Haydar Aliyev, 96. doğum gününde Kars’ta da anıldı

Haydar Aliyev, 96. doğum gününde Kars’ta da anıldı

Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Umummilli Lideri Haydar Aliyev, 96. doğum gününde Azerbaycan’da, Türkiye’nin bazı illerinde olduğu gibi Kars’ta da anıldı.

Tacettin DURMUŞ

Aliyev için Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından doğum günü kutlama programı düzenlendi. Kutlama programı kapsamında Haydar Aliyev`in Kars’taki heykeline Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, konsolosluk görevlileri, Kafkas Üniversitesinde görevli akademisyenler ile Azerbaycanlı öğrenciler ve davetliler tarafından karanfiller bırakıldı.

Ardından da başkonsolosluk binasında doğum günü programına devam edildi. Azerbaycan Kars Başkonsoloslu Nuru Guluyev’in ev sahipliğinde düzenlenen programda saygı duruşunda bulunulmasının ardından Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşları ardı ardına okundu.

Konsoloslukça hazırlanan tanıtım filminin izlenmesinin ardından Azerbaycan Kars Başkonsoloslu Nuru Guluyev, yaptığı konuşmada, Merhum Lider Haydar Aliyev’i anlattı.

VALİ ÖKSÜZ: “ALİYEV UNUTULMAZ BİR LİDER VE ÖNEMLİ BİR DEVLET ADAMIYDI”

Başkonsolos Guluyev’in ardından Kars Valisi Türker Öksüz de yaptığı konuşmada, Merhum Haydar Aliyev’in unutulmaz bir lider ve önemli bir devlet adamı olduğunu söyledi. Aliyev’in bugünkü modern Azerbaycan’ın oluşmasında ve Türk dilini, zengin kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için büyük mücadele verdiğini de söyleyen Vali Öksüz: “Onun isabetli ve cesur kararları sayesinde Azerbaycan, sil baştan bir devlet haline ve bugünkü konuma gelebilmiştir.

Bugün; Azerbaycan ve Türkiye arasında eşine rastlanamayacak nitelikte olan bir kardeşlik bağı oluşmuşsa, bunu merhum Aliyev’e borçluyuz ve bu kardeşlik bağı, “İki Devlet, Bir Millet” şiarıyla ölümsüzleşmiş durumdadır.

Azerbaycan’ın uluslararası sistemle bütünleşmesi, bölgesel güvenliğinin sağlanması, sosyo-ekonomik, bilimsel ve kültürel atılımlarının gerçekleşmesi doğrultusunda dost ve kardeşi olan Türkiye ile çok yönlü iş birliğinin geliştirilmesine büyük önem verilmiştir.  Merhum Haydar Aliyev’in hayattayken aldığı önemli kararlar, bugün Türkiye ile Azerbaycan’ı dünya siyasetinde çok stratejik bir noktaya getirmiştir.

Merhum Haydar Aliyev’in deyimiyle “Bir millet, iki devlet” olan Türkiye ve Azerbaycan olarak sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik ve savunma alanlarında stratejik ilişkilere sahibiz ve bu ilişkilerimiz her geçen gün de gelişmektedir. Asrımızın projeleri olarak nitelendirilen; TANAP Projesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geldiği noktayı göstermesi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve Azerbaycan tarih boyunca, her zaman iki dost ve kardeş ülke olmuştur ve öyle de kalacaktır. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluğun, kardeşliğin ve her konudaki stratejik ortaklığın ilelebet süreceğine inanıyorum.” Dedi.

Konuşmalarına ardından sırasıyla Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden Nesrin Şahin, Haydar Aliyev’i anlatan bir konuşma yaptı. Ardından da okulun öğrencileri Emre Yıldırım ve Muhammed Özdaş ‘Azerbaycan ve Türkiye’ konulu şiirler okudu. Okulun öğretmenlerinden Aysun Bilgiç Kurt ta yaptığı konuşmada Haydar Aliyev ve Türkiye ilişkilerini anlattı.  Azerbaycan Kars Başkonsolos Yardımcısı Tural Hasanov, Azerbaycan Diplomasisinin 100 Yılı nedeniyle hazırladığı konuşmasını gerçekleştirdi. Doğum günü programı Haydar Aliyev’in 96. doğum yıldönümü ve Azerbaycan Diplomasisinin 100. yılı anısına Konsolosluk bahçesine Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev, Kars Valisi Türker Öksüz ve protokol mensupları tarafından fidan dikilmesi ile son buldu.

Kutlama programına Kars Valisi Türker Öksüz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev, 14. Mkz. Piy.Tug. Kom. Tuğ. Gen. Özgür Nuhut, Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Kılıç, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, daire müdürleri, oda başkanları, Kafkas Üniversitesinde görevli Azerbaycanlı akademisyenler ile Azerbaycanlı öğrenciler ve davetliler katıldı,

haydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(5).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(6).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(15).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(14).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(16).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(10).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(13).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(8).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(3).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(4).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(7).jpghaydar-aliyev,-96.-dogum-gununde-kars’ta-da-anildi-(9).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler