Hayvan aşıları daha sağlıklı olacak!

Hayvan aşıları daha sağlıklı olacak!

Hayvan aşılarının ve tarım makinelerinin daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde taşıma veya transferi için Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından alınan soğuk hava depolu kamyon hizmete girdi.

Hayvan aşıları daha sağlıklı olacak!

Hayvan aşılarının ve tarım makinelerinin daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde taşıma veya transferi için Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından alınan soğuk hava depolu kamyon hizmete girdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kars il genelinde hayvan aşılarının bozulmaması ve daha sağlıklı bir şekilde taşınması için soğuk hava deposuna sahip aracı bugün itibarıyla hayvan yetiştiricileri ve çiftçilerin hizmetine sundu. Hem hayvan aşısı hem de çiftçilere verilecek olan makine ekipmanın taşınmasına yardımcı olacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Yaklaşık iki yıldır yetiştiricilerimizi tekniklere makineleştirme açısından hem tarım hem hayvancılık açısından günümüz tarzına kazandırmak için çabalarken bir taraftan da kendi kurumsal yapımızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Yaklaşık iki yıldır araç filomuzu bizim araç kiralamaya ihtiyaç kalmayacak düzeyde yeniledik. Yeni araçlarımızla çiftçilerimize her mevsim her iklim yolda kalmayacağımız şekilde hizmet sunacağımız araçlarımızla kapasitemizi arttırdık. Bu son aldığımız son kamyonla malumunuz ilimiz hayvancılık şehri ve böyle yerlerde asıl olan öncelikli olan koruma amaçlı çalışmadır. Koruma amaçlı olarak biz ilimizde şaptır, atrakstır, vebadır, lsddir Afrika hastalığı dediğimiz halk arasında onca hastalığa karşı aşılama yapmak için de her ailenin ahırına gitmekteyiz.” dedi.

Düzgün ayrıca, “Bu aşıların hem ilimize naklinde hem ilçelerimize hem de büyük köylere personelin dağıtımı naklinde aşılarımızın bozulma riskini ortadan kaldıracağımız firigo firit bir araç temin ettik. Aracımızı aldık ve onu da firigo firit olarak yaptırdık. Bu araçla biz şap enstitüsünden almış olduğumuz bir aşıyı uygun olan şartlarda artısı aynı eksisi de eksi 14 e kadar uygun olacak tarzda her an taşıyabiliriz. Tabi sadece taşıma değil gerek mibzerimiz olsun gerek aletlerimiz olsun bunları da köylerimize ihtiyacı olan yerlere uygun bir şekilde bizim daha çok proje kapsamında demostratif amaçla yapmış olduğumuz yerlere taşıyabileceğimiz şekilde de sistem yaptırdık. Hem ilimize hem de personelimize kolaylık sağlayacak yaptığımız aşılamayı da güvende yapacağımız bir donanımı kazandık.” diye konuştu.

Düzgün daha sonra şunları söyledi:

“Bu manada hem ilimize hem de kullanacak olan herkese ve ülkeme hayırlı olmasını diliyorum. Araç 28 bin liraya donanımı yaptırdık 75 liraya da aracın kendisini aldık.  Bölgede bu manada kullanılacak ilk araç. İnşallah ilimize hayırlı olur düzgün kullanılır. Önceden aşılarımız gelince donma riski oluyordu ve böylece faydası azalıyordu. Ya da artı derece de ekside kalması gereken aşılar çözünüyordu. Her zaman bozulma riski vardı bu araçta bu riski ortadan kaldırdık. Ki bakanlık tüm illeri bunu bütün illere tebliğ etti aşının üretiminden itibaren aşının yapılacağı son evreye kadar bu sistemin kurulması için bit talimat yapıldı bütün illerde zorunluluk haline gelecek ama biz ilklerden olalım dedik.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler