İngiltere’nin o önerisine yanıt: 'Söz konusu olamaz'

İngiltere’nin o önerisine yanıt: 'Söz konusu olamaz'

Çavuşoğlu'ndan İngiliz polisi açıklaması: 'Böyle bir şey söz konusu olamaz. Zaten İngiltere ile istihbarat ve bilgi paylaşımı dahil çok iyi bir işbirliğimiz var' dedi.

İngiltere’nin o önerisine yanıt: 'Söz konusu olamaz'

Çavuşoğlu’ndan İngiliz polisi açıklaması: 'Böyle bir şey söz konusu olamaz. Zaten İngiltere ile istihbarat ve bilgi paylaşımı dahil çok iyi bir işbirliğimiz var' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere’nin İngiliz vatandaşlarının IŞİD’e katılmak üzere Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmesini önlemek için İstanbul'daki havalimanlarına İngiliz polisi yerleştirme önerisine ilişkin olarak, “Böyle bir şey söz konusu olamaz. Zaten İngiltere ile istihbarat ve bilgi paylaşımı dahil çok iyi bir işbirliğimiz var” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 49. UIuslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yabancı savaşçıların Suriye’ye ya da Irak’a giderek IŞİD veya diğer terör örgütlerine katılmak için her yolu denediklerini belirten Çavuşoğlu, yabancı savaşçıların sadece bu bölgede olmadığını, Ukrayna'nın doğusunda da 35 bin yabancı savaşçının bulunduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, dolayısıyla Türkiye geçen yabancı savaşçılar da bulunduğunu ifade ederek, bu konuda Türkiye’nin gerek sınır bölgelerinde ve sınır kapılarında gerekse havaalanlarında tedbirlerini her geçen gün artırdığını belirtti.

Toplu taşımacılığın yapıldığı tren ya da otobüs istasyonları da dahil olmak üzere her türlü tedbirlerin alındığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Bunun da çok faydasını gördük. Mesela bugüne kadar bin 100 yabancı savaşçıyı yakalayıp sınır dışı ettik. Bunların yarısından fazlası hakkında bize bilgi gelmemişti. Bizim emniyet güçlerimizin, istihbaratımızın başarılı çalışmaları sayesinde yakalanıp gönderildiler. Gönderirken tabii o ülkelere de bilgi veriyoruz. Nasıl gönderdiğimizin, neyle gönderdiğimizin bilgisini veriyoruz” dedi.

Türkiye’ye giriş yasağı konusunda bugüne kadar giriş yasağı listesine eklenen kişi sayısının 12 bine yaklaştığını kaydeden Çavuşoğlu, bu rakamın 4-5 ay önce yaklaşık 7 binlerde olduğunu, bu sayının artmasının özellikle yabancı savaşçıların geldiği ülkelerle işbirliğinin bir göstergesi olduğunun altını çizdi. Bu ülkelerle yapılan bilgi ve istihbarat paylaşımı sayesinde bu kişilerin Türkiye’ye gelmeden isimlerinin kendilerine geldiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, bu kişilere giriş yasağı koyulduğunu ve söz konusu şahıslar ülke sınırlarına geldikleri zaman girişlerine müsaade edilmeyip geri gönderdiklerini belirtti.

“SADECE TÜRKİYE’NİN TEDBİR ALMASI YETMEZ”

“Burada sadece Türkiye'nin tedbir alması yetmez. Bu ülkelerin de tedbir alması gerekiyor ve kanunlarını değiştirmesi gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, “Bazı ülkelerden dostlarımızla da görüşüyoruz. Ülkeden ayrılırken, yani IŞİD ya da diğer radikal gruplara, terör örgütlerine katılmak için ayrıldıklarını bilseler bile kanun gereği bunları durduramıyorlar. Ama bunun da önleminin alınması gerekiyor. Ya da geri gönderdiğimiz, bildirerek geri gönderdiğimiz insanlar, bazı yabancı savaşçılar nasıl oluyor bilmiyoruz ama tekrar Türkiye'ye geri geliyor. Yani havaalanına geri geliyor. Türkiye sınırlarına geri geliyor. Bazen doğrudan o ülke üzerinden geliyor ya da üçüncü bir ülke üzerinden geliyor. Şimdi, bu konuda demek ki sadece burada Türkiye'nin tedbir alması yetmez. O ülkelerin de alması gerekiyor” diye konuştu.

İngiliz Parlamentosu İçişleri Komisyonu’nun Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD'e katılan İngiltere vatandaşlarını engellemek için İstanbul’daki havalimanlarına İngiliz polisi yerleştirme önerisini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Böyle bir şey söz konusu olamaz. Burada zaten İngiltere ile istihbarat paylaşımı dahil, bilgi paylaşımı dahil çok iyi bir işbirliğimiz var. Bize bu bilgi geldiği sürece de zaten bizim polisimiz, emniyet güçlerimiz gerekli tedbiri alıyorlar. İşlerini de çok iyi yapıyorlar, profesyonelce yapıyorlar” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN AYNI TEDBİRİN O KİŞİLER İNGİLTERE’DEN AYRILMADAN ÖNCE ALINMASI”

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Önemli olan İngiltere'deki ilgili mercilerin de aynı tedbiri o kişiler İngiltere'den ayrılmadan yapması, o tedbirleri alması önemli. Yani Türkiye'ye gelmelerine gerek yok. Zaten iyi bir işbirliğimiz var. Ama ülkelerinde ilave tedbirler alınırsa daha İngiltere'den ayrılmadan o kişileri durdurabilirler. Yok durduramadılarsa bize zamanında haber versinler. Biliyorsunuz üç tane İngiltere'den gelen genç kız da gündemdeydi. Ve onlar bize İngiltere'den ayrıldıktan sonra bilgi verdiler. Biz yine elimizden geleni yaptık, biliyorsunuz çalışmalarımızı. Dolayısıyla o iddia ne kadar doğru bilmiyorum ama eğer doğruysa da buna hiç ihtiyaç yok. Zaten İngiltere ile iyi bir işbirliğimiz var." 

Önceki ve Sonraki Haberler