İYİ Parti, Kars Organize Besi Bölgesi faaliyete geçebilir mi?

İYİ Parti, Kars Organize Besi Bölgesi faaliyete geçebilir mi?

İYİ Parti Kars İl Başkanlığı, Tarıma Dayalı Organize Besi Bölgesi ile ilgili olarak AK Parti Kars milletvekillerine sorular sordu.

Tacettin DURMUŞ

İYİ Parti Kars İl Başkanı Yüksel Akbaba, Settar Kaya ve bazı partinin yönetim kurulu üyeleri, Kars Organize Besi Bölgesinde açıklamada bulundu.

Burada açıklamada bulunan Settar Kaya, Kars Dayalı Organize Besi Bölgesinin faaliyete geçirilip geçirilemeyeceğini sordu.

Kars’ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kaleiçi Mahallesi Karadağ mevkiinde yapılan Organize Besi Bölgesinin atıl durumda olduğunu ileri süren Settar Kaya şu ifadeleri kullandı.

İhale sözleşmesi 28 Haziran 2016 yılında imzalanan, sözleşme bedeli 16.525.011,20 tl olan yatırımın 28.10.2018 tarihinde bitirileceği hüküm altına alınmıştır. 2022 yılının ikinci yarısındayız. Partimiz yönetim kurulu olarak yerinde incelediğimiz Organize Besi bölgesinde birtakım alt yapı çalışmaları yapılmıştır.Yapılan parke taşlı yollar bozulmaya yüz tutmuş, kapısına kilit vurulmuştur. Hâlihazırda hiçbir faaliyet yoktur.

Arsa parselleri ilk defa 10.02.2021 tarihinde ihaleye çıkarılmış, yeterli ilgi olmamıştır. 23.06.2022 tarihinde tekrar ihaleye çıkarılmış, yine ilgi görmemiştir. Bu haliyle devam ettiği sürece, bu sanayi bölgesinin aktif hale gelmesi 50 yılı bulur. Projeye göre 11.500 hayvan besi amaçlı olarak barındırılacakken, bugün faaliyette olan tek bir işletme ve tek bir hayvan yoktur. Proje şartları tam teşekküllü olarak yerine getirilmeden, besici için burası ahırdan öte bir anlam taşımaz.

İYİ PARTİ OLARAK KONUYU TBMM’NE TAŞIYACAĞIZ

Buradan Kars Milletvekilleri Sayın Ahmet Arslan ve Sayın Yunus Kılıç’a sesleniyoruz.

2018 yılında bitirmeyi planladığınız Organize Besi bölgesinde bugüne kadar ne tür çalışmalar yapılmıştır? Besi işletmelerine hizmet edecek;idari ve sosyal tesisi alanı,Acil kesim alanı,Dezenfekte sevkiyat kontrol merkezi,Hayvan Kliniği,Kantar ve Tır Kamyon Parkı tamamlanmış mıdır?

Kurulması hedeflenen 115 besi işletmesinden kaç tanesi kurulmuş veya kurulma aşamasındadır.

Besi Organize sanayi Bölgesi içerisinde, Sanayi alanı olarak planlanan YEM ÜRETİM TESİSİLERİ ve HAYVANSAL ÜRÜN AMAÇLIENTEGRE TESİSLERİ hazır mıdır?

Yüklenici firmaya bugüne kadar ne kadar ödeme,hangi işlerin karşılığında yapılmıştır?

Türkiye’de et fiyatları sürekli yükseliyor.İnsanımızın et yemesi çok zorlaştı.Hayvan başına et üretimimiz dünya ortalamasının altındadır.Bu nedenle besicilik önem arzetmektedir.

Besicilik faaliyetlerinin sürdürülmesi ET/YEM paritesindeki gelişmelere bağlıdır.Yem fiyatlarındaki yükselik enflasyonun üç katından fazladır.Bu durumda kim besicilik yapabilir.

AKP iktidarı yıllardır canlı hayvan ve et ithalatı yoluyla bu soruna çözüm bulmaya çalışmış,elbetteki başarılı olamamıştır.

Besici hayvanı yurt dışından ithal edecektir.Mevcut döviz fiyatlarıyla bu mümkün müdür?Kurdaki istikrarsılığa rağmen hangi besici bu işe girişebilir? Besici getirdiği hayvanı ortalama 8 ay beside tuttuktan sonra kesime gönderecektir.Bu yem fiyatlarıyla bu işi sürdürebilir mi?

Kars’ta yüzlerce hemşehrimiz Besicilik yapardı.Bugün 1 tane bile besicilik yapan yok.Sebebi araştırıldı mı? Girdilerin Döviz kurundan,satışların Tl ile yapıldığı göz önüne alındığından mevcut konjoktörde besiciliğin sürüdürülebilir olması mümkün değildir. Bu nedenle Burayı tel örgüyle çevirerek,birkaç km parke taşlı yol ve kanalizasyon döşeyerek” işte sana Organize besi bölgesi gel ahırını yap,hayvanınını getir,yemini al besle sat”demek sorunu çözmez. Teşvik uygulamalarına rağmen neden talep yok?Çünkü sizin teşviklerinizi hangi şartlarla verdiğiniz,ne tür zorluklar çıkardığınızı üretici biliyor.Kağıt üzerine yazılanla cazip ancak,Bu şehir sizin verdiğiniz teşviklere kanıp ,bu işe girişip batan üreticilerle doludur.Böyle teşvik sistemi olmaz. İnşaat maliyetlerinin tavan yaptığı bu dönemde besihane yapmak kolay mı?

TEKLİFLERİMİZ;

1.Tarıma dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgelerinin sürekli Teşvik Kapsamına alınması

2.Kırsal Kalkınma Yatırımlarını destekleme Hibe oranlarının artırılması

3.Üreticinin besihane yapımı,makine ekipman alımı ve besi hayvanı alımında sıfır faizli kredi verilmesi

4.Yem fiyatlarının yükselmesini önleyici,üretimini artırıcı tedbirler alınması,besiciler için sübvansiyon uygulanması.”

iyi-parti,-kars-organize-besi-bolgesi-faaliyete-gecebilir-mi.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler