‘Hayatta olan tek Sarıkamış gazisi’

‘Hayatta olan tek Sarıkamış gazisi’

Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Az daha 90 bin 1'inci Sarıkamış şehidi olacaktım. Hayatta olan tek Sarıkamış gazisiyim” dedi.

‘Hayatta olan tek Sarıkamış gazisi’

ALLAHUEKBER Dağları’nda 55 gönüllü ile birlikte üç gün süren yürüyüşün ardından gittikleri Sarıkamış’ta eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in kurşunlarına hedef olarak yaralanan Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Az daha 90 bin 1’inci Sarıkamış şehidi olacaktım. Hayatta olan tek Sarıkamış gazisiyim” dedi.

Erzurum’un Narman İlçesi’ne bağlı Çimenli Köyü’nden 20 Ağustos sabahı yola çıkan ve 22 Aralık 1914’te 9’uncu Kolordu’ya bağlı birliklerin gittiği 65 kilometrelik ‘Topyolu’nu üç günde tamamlayarak Allahuekber Dağları’ndan 55 gönüllü ile birlikte Sarıkamış’a giren Prof. Dr. Bingür Sönmez, 25 Ağustos sabahı şehitliğe giderken silahlı saldırıya uğradı. Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Sarıkamış Dayanışma Grubu üyeleri ve AKUT’çularla birlikte yürüyen Prof. Dr. Bingür Sönmez’e ‘Sarıkamış Şehitleri anma etkinlikleri ve Bayraktepe’ nedeniyle aralarında sürtüşme olan Sarıkamış eski Belediye Başkanı Ak Partili İlhan Özbilen, tabanca ile ateş ederek kolundan ve bacağından yaraladı. Olay yerinde gruptakiler tarafından yakalanarak tabancasıyla birlikte polise teslim edilen Özbilen, ilk sorgunun ardından tutuklanarak Kars Cezaevi’ne gönderildi.

Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde yapılan müdahaleden sonra Prof. Dr. Sönmez Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçakla İstanbul’a götürüldü.

“HAYATTA OLAN TEK SARIKAMIŞ GAZİSİYİM”

DHA Erzurum Bölge Müdürü Dakir Sabuncuoğlu’nun haberine göre; Görev yaptığı Memorial Hastanesinde tedavi gören Prof. Dr. Bingür Sönmez, bugün Sarıkamış Şehitleri Gönüllülerine ‘Şükürler olsun’ başlığı ile bir mesaj yolladı. İnternet üzerinde iletişim kurulan ve uğradığı saldırıdan sonra gönüllülerin mesaj yağmuruna tutulan Prof. Dr. Sönmez, hastanedeki odasında çektirdiği fotoğrafı eklediği mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Değerli Sarıkamış şehitleri gönüllüleri: Az daha 90001’inci Sarıkamış şehidi olacaktım. Ama şu anda hayatta olan tek Sarıkamış gazisiyim. Hayatımı ülkeme bir armağan olan AKUT’a borçluyum. Sarıkamış’ta bulunan paralel (yere paralel) polisleri gördük. Aslanlar gibiyim. ( fotoğrafa bakınız.) Detay yazacağım.”

ALLAHUEKBER’DE NE OLMUŞTU?

Sarıkamış’ın Allahuekber Dağları’nda Rus ordusunu püskürtmek isteyen Enver Paşa komutasındaki ordu, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında şiddetli karakışa yenik düştü. Bazı tarihçilere göre 90 bin, Genelkurmay kayıtlarına göre de 60 bin asker şehit oldu. Sarıkamış şehitleri önceleri 9’uncu Kolordu Komutanlığına bağlı subaylar ile Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca tarafından sade törenlerle anılıyordu. Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ile Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in ortak çabaları sonucu Sarıkamış şehitleri 11 yıldan bu yana geniş kitlelerin katılımı ile anılıyor. kha

Önceki ve Sonraki Haberler