HDP'den Tüm Partilere Çağrı!

HDP'den Tüm Partilere Çağrı!

HDP Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Topbaş, bütün partilere çağrıda bulunarak, 1 Kasım seçimlerine kadar seçim araçlarından müzikli ve sesli propaganda yapılmamasını ve parti binalarına kara bayrak asılmasını istedi.

Ankara’da gerçekleştirilmekte olan Barış Mitingi sırasında, “Bu meydan kanlı meydan’ sloganı eşliğinde halay çeken insanlara yönelik düzenlenen hain patlamalar, Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Kars’ta da basın açıklamaları ve eylemle protesto edildi.

10 saniye arayla gerçekleştirilen iki patlamamda şu ana kadar 95 vatandaşın yaşamını yitirmesi ve 246 kişinin de yaralanmasını protesto etmek için CHP, HDP, DBP, KESK, Eğitim Sen, DİSK, KARS DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİ ve KARS İHD, ortak basın açıklamasında bulundu. Faikbey Caddesi üzerinde bulunan at heykeli önünde bir araya gelen Karslılar, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Okunan basın açıklamalarından sonra yaşanan bombalı saldırıları protesto etmek için beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdiler. Bu sırasında ikindi ezanın okunması nedeniyle eyleme ezan bitinceye kadar ara verildi.

Öte yandan polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde, HDP ve DBP’liler parti binasından çıkarak basın açıklamasının yapılacağı alana gittikleri sırada, polis ile partililer arasında ara sıra arbede yaşandı. Partililerin cadde üzerinde yürümemeleri ve kaldırımda yürümeleri yönünde polisin uyarıları nedeniyle yaşanan tartışmanın ardından At heykeli önüne gelen HDP ve DBP’liler, KESK, DİSK, KARS DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİ, KARS İHD üyeleri alkış ve sloganlarla karşılandı.

Yaşanan alçakça saldırı nedeniyle düzenlenen eylemde, KESK Kars Şubeler ve Temsilcilikler Platformu dönem sözcüsü Nadire Koçyiğit, HDP Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Topbaş, HDP Kars Milletvekili Şafak Özanli, HDP Kars Milletvekili 3. Sıra adayı Önder Fidanboy, Kars Devrimci 78’liler Derneğiinden Necati Othan ve İHD Kars Şube Başkanı Ahmet Adıgüzel, basın açıklamasında bulundu.

“KATLİAMIN VE ÖLÜMLERİN SİYASİ SORUMLULARI BELLİDİR! LANETLİYORUZ!”

HDP, DBP, CHP, KESK, DİSK, KARS DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİ ve KARS İHD adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan KESK Kars Şubeler ve Temsilcilikler Platformu dönem sözcüsü Nadire Koçyiğit de açıklama yaptı.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin çağrısıyla Ankara’da düzenlenen barış mitingi öncesinde kalabalık içinde peş peşe patlatılan bombalar nedeniyle onlarca kişi hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin de yaralanmış olduğunu belirten Koçyiğit, Barış talebinden rahatsız olan malum güçlerin yine harekete geçmiş olduğunu ve tek hedefi barış taleplerini haykırmak olan on binlerce insanın içinde bomba patlatarak savaş ve kandan beslenenlerin bir kes daha ortaya çıktıklarını söyledi.

HEPİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN!”

Türkiye’nin dört bir yanından gelerek iktidarın savaş politikalarına karşı, “Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi!” diyerek barış talebiyle başlayan yürüyüş sırasında peş peşe iki bomba patlatılmış olduğunu da ileri süren Koçyiğit, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Patlamanın hemen ardından polisin gaz bombalı saldırısı nedeniyle yaralılara zamanında müdahale edilememiştir. Polisin bu tutumu, katliamı gerçekleştirenlerin amacına ulaşmasına güvenlik güçlerince nasıl göz yumulduğunu açıkça göstermektedir. Bugün Ankara’da yaşanan vahşi katliamın sorumlularını uzaklarda aramaya gerek yoktur. 7 Haziran seçimleri sonrasında kışkırtıcı ve saldırgan politikalarını sürdüren, her ağızlarını açtıklarında akan kan ve ölümler üzerinden siyaset yaparak “oy avcılığı” yapanlar, katliamın asıl sorumlularıdır. Ankara’da yaşanan saldırı, emekçilerin barış, demokrasi ve özgürlük taleplerini hedef almıştır. Kendi siyasi ikballeri için yıllardır şiddet ve nefret dilini kullananlar, bugün Türkiye’nin katliamlar tarihine yeni bir katliam daha eklenmesine neden olmuştur. Bizler aşağıda isimleri bulunan Emek ve Demokrasi Güçleri ve siyasi partiler olarak her fırsatta savaş çığırtkanlığı yapanlara karşı, “İnadına barış” diyen barış savunucularını göz göre göre katledenleri ve bu katliamın gerçekleşmesine neden olanları lanetliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun!”

ÖZANLI, “BUGÜN ANKARA’DA BARIŞI ÖLDÜRDÜLER”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Şafak Özanlı da, 10 Ekim’in Türkiye halkları için kara bir gün olduğunu belirterek “Bugün Ankara’da barışı öldürdüler. Barış için barış bloğunun düzenlediği mitingde bombalar patladı. Onlarca insanımız hayatını kaybetti.” dedi.

Yaşanan katliamın 7 Haziran yenilgisi olduğunu da iddia eden Özanli açıklamasında: “Bu alçakça saldırıda olduğu gibi hepimiz çok iyi biliyoruz ki Suruç’tan, Lice’den, Diyarbakır’dan, Beytüşebap’tan ayrı değildir. Bu katliamı yapanlar aynı kişiler, aynı zihniyettir. Şunu da unutmayalım ki zalimler gidecekleri zaman büyük zulümler yaparlar. Tıpkı Hitler’in yaptığı gibi, bugün Hitler’in yaptığı Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılıyor, savaş suçu işleniyor. Bizler bugün bu zihniyetleri kınıyor ve inanıyoruz ki barış kazanacaktır. ” ifadelerini kullandı. 

HDP Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Topbaş ise diğer partilere çağrıda bulunarak, 1 Kasım seçimlerine kadar seçim araçlarından müzikli ve sesli propaganda yapmamaları ve parti binalarına kara bayrak asmalarını istedi.

KCK BUGÜN TEK TARAFLI ATEŞKES İLAN ETTİ

Basında bugün KCK’nın tek taraflı ateşkes ilen ettiğini de açıklamasında beliren Topbaş: “Basından duyduğumuza göre KCK bugün tek taraflı ateşkes ilan etti. Bugün amacı sadece ve sadece barışı haykırmak olan insanımız yine Suruç’taki eylem biçimiyle Ankara’da katledilmiş, yüzlercesi de hastanelerdedir. Oradan aldığımız bilgilere göre ağır yaralıların sayısı oldukça fazla. Madem terörü lanetleyeceğiz, işte size terörün ta kendisi. Bu ve benzer eylemler demokratik siyasal alanın önüne kapatmaya yöneliktir. Her gün bir anket yaparak, ona göre politika belirleyenler, bugün inanıyorum ki ortaya çıkan anket tablosuyla kaybetmişlerdir. Sorunların çözümü demokrasiden ve demokratik mücadeleden geçmektedir. Şimdi buradan Kars’taki bütün diğer siyasi partilere de sesleniyorum. Eğer gerçekten insanlık adına, demokrasi adına bir yanınız varsa, ölmüş, öldürülmüş ve katledilmiş Ankara’daki barışseverler için şunda araçlarınızdaki anonsları susturun, parti ve seçim bürolarınıza kara bayraklar asın. Bu mesele siyaset üstü, elzem ve politika üstüdür, insanlık meselesidir. Onun için burada bizim dışımızdaki 3 partiyi de seçim araçlarını susturmaya davet ediyor, insanlık adına kınamaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

kha

Önceki ve Sonraki Haberler