İki Ülke Kadınları Mutfakta Bir Araya Geldi!

İki Ülke Kadınları Mutfakta Bir Araya Geldi!

​Türkiye - Ermenistan sınırının iki tarafındaki kadınlar, Gümrü’nün ardından bu kez Kars’ta bir araya geldi.

Gümrü – Kars Yemek Atölyesi, “Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik” yemek atölyesi projesi çerçevesinde bir arada pişirdikleri yemekleri iftarda Karslılara ikram etti.

Kafkasya Ticaret ve Kalkınma Ağı’nın (CBDN) Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü “Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik Projesi” kapsamında, SİMER Otel’de düzenlenen yemek atölyesinde Gümrü ve Karslı kadınlar kendi mutfaklarında komşu ülkeden gelen kadınları ağırladı.

Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği ve CBDN Kars Temsilcisi Ihsan Karayazı etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada,  2014 yılında başlayan proje kapsamında CBDN temsilcileri, Türkiye ve Ermenistan’dan yemek konusunda çalışan uzmanlarla birlikte Gümrü ve Kars’ta 10 farklı köye gittiğini söyledi.

Karayazı açıklamasında: “Gümrü ve Kars çevresinde evleri ziyaret eden yetkililer, kadınlarla bir araya geldi, hikayelerini dinledi, yerel aşçılarla proje üstüne görüşmeler gerçekleştirdi ve kadınların pişirdiği yemekleri tattı. Görüşmelerin gerçekleştiği evlerde kadınlar yemek kültürleri ve yemek tarifleri hakkında hikayelerini paylaştı. Yapılan ön çalışmalarda yemeğin yalnızca beslenmeyi değil, belli bir coğrafyanın tarihini, geçmiş günlerle ilgili bir nostaljiyi de içinde barındırdığı vurgusu ve yemeklerdeki ortaklıklar ön plana çıktı. Çalışmaların ardından ilk atölye geçtiğimiz ay Gümrü’de gerçekleştirildi. Kars’lı kadınlar Gümrü’lü kadınların mutfağına konuk oldu. Kadınlar ortak kültürün bir yansıması olarak kete, kesme aşı gibi her iki tarafta da pişirilen yemekleri beraberce yaptı. Yapılan yemekler, anlatılan hikayeler ve tarifler bir etkinlikle Gümrü’lü halkla paylaşıldı. Aynı atölye, bu defa 19-20 Haziran 2015 tarihlerinde Kars’ta gerçekleştiriliyor. Aralarında yemek uzmanları ve proje yetkililerinin de bulunduğu bir heyetle birlikte Kars’a gelen Gümrü’lü kadınlar, ortak tarifleri bu kez bir iftar yemeği için paylaştı.

Öte yandan hem Ermenice’de hem de Türkçe’de aynı şekilde ifade edilen “Beraber Az mı Tuz Ekmek

Yedik” deyimi, beraberliğe, dostluğa ve yaşanmışlığa işaret ediyor. Ortak kültür mirasına vurgu yaparak iki toplum arasında bir köprü kurma amacını taşıyan bu projede yemek kültürleri arasındaki benzerliklerin altı çiziliyor. Barış mutfakta başlar diyen proje neticesinde bir de belgesel yapılacak. Tüm bu hikayeler ve tarifler ise ayrıca bir kitapta toplanacak. Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (KAŞKA) tarafından yürütülen bu proje, International Alert, German Marshall Fund, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği, İsviçre Büyükelçiliği ve Calouste Gulbenkian Vakfı’nın destekleriyle gerçekleştirilmekte…

TİGRAN HAMASYAN’DAN MUHTEŞEM KONSER

İftar etkinliğinde Kars yöresine ait türkülerin de misafirlere dinletildiği özel akşamda, 25 kişinden oluşan piyano eşliğinde ünlü müzisyen Tigran Hamasayan, caz üstüne Ermeni Halk Müziklerinin örnekler verdi.

İftar programına: Amerika Birleşik Devletleri Kültür Müsteşarı Katherine Van de Vate, İsviçre Büyükelçiliği Müsteşarı Didier Chassot, Gümrü Kalkınma Vakfı Başkanı Artush Mkhtrcyan, Gulru Nabieva – International Alert,HDP Kars Milletvekili Şafak Özanli, ve Kars Şehir ve  Kültür Araştırmaları Derneği ve CBDN Kars Temsilcisi İhsan Karayazı ile birlikte Ermenistan’dan gelen katılımcılar ve Karslı davetliler katıldı.

iki-ulke-kadinlari-mutfakta-bir-araya-geldi!-(1).jpgiki-ulke-kadinlari-mutfakta-bir-araya-geldi!-(2).jpgiki-ulke-kadinlari-mutfakta-bir-araya-geldi!-(3).jpgiki-ulke-kadinlari-mutfakta-bir-araya-geldi!-(4).jpgiki-ulke-kadinlari-mutfakta-bir-araya-geldi!-(5).jpgiki-ulke-kadinlari-mutfakta-bir-araya-geldi!-(6).jpgiki-ulke-kadinlari-mutfakta-bir-araya-geldi!-(7).jpgiki-ulke-kadinlari-mutfakta-bir-araya-geldi!-(8).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler