Her şey verimli hayvan ırkı ıslahı için

Her şey verimli hayvan ırkı ıslahı için

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde geçtiğimiz günlerde düzenlenen damızlık boğa dağıtımı ve yeni araçların hizmete sokuluşuyla ilgili Kars'ın hayvancılık alanında üstlendiği rolün önemine vurgu yapıldı.

Her şey verimli hayvan ırkı ıslahı için

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde geçtiğimiz günlerde düzenlenen damızlık boğa dağıtımı ve yeni araçların hizmete sokuluşuyla ilgili Kars’ın hayvancılık alanında üstlendiği rolün önemine vurgu yapıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, hayvansal üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması, hastalıklardan ari aile işletmelerin sağlanması amacıyla Bakanlığımız, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında damızlık boğa dağıtımı ve aynı amaçtan hareketle kaliteli hayvan nesillerinin gelişimi, suni tohumlamanın  ulaşmadığı alan kalmaması ve İlimize suni tohumlamanın yaygınlaştırılması projesine destek amacıyla da Müdürlüğümüzce araç alımı gerçekleştirilmiştir” dedi.

Düzgün ayrıca, “Damızlık Boğa Desteklemesi kapsamında Damızlık Boğalarımızın tanesi 8.000 TL olmak üzere 2.600 TL’si çiftçilerimiz tarafından 6.400 TL’si yani %80’ni Bakanlığımızca karşılandığını, başlangıç olarak 871 adet boğa bakanlıkça desteklenmesine onay verildiğini bugün de ilk dağıtım olarak 92 adet boğa, sahiplerine teslim edildi. Yine İlimizde Suni tohumlamanın yaygınlaştırılması projesine destek amacıyla Müdürlüğümüzce İl Özel İdaresi kaynağınca toplam 205.000 TL kullanılarak alınan 6 adet araç ile kurulan suni tohumlama filosu bölge hayvanının ıslahında önemli rol oynayacaktır. Her iki uygulama sonrasında hem hayvanlarımızın genetik yapılarında iyileşme sağlanarak kültür ve kültür melezi büyükbaş oranımız artacak gerek et gerekse süt veriminde artış sağlanarak yetiştiricilerimiz daha kazançlı ve rekabet edebilir hale gelecek hem de batı illerinde olduğu gibi giderlerine katkı sağlayacak desteklerden azami ölçüde faydalanacağını söyledi. Yapılan bu destekleme ve projelerin İlimiz hayvan yetiştiricilerine hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Düzgün daha sonra şunları söyledi:

“Biz sadece hayvan başı verdiğimiz desteğe bakmıyoruz. Bu proje ile yetiştiricilerimizin bizim hep örnek verdiğimiz Trakya2da, Ege’de, Batı illerinde, İç Anadolu’da yetiştiricilerimizin hayvan desteğinden almış olduğu oranın bizler maalesef Doğu illeri olarak Kars’ta içinde olmak üzere yüzde 1’ler ile yüzde 5’ler seviyesinde olan bir ildik. Bu proje kapsamında biz yetiştiricilerimize sadece hibe amaçlı hibe desteği vermeyeceğiz. Aynı zamanda yetiştiricilerimizin desteklerden azami ölçüde faydalanmasını sağlayacağız. Boğalarını alan yetiştiricilerimiz bizim koyduğumuz kurallara hayvanların yaşaması için gerekli kurallara uyduktan sonra tohumlayacağı her hayvan için 350 TL anaç sığır desteği, 150 TL de bu tohumlanmış hayvanlardan doğacak buzağılara buzağı desteği alarak toplamda hayvan başı 500 TL gibi bir destek alacak. Ortalama 50 hayvan üzerinden aldığımız bu işletmelerimizi yıllık hesap edecek olursak 25 bin TL gibi yılık bir çiftçilerimize gelir sağlayacaktır. Aynı zamanda yine ilimizde tabi tohumlamanın yanında meralarımızda, yaylalarımızda, suni tohumlamanın uygun olmadığı durumlarda kaliteli boğalarımızı kullanarak ama ahırlarımızda işletmelerimizde ve suni tohumlamanın ulaştığı işletmelerimizde de suni tohumlamanın yaygınlaştırılması amacıyla da müdürlüğümüzce il özel idaresi kaynağınca toplam 205 bin TL kullanılarak alınan 6 adet araç ile müdürlüğümüz personelleri tarafından suni tohumlama yapmak üzere bir araç filosu kurulmuştur. Buda sizlerin sayesinde hizmete geçecektir. Her iki uygulama sonrasında da hayvanlarımızın genetik yapılarında bir iyileşme sağlanacak. Kültür ve kültür melezi büyük baş oranımız artacak. Gerek et gerekse süt veriminde artış sağlanacak. Yetiştiricilerimiz daha kazançlı ve rekabet edebilir hale gelecek. Batı illerinde olduğu gibi giderlerine katkı sağlayacak desteklerden azami ölçüde faydalanacaktır. Bu manada sayın vekillerimize Ankara’da bu projenin geçmesi için vermiş oldukları gayretlerden dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. ayrıca il özel idaresi kaynağını kullanarak suni tohumlama imkanını bize sağlayan başta sayın valimize, il genel meclisi başkanımıza, il özel idaresi genel sekreterimize teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu mutlu günümüzde programımıza teşrif eden başta sayın valimiz olmak üzere yoğun işlerine rağmen Ankara’dan programımıza destek amacıyla bizleri yalnız bırakmayan sayın vekillerimize, belediye başkanımıza, il başkanımıza, protokolün değerli üyelerine, basın mensuplarımıza ve siz çiftçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu projenin memleketimize, ilimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi ise “Öncelikte tarın bakanlığına çok teşekkür ediyorum. Bakanımız buraya geldiğinde bu projeyi biz sunmuştuk. Sağolsun uyguladılar. Ve çok güzel bir projedir. 10 hayvandan 50 hayvana kadar ineği olan süt ineği olanlara birer boğa dağıtımı yapılıyor. Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bu projenin devamı yine gelir. Bu Kars’a yetmez. Ama inşallah bütün çiftçilerimize dağıtılması gereken şekilde dağıtılır. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.  kha

Önceki ve Sonraki Haberler