruhumuzda taşıyoruz. Bize bu senetleri bu senetleri, bu mesajları, bu mirası, bu irfanı emanet eden büyüklerimizi, gönül sultanlarını hasretle yâd ediyoruz.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler