I. Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu Kitabı Çıktı

I. Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu Kitabı Çıktı

14-16 Ağustos 2014 yılında Kafkas Üniversitesi’nde yapılan 1.Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu kitabı yayınlandı. Eser, Belli Eğitim Kültür Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi’nin 5. yayını olarak okurlara ulaştı.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Kitabın editörlüğü başta Prof. Dr. Oktay Belli olmak üzere Ayhan Yardımcıel, Vedat Evren Belli, Cengiz Çelik’ten oluştu.

Düzenleme Kurulu’nda ise Eski Kars Valisi Günay Özdemir, Prof. Dr. Oktay Belli, Prof. Dr Sami Özcan, Prof. Dr. Fahriye Bayram, Doç. Dr. Mustafa Özdemir, Yard. Doç. Dr. Ayhan Yardımcıel, Yar. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk, Yard. Doç. Dr. Cem Tuysuz, Vedat Evren Belli, Güzin Sühran Belli yer aldı.

Kitapta sempozyuma katılan bilim adamları ise şu bildirileri ile Ani-Kars tarihine, sanatına, kültürüne ışık tutmuştur:

Oktay Belli Eski Çağda Ani Bölgesi, Veli Bakhshalıyev-Fizze Gulıyeva Yeni Buluntular Işığında Doğu Anadolu ve Azerbaycan’ın Boyalı Kablarındaki Ornamental Motif, Ayhan Yardımcıel Orta Asya Havzası’nda Monokrom Boyalı Çanak Çömlekler, Vedat Evren Belli Ani-Ziyaret Tepe Kalesi Erken demir Çağı Nekropolü, Yaşar Çoruhlu Kars/Ani Kazılarında Orta Surun Batısından Çıkarılan Keramikler, Oktay Belli Ani Şehri-Çoban Kilisesi Altın Takı Definesi, Sezai Yazıcı Ani’nin Yer Altı Suları, Cengiz Çelik Selçuklu Döneminde Ani Şehri’nin Önemli Mimari Anıtları, Şahabettin Öztürk Iğdır/Tuzluca Sivil Mimarisinden Bir Örnek: “Hüseyin Aydın Evi”, Nihat Falay 19. Yüzyılda R.K.Porter’in 20. Yüzyılda Lord Kinross’un Ani Kenti İzlenimleri, Hacali Necefoğlu Nikolay Marr ve Ani’de Yaptığı Arkeolojik Çalışmalar, Sait Küçük Kars’ı Yurt Tutan Oğuzların Bilicisi Ozanların Piri Dede Korkut, İsmet Alpaslan Ani ile Kars’ın Fethinin 900. Yılı Kutlamaları ve Prof. Dr. M. Fahrettin Kırzıoğlu, Filiz Başbaydar Belli Kars’ın Turizm Potansiyeli, Rafiq Safarov Ani ve Kars Bizans-Müslüman Çatışmasının Kavşağında, Bilal Gök Türk Fetihleri Aşamasında Ani ve Kars’ta Siyasi Ortam (1018-1064), İsa Eryılmaz Ani Hakimi Avşaroğlu Sevinç Bey(Sevindik Han), Ali İpek-Ercan Cengiz Ani’li Kadi Burhaneddin B. Mes’ud ve Bir Kültür Hazinesi: Enisü’l Kulûb, M. Salih Mercan Cumhuriyet Döneminin Bazı yönetim Belgelerinde Kars, Ziya Zakir Acar Selçukluların Anadolu Topraklarını ilk Fethi: Sürmeli, Ali Kafkasyalı Dünün Ahıska-Ahılkelek Bugünün Kazakistan Terekeme/Karapapaklar, Yaşar Kop Kars’ın Arka Bahçesi: Ahıska’ya İlk ve Son Veda, Oktay Belli Ani Şehri’nin Yıkılış Efsanesi( Kıllı Ohan Efsanesi), Sait Küçük Ani’nin Yıkılış Efsanesi Mesnevisi, Oktay Belli Ani Şehri’nin Yıkılış Efsanesi (Kıllı Ohan Efsanesi), Sait Küçük Ani’nin Yıkılış Efsanesi Mesnevisi, Oktay Belli Nahırcı (Çoban) Kilisesi Efsanesi, Sait Küçük Nahırcı- Çoban Kilisesi Mesnevisi, Nezaket Memmedli Şeyh Feriddüddin Atarın “ Tezkiretü-l Evliya” Eserinde Ebü’l Hasan Hirekani Hazretleri, Kerem Karabulut Kars İlinin Kalkınma Çabasındaki Problemler ve Çözüm Önerileri, Sebahattin Şengül Ani (Ocaklı) Köyü’nün Dünü ve Bugünü Üzerine, Cevdet Baycan Diriliş Destanı Mem ü Zin’de On Makam Belgesi, Muhammed Çitgez Kars Ocaklı (Anı) Köyü’nün Temel Dialektolojik Özellikleri, Salih Şahin Şiir ve Türkülerde Kars’ın Fethi, Yahya Azeroğlu Şiirlerde Ani ve Alparslan, Ahmet Yıldırım Günümüz Halk Ozanlarının Dilinde Anı, Güzin Sühran Belli-Oktay Belli Ani Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri.

Kitabın Sunuş yazısında şu bilgiler verilmektedir: 14-16 Ağustos 2014 tarihleri arasında, Kafkas Üniversitesi ve Belli Eğitim Kültür Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi’nin (BEKAM) organizasyonu ile “I. Uluslar arası Ani-Kars Sempozyumu düzenlenmiştir.

Kafkas Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültesi AMFİ 1 İLE Tıp Fakültesi Konferans Salonunda iki gün boyunca devam eden “ I. Uluslar arası Ani Kars Sempozyumu”na, Türkiye’nin çeşitli üniversite, fakülte ve yüksekokulların yanı sıra, Nahçıvan, Azerbaycan, İran, Türkmenistan ve Hollanda’dan 73 bilim insanı ve araştırmacı katılmıştır.

Tarihte ilk kez gerçekleştirilen bu önemli sempozyumda, Ani ve Kars Bölgesi başta olmak üzere, doğu Anadolu, Kafkasya, Nahçıvan, Azerbaycan bölgelerinin arkeoloji, tarih, sanat tarihi, coğrafya, jeoloji, iktisat, dil ve edebiyat, turizm, etnografya, halk bilim, geleneksel mutfak kültürü ve yemekleri konusunda birbirinden değerli konular işlenmiştir.

Ani-Kars Sempozyumu kitabı kuşe kağıt olup orta boy bir kitaptır ve 432 sayfadır.

i.-uluslararasi-ani-kars-sempozyumu-kitabi-cikti-(1).jpgi.-uluslararasi-ani-kars-sempozyumu-kitabi-cikti-(2).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler