İlgisizliğe direniyor!

İlgisizliğe direniyor!

Kars'ta geçmişten günümüze kadar gelen tarihi binalar birer birer yıkılarak kayboluyor.

İlgisizliğe direniyor!

Kars’ta geçmişten günümüze kadar gelen tarihi binalar birer birer yıkılarak kayboluyor.

Kars Kalesi eteklerinde 19. yüzyılda yapılan tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın da aralarında tarihi evler yıkılmış, yakılmış ve define arayıcıları tarafından kazılmış vaziyette bulunuyor.

Yıllarca Karslılara hizmet vermiş, bir dönem içerisinde insanların yaşadığı tarihi evler, insanların batıya göç etmesiyle sahipsiz kaldı. İnsanların içerisinde bulunmadığı tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı ve tarihi evler zamanla yıkılarak harabeye döndü.

Kars Kalesi, tarihi Taş Köprü ve Tarihi Hamamların yanında bulunan evler, içkicilerin mekanı olurken, buraları ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor. Günümüze kadar direnerek ayakta duran tarihi evler yetkililerin ilgisizliğinden dolayı tamamen yıkılmaya yüz tutmuş.

Geçmişte dönem Belediye Başkanlarından Naif Alibeyoğlu’nun koruma altına aldığı ve demir konsollarla sağlamlaştırdığı tarihi binalar Alibeyoğlu’nun belediye başkanlığı kaybetmesiyle birlikte unutularak yıkıldı.

“BİR TARİH GÖZLER ÖNÜNDE KAYBOLUYOR”

Bir tarihin gözler önünde kaybolduğunu ifade eden vatandaşlar, “Kars denilince akla ilk Osmanlı evleri geliyordu. Ama maalesef şimdi Osmanlı evlerinden sadece birkaç tanesi ayakta kalmış. Özellikle Kaleiçi Mahallesi’nin kaldırılmasıyla birlikte bölgede bulunan başta tarihi hamamlar olmak üzere tarihi evlerde yıkıldı. Tarihi evlerin yıkılışına yetkililer sadece bakmakla yetiniyor. Herkesin gözleri önünde tarih kayboluyor” dediler.

Öte yandan Kars’ta mevcut olan tarihi Kars Evleri teker teker yıkılırken, günümüzde bu evlerden sadece Rus işgalinde yapılmış Baltık mimarili yapılar ayakta kalabilmiş. Ayakta kalan tarihi Osmanlı evlerinden Ahmet Tevfik Paşa Konağı, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün envanterinde tarihi ev olarak tescil edilmiş. Buna rağmen tarihi evleri korumak için hiçbir şey yapılmamış. iha

20140912aw190811_02.jpg

20140912aw190811_01.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler