İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Almayanlara Ağır Cezalar Var!

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Almayanlara Ağır Cezalar Var!

1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 1 kişi dahi çalıştıran tüm işyerleri 6331 sayılı İSG Kanunu yükümlülükleri altına girdi ve OSGB’lerden İSG Hizmetleri almaları zorunlu hale geldi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Kars Şeker İş Sendika Başkanı Yaver Kop, kanunun 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, “1 kişi dahi çalıştıran tüm işyerleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu yükümlülükleri altına girdi ve Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB)’lerden İSG Hizmetleri almaları zorunlu hale geldi.” dedi.

“Bir kişi dahi SGK’lı çalışanı olan tüm işverenler ile Kamu Kurumları 1 Temmuz 2016 itibariyle “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi” hizmeti almaya başladılar.” diyen Başkan Kop, “Örneğin; kasap, manav, bakkal, berber, perakende mağazalar, apartmanlar, büroda hizmet verenler (avukatlar, muhasebeciler, gümrükçüler, emlakçılar, reklam ajansları vb.)  için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı zorunluluğu başladı.” diye konuştu.

Türkiye’de bu tanımlamaya uyan 700 bin civarı işyeri bulunduğunun altını çizen Başkan Kop, “Pek çok Kamu Kurumu Yönetimi, hali hazırda OSGB’lerden teklifler alarak değerlendirme sürecine girmiş durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), işverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri alabilmeleri için “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi” olarak yetkilendirme yapmaktadır.  İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti OSGB firmalarından alınabilir.  OSGB firmaları yönetmeliklerde belirtilen görev, yetki ve sorumluluklar çerçevesinde işverenlere ve çalışanlara hizmet verirler.” şeklinde konuştu.

Başkan Kop, İlimizde de bu uygulamanın sürdürdüğünü, özellikle ilimizin tek fabrika bulunan Kars Şeker Fabrikası’nın da ilk günden bu yana uyguladığını ifade eden Kop konuyla ilgili şunları söyledi: “Bizim sanayimiz ağır sanayi olduğu için bizim doktor ve hemşiremiz var. Bunun yanında tüm kısımlarımızda ecza dolabı acil durumlarda kullanılacak olan ilk yardım malzemelerimiz bulunmakta. Her ay periyodik olarak bakım yapmaktayız ve önümüzdeki ay işçilerimizin de sağlık alanında periyodik bakımları ve sağlık kontrolleri var. Hemşiremiz sürekli burada doktorumuz ise haftada iki gün gelmekte herhangi en ufak bir sıkıntımız yoktur. Daha önce fabrikamızda Ambulansımız vardı. Ancak Sağlık Bakanlığı ambulanslarımızı iptal ettiler. 112 Acile bağladılar. Bizlerde halkımız ve kurumlarımız gibi ihtiyacımızı 112 Acilde alıyoruz. Olası bir vakada 10 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Aynı zamanda her kısım ve çalışma alanında iki adet ilk yardım ekibimiz bulunmaktadır. Fabrika alanında her kısımda yaralı taşıma sedyelerimiz var. Yılda on gün iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili ilk yardım semineri vermekteyiz. Bu seminerlere katılan arkadaşlarımızda bu tür durumlara müdahale bilgisi bulunmaktadır.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler