İstanbul Karslılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Kadın Sorunlarını Ele Aldı

İstanbul Karslılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Kadın Sorunlarını Ele Aldı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul Karslılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Nurten Şahin’in organize ettiği ve oturum başkanlığını Ayten Alkaşı’nın yönettiği panel düzenlendi.

Burkay KORTAĞ / KARS MANŞET

İstanbul Avcılar’da düzenlenen panele halk bilimciler, siyasi parti temsilcileri ve Avukatlar katıldı. Panele katılan konuşmacılar,  8 Mart çerçevesinde Türkiye’deki şiddete uğrayan kadınları, eşleri tarafından öldürülen kadınları ve boşanmalardan dolayı sokağa düşün çocukları konu edindi. Kadın Mağduriyeti konusunda önemli mesajlar verildi.

İstanbul Karslılar Kültür ve Dayanışma Derneğinde gerçekleştirilen panelde, CHP Avcılar Kadın Kolları Başkanı Sevgican Çiçek’in konuşmasında “Kadına yer yok”  söylemi uzun uzun tartışıldı. Çiçek gibi diğer konuşmacılar, son dönemlerde işsizlik ve yoksulluktan dolayı boşanıp sıkıntı yaşayan kadınları dile getirdiler.  Panelin sonunda soru- cevap kısmına geçildi.  Panelistler soruları cevapladıktan sonra konuşmacılar ve konuk kadınlar hep bir ağızdan kadına karşı şiddete, hukuksuzluğa ve adaletsizliğe ‘Hayır’ dediler.

Panelde Avukat Cevahir Kılıç’ın: “Anadolu’da önce kadın kalkar sonra güneş doğar,   kadın üretirken erkeklerde yatar emeği asla takdir edilmez.  Anadolu kadını İstanbul’da da erkekle eşit yaşamı sürdürememiştir. Derneklere bakın hep erkeklerden oluşmaktadır bu da gösteriyor ki erkekler kadınlar eşit bir yaşam istemiyor.”şeklindeki ifadesi dikkat çekti.

Avukat Özlem Durdağı da konuşmasında: “Tarih boyunca dinler, inançlar, ideolojiler, edebiyat bir kadın imgesi yarattı itilişi hazırladılar. Cinsler arası kadın aleyhine ayrıştırma insanın doğasından değil toplumun imgelemesi bilinçlenmesi gerekiyor.” dedi.

İletişim Uzamanı Sürreyye Cinik ise yaptığı konuşmada, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliği sınıflı toplumlarla birlikte ortaya çıkmıştır.  Toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi  bütün sorunların iktidar ideolojisinden beslendiği açıktır. Bu nedenle tüm insanlık, egemenlik, sömürge, işgal, eşitsizlik, adaletsizlik karşısındaki mücadelesine toplumsal cinsiyet eşitliğini oturtmak durumundadır. Yaşamın her alanını ilgilendiren bu soruna geleneksel düzen yaklaşımlarının ötesinde ideolojik yaklaşmakla birlikte pratik yaşam içerisindeki düzenekleri ele almak ve sorgulanmasına kadar her boyutta ihtiyaç vardır. İyi niyetli, ama içi boş  nutuklardan ziyade kadının siyasete katılım kanallarını ancak kadınların kendileri aşabilirler” şeklinde ifadeler kullandı.

İstanbul Karslılar Kültür Derneğinin Kadın Kolları Başkanı Ayten Alkaşı, Başkan Yardımcısı Nurten Şahin, Başkan Yardımcısı Gülay Ekinci  bütün katılımcılara teşekkür ederim.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler