Hayvanların gübreleriyle kirlettiği karayolları tehlike oluşturuyor

Hayvanların gübreleriyle kirlettiği karayolları tehlike oluşturuyor

Tarım ve hayvancığın merkezi konumunda olan Kars’ta, ilçeler ve şehirler arasındaki tüm kara yolları, büyük ve küçükbaş hayvanların gübreleriyle kirletiliyor.

Öncelikli olarak Kars - Iğdır Kara yolu üzerinde bulunan Digor ilçesi ve Dağpınar Beldesi ile Kars - Erzurum Kara yolu üzerinde bulunun Sarıkamış, Selim ilçelerinde köylerde yetiştirilen hayvanlar gübreleri ile asfaltları kirletiyor. 

Sürü sahipleri hayvanlarını söz konusu kara yollarından dikine değil de uzunlamasına geçirdikleri gibi trafik güvenliğini de tehlikeye sokuyor. Sabah ve akşam saatlerinde köylerden ayrılarak otlaklara götürülen hayvanlar tüm kara yolları boyunca geçirilerek gübreleri ile yolu neredeyse kullanılmaz hale getiriyor. Büyük ve küçükbaş hayvan sürülerinin sahipleri tarafından yol boyunca geçişini sağlanması sonucu yola bırakılan gübreler, araçların kaymasına da neden olabiliyor. Bölgedeki kara yollarını kullanan yabancı sürücüler için de önemli bir risk oluşturan yollarda hayvan sahipleri ile birlikte jandarma trafik ekiplerinin daha dikkatli olması gerekiyor. Yılın büyük bölümünde araziye salınan başta başıboş atlar olmak üzere kara yoluna çıkan hayvanlarda sık sık kazalara neden olabiliyor.

Özellikle Iğdır – Kars ve Kars Ardahan Kara yolunu yoğun bir şekilde kullanan uluslararası tırlar için de büyük risk oluşturan yol kirlenmesi, artarak devam ediyor. Kars’ı komşu iller, ilçeler ile birlikte komşu ülkelere de bağlayan tüm kara yollarında aynı sorunlar yaşanırken, yol kullanıcılarının hayvan sahiplerinin ve yetkilerin daha duyarlı olması gerekiyor.

hayvanlarin-gubreleriyle-kirlettigi-kara-yollari-tehlike-olusturuyor-(1).jpghayvanlarin-gubreleriyle-kirlettigi-kara-yollari-tehlike-olusturuyor-(2).jpghayvanlarin-gubreleriyle-kirlettigi-kara-yollari-tehlike-olusturuyor-(3).jpghayvanlarin-gubreleriyle-kirlettigi-kara-yollari-tehlike-olusturuyor-(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler