Hocalı’da katledilen Azerbaycan Türkleri Kars'ta anıldı

Hocalı’da katledilen Azerbaycan Türkleri Kars'ta anıldı

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, 26 yıl önce Ermeniler tarafından Hocalı’da katledilen Azerbaycan Türklerini anma programı düzenledi.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev’in ev sahipliği yaptığı anma programına, 14. Mkz. Piy. Tug. Kom. Tuğ. Gen Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Alay Kom. Albay Osman Kılıç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Vekili Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii İmamı Seyid Ahmet Erdem ile Azerbaycanlı vatandaşlar ve Karslılar katıldı.

Başkonsolos binasında düzenlenen anma ektiğinde başta Hocalı’da olmak üzere dünyanın değişik yerlerinde soykırıma uğramış tüm Azerbaycanlılar ve Türkler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından da Türkiye ve Azerbaycan milli marşları okundu.

Haydar Aliyev Endüstri ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Tuğruk Okta’nın sunduğu programda, aynı okulda tarih öğretmeni olan Nesrin Şahin, günün anlam ve önemi ile Hocalı Katliamını anlattı. Daha sonrada Hocalı Soykırımını tarihi ve belge ve görüntülerle anlatan TRT yapımı ‘Hocalı Katliamı’ konulu belgesel izlendi.

Belgeselin izlenmesinin ardından Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev, yaptığı konuşmada katliamın sadece Hocalı’da veya Karabağ’da başlamadığını belirterek, bu hadiselerin aslında 1828 yılında başladığına vurgu yaptı.

GULUYEV: ERMENLER 1828 YILINDAN BERİ SALDIRI VE SOYKIRIMLAR UYGULAYAMA DEVAM EDİYOR.”

Ermenilerin toprak edinmek ve kendi devletini kurmak için 1828 yılından beri saldırı ve soykırımlar uyguladıklarını belirten Guluyev: “1828 yılında Türkmençay Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile Azerbaycan’ın Aras boyu ikiye bölünür. Kuzey Azerbaycan o zamanki Çar Rusyasının işgaline maruz kaldı. Türkmençay Antlaşmasının hazırlanmasında büyük emeği geçen meşhur Rus yazar ve diplomat Alexander  Griboyedov,Tahran’a büyükelçi olarak atanır ve Türkmençay Antlaşmasının maddelerinin yerine getirilmesi için görev alır. Büyükelçi olduğu dönemde Griboyedov, yerli danışmanlarından biri ise Ermeni olur. Bir müddet sonra ise Griboyedov, Moskova’ya bir yazı gönderir ve ‘Ermeniler Erivan’ı kendilerine başkent olarak seçti’ der. Moskova’dan gelen cevapta ise ‘Ermeni nere Erivan nere, ne alakası var’ diye cevap gelir. Griboyedov,tekrar cevap yazar ve ‘Önemli olan alakasının olup olmaması değildir, önemli olan Ermenilerin Erivan’ı başkent olarak hedef seçmeleridir’ der.  Böylece 100 sene sonra Ermeniler hedeflerine ulaştılar ve Erivan’ı kendilerine başkent yaptılar. 100 yıl sonra da Karabağ’ı işgal eden Ermeniler başta Sarkisyan, Ermeni gençlerine hitaben ‘Karabağ’ı biz aldık, Ağrı ve çevresini almak sırası sizdedir.’ demiştir. Bu bir uluslar arası cinayettir. Ama dünya halen daha susmaktadır. Bu susan dünyadan ben artık bir şey beklemiyorum ama adalet gözlemediğimiz zaman adaletsizlikler devam eder. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Hollanda Parlamentosu sözde soykırımı kabul etti. Bizim Bahçıvan’dan tutun da Batum’a kadar toplu mezarlarımız var. Sadece Türk olduğu için katledildiler. Ermenistan Cumhurbaşkanı ‘Azerbaycanlılar öyle biliyordular ki biz sivil halka ve çoluk çocuğa dokunmayız. Onlara ders olsun ki biz onları öldürdük’ dediler.  Tüm bunlar onların milli haysiyetsizliğidir.” Dedi.

Yaşanan tüm katliamlardan ders çıkartılması gerektiğini de konuşmasında belirten Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluey: “Bizim bu katliamları bir kez daha hatırlamamızın nedeni var. Eğer biz Türk misafirperverliğini Ermenilere gösterirsek onlar yine gelip bizim ocağımızın başında otururlar. Gemimize bindikten sonra gemici ile dava ettikten sonra evimizi elimizden alıp yeni soykırımları gerçekleştirirler. Öncelikle gençler bilsinler ki Ermeni milli şuuru Türk milletini katletmek içindir. Ermenler zayıf oldukları zaman kulumuz kölemiz olurlar, biraz olsun bizden güçlü oldukları zaman kral kesilirler ve kanımıza susarlar. Bugünleri ve geçmişte yaşananları unutmamalıyız. Ermenilerin her zaman arkalarında bir silahları vardır ve sırtımızı döndüğümüzde vuracaklarını hiçbir zaman unutmamalıyız. “ şeklinde konuştu.

26 yıllık acılarını paylaşmak için salonu dolduran protokol mensupları ve Karslılara da teşekkürlerini sunan Başkonsolos Guluyev:  “Acımızı paylaştığız bugün yanımızda olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bütün Türk topraklarını öz kanlarıyla koruyan tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugünde her bir Azerbaycanlı olarak Türk kardeşlerimizin yanındayız. Çünkü Azerbaycan, Türkiye ile aynı nefesi aynı anda alıp vermektedir. Bu birlik ve beraberliğimizi tarih boyu bozmaya çalışanlar olmuştur. Bunları görmek her an mümkündür.” dedi.  

hocali’da-katledilen-azerbaycan-turkleri-karsta-anildi-(1).jpghocali’da-katledilen-azerbaycan-turkleri-karsta-anildi-(2).jpghocali’da-katledilen-azerbaycan-turkleri-karsta-anildi-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler