Hollandalı Bakan Kars’tan Bahsetti

Hollandalı Bakan Kars’tan Bahsetti

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türkiye ve Türkler hakkında övgü dolu sözler söyleyerek, "70'li yıllarda Hollanda'da Türk deyince akla misafir işçi gelirdi. Baklava kebap gelirdi. Ben gençlik yıllarımda otobüs ile ta Kars'a kadar gittim." dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türk işadamı Turgut Torunoğlulları'nın Hollanda'da yaklaşık 3 bin kişi istihdam eden Edelstaal şirketler grubunu ziyaret ederek dostluk mesajları verdi. Koenders'in konuşmasında Türkiye ve Türkler hakkında övgü dolu sözler söylemesi dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta sonu önce T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, daha sonra Aile ve Sosyal Poltikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın T.C. Rotterdam Başkonsolosluğu'na girmesine bile izin verilmeden sınır dışı edilmesi iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirmişti. Binlerce Hollandalı Türk, Başkonsolosluk önünde Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'yı karşılamak istemiş izin verilmemesi üzerine çıkan olaylar dünyanın gözünü Hollanda'ya çevirmişti. Hollanda polisinin orantısız güç kullanarak, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olaylarda kısa süreli de olsa onlarca göz altına alınan kişiler arasında T.C. Lahey Maslahatgüzarı ile T.C. Rotterdam Başkonsolos'unun da olması ipleri koparmaya yetmişti.

Seçim akşamı Edelstaal Grubun genel merkezine gelen Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Konders, Edelestaal Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları'nı ziyaret etti. Torunoğulları, Bakan Koenders'a teşekkür ederek, ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde Hollandalı bakanın kendilerini ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Torunoğulları, “2012 yılında dostluğumuzun 400. yılını kutladık. Yaşanan olayların bu dostluğa gölge düşürmemesi açısından bu ziyareti çok anlamalı buluyorum" dediği konuşmasında iki ülke arasında ticari ilişkilerin dünyanın hiç bir ülkesi ile olmadığı kadar köklü, güçlü ve 21 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Hollanda Türkiye dostluğunun çok köklü olduğunu dile getiren Bakan, son yaşanan olayların sokaktaki insanları etkilememesini, Hollanda'nın asıl zenginliğinin çok renklilik ve seslilik olduğunu söyledi. Koenders,” 70'li yıllarda Hollanda'da Türk deyince akla misafir işçi gelirdi. Baklava kebap gelirdi. Ben gençlik yıllarımda otobüs ile ta Kars'a kadar gittim. Türkiye'yi ve Türk insanını biliyorum. Yaşanan olaylar sizi etkilemesin. Bakın sizlerin bu ülkenin birer katma değeriniz olduğu şu manzaradan belli. Üreten çalışan insanlar görüyorum, az önce sayın Turgut Torunoğulları'nın da belirttiği ve rakamların verdiği gibi 20 binin üzerinde iş verenin olması, Hollanda'da yaşayan Türklerin ne derece başarılı olduğunu gösteriyor” dedi.

"Güzel bir Türkçe kelime öğrencim: Sağduyu"

Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders konuşmasında mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na izin verilmemesi konusu ile yaşanan olaylara değinerek, “Biz Sayın Çavuşoğlu ile daha önce görüştük, kendisinin Konsoloslukta vatandaşlarla buluşmasında bir sakınca olmadığını söyledik. Fakat kendisi vatandaşlarla başka yerde buluşma konusunda ısrar etti. Geçen Cumartesi akşamı yaşanan olaylar ise hiç yaşanmasını istemediğimiz olaylardır. Fakat bu olayların ardından bizim faşist, nazi olarak adlandırılmamız da üzücüdür. Bu olaylar yaşanmıştır, fakat iki ülkenin insanlarının arasına gölge düşüreceğini sanmıyorum. Çünkü çok güçlü bağlarımız var. Ben seçim ortamında bu nazik daveti kırmayarak sizlere geldiysem, bu olayların bizleri fazla etkilememesi içindir. Bu ziyarette çok güzel bir kelime öğrendim herkese bu kelime ile çağrıda bulunuyorum. Herkese sağduyulu olmaya çağırıyorum” dedi.

hollanda-diisleri-bakani-koenders-gencligini-anlatti-(1).jpghollanda-diisleri-bakani-koenders-gencligini-anlatti-(2).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler