'Harakani’yi çok iyi anlamak ve yaşamak gerekiyor'

'Harakani’yi çok iyi anlamak ve yaşamak gerekiyor'

Kars Valisi Günay Özdemir, 2. Uluslararası Harakani Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Harakani'yi çok iyi anlamak ve yaşamak gerektiğini söyledi.

'Harakani’yi çok iyi anlamak ve yaşamak gerekiyor'

Kars Valisi Günay Özdemir, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ve Harakani Vakfı tarafından, “Fütüvvet Medeniyetimizin Manevi Mimarlarından Ebu’l Hasan Harakani ve Horasan Erenleri” Konulu 2. Uluslararası Harakani Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, Harakani’yi çok iyi anlamak ve yaşamak gerektiğini söyledi.

KİŞİ SEVGİ İLE BERABERDİR

Kars Valisi Günay Özdemir, katılımcılara hitaben “Harakani Hazretlerinin öğrenmek, anlamak, yaşamak ve anlatmak için buradasınız. Gerçekten öncelikle Harakani Hz. çok iyi anlamak gerekiyor, çok iyi öğrenmek gerekiyor. Eğer iyi öğrenirsek iyi anlayabilirsek ve iyi de yaşarsak o zaman çok iyi anlatabileceğimizi ve Harakani Hz. muhabbet yolunu devam edebileceğimize gönülden inanıyorum.” dedi.

İSLAMI HAYAT FFELSEFESİ HALİNE GETİRMEK

Harakani Hz. ve gönül dostlarının her alanda inançlarını ve değerlerini yaşadıklarını, İslam’ın bütün gereklerini günlük hayatlarında ve bütün hayat tarzlarında uyguladıklarını da ifade eden Vali Özdemir, “Çünkü İslam’ı iyi anlamış, İslam’ı özümsemiş ve İslam’ı da hayat felsefesi haline getirmiş, yaşam tarzı haline getirmiş ulvi insanlardır. Ve topluma da örnek olan, toplumu yönlendiren, toplumda da değişimi sağlayan insanlardır. Onun için günlük hayatına baktığımızda gördüğümüz bütün işlerde Allah’ın emirlerini uygulayan, Allah’ın yasaklarından kaçan ve günlük hayatını da ibadet olarak gören bir anlayış. Bir namaza başlarken niyet ediyoruz ve namazın hükümlerini yerine getirmediğimiz zaman o namaz oluyor. Onun için günlük hayatımızı yaşarken de eğer günlük hayatımız ibadet olsun istiyorsak günlük hayatımızda da inancımızın gerekleri, inancımızın değerlerini yerine getirmemiz gerekiyor. O zaman görüyoruz ki bu hayatımız tamamen ibadet günlük hayatımızda yaptığımız bütün işler Allah için yapılmış işler. Gönül dostlarının da bu hayat tarzını görüyoruz. Bir esnafın nasıl olacağını, bir ilim adamının nasıl olacağını, bir yöneticinin nasıl olacağını günlük hayatında insanlara gösteren ve peygamberlerinde mirasçılığı ve Peygamberimiz (S.A.V)’in hayatını, islamı günümüzde nasıl yaşanacağını gösteren bu gönül dostlarıdır. Onun için günümüzde de bu tür gönül dostlarının hayatımızda örnek olması bizler için, toplum için, bölgemiz için çok önemlidir.” diye konuştu.

KARS’IN, HARAKANİ AÇISINDAN ÖNEMİ

Bu açıdan bakıldığında gönüllerin fethedilmesi gerçekleşmeden fiziki fetihlerin gerçekleşmediğinin görüldüğüne dikkat çeken Özdemir, “Hasan Harakani Hz. Kars’a gelmesinin temelinde de Anadolu’nun fethinde, Anadolu’ya medeniyet gelmesinde, Anadolu’nun medeniyet ve refahla buluşmasında, Anadolu’nun İslamlaşmasında ne kadar etkili olduğunu ve Kars’ın bu açıdan ne kadar önemli olduğunu belki araştırılması gerekiyor. Acaba neden Kars’a geldi? Kars bu açıdan ne kadar önemli? Çünkü Kars’ın o dönemde ve günümüzde ki fiziki yapısı ve İpek yolunun acaba bu anlamda Kars’ın Karslı olmasının ve baktığımız zaman aslında belki Anadolu’da ki birçok bu tür gönül dostlarını ne kadar hak yolunu izlediklerini de yine arattırmamız gerekiyor. Onun için Kars alperenlerin, Anadolu gönül sultanlarının ve Anadolu’da ki birçok mutasavvıfın gönül dostunun hocası olan Harakani Hz. bu açıdan da incelenmesi, araştırılması gerekiyor. Bu açıdan baktığımızda Anadolu’da ki değişimin, dönüşüm gerçekleştirilmesi ve daha sonra da fiziki fethin gereçleştiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

PEYGAMBERLER VE GÖNÜL DOSTLARI ÇOK İYİ BİRER DEĞİŞİM YÖNETİCİLERİDİR

Vali Özdemir, Kafkas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada da, “Başta peygamberler olmak üzere ve gönül dostları çok iyi bir değişim yöneticileridir. Çünkü toplumu değiştiren, toplumu dönüştüren bu tür çalışmaları da değişim yönetimi açısından da çok iyi incelenmesi gerekiyor. Çünkü modern anlamında bir değişim yönteminde belli ilkeler vardır. Farkındalık oluşturmak, inandırmak, bilgilendirmek sonra bunların yaşanabilirliğini göstermek daha sonra da hayat tarzı haline getirmek gibi. Aslında İslam’ın geliş şekline baktığımızda da, peygamberlerin İslam’ı uygulamalarına baktığımızda da, Peygamberimiz (S.A.V) İslam’ı uygulamasına baktığımızda da bu değişim yönetiminin ne kadar bilimsel, ne kadar mükemmel bir şekilde uygulandığını görüyoruz. Onun için günümüzde de bu tür gönül dostlarının toplumun değişiminde, dönüşümünde çok etkili, çok anlamlı ve çok daha faydalı olacağı ve bu konuda da değişim yönetimi açısından da Harakani Hz. ve gönül dostlarının araştırılması, örnek alınması gerektiği düşüncesindeyiz. Onun için öncelikle rabbim bize Harakani Hz. öğrenmeyi, anlamayı, onu yaşamayı ve yaşadıktan sonra da anlamayı nasip etsin. Kişi sevgi ile beraberdir. Biz gönül dostlarını seviyoruz, Allah’ın dostlarını seviyoruz. İnşallah Allah’ın dostları da bizleri sever ki biz hem bu dünya da hem de öbür dünya da Allah’ın dostlarıyla olmayı ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler