Jandarma Komutanlığı’nın 175. kuruluş yıldönümü

Jandarma Komutanlığı’nın 175. kuruluş yıldönümü

Kars'ta Jandarma Komutanlığı'nın 175. kuruluş yıl dönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Jandarma Komutanlığı’nın 175. kuruluş yıldönümü

-JANDARMA KOMUTANLIĞININ 175. KURULUŞ YILI TÖRENLERİNDE 2 ASKER BAYGINLIK GEÇİRDİ

Kars’ta Jandarma Komutanlığı’nın 175. kuruluş yıl dönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Etkinlikte, günlerdir devam eden yağışlı ve soğuk havanın aksine sıcak ve güneşten 2 asker bayılarak yere yığıldı.

Kars İl Jandarma Komutanlığı’nda, Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Tuncay Koçoğlu ve il protokolünün yanı sıra çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Protokol konuşmaları esnasında güneşin etkisiyle ilk olarak flamacı asker ardında bir başka asker yere düşerek bayıldı. Flamacı asker yere düşerken diğer askerlerin flamayı düşürmemeleri dikkatlerden kaçmadı. Bayılana askerlere 112 görevlilerince olay yerinde müdahale edildi.

1937 YILINDA DÖNEMİN JANDARMA TEŞKİLATININ YASAL DAYANAĞINI OLUŞTURAN JANDARMA TEŞKİLAT VE VAZİFE NİZAMNAMESİ YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR

Kıdemli Çavuş Belgin Okçu, Jandarmanın kuruluşuyla ilgili bilgi aktardı. Okçu, “Kuruluşu milattan önce 209 yılına dayanan Türk ordusunun zaferlerle dolu tarihi içerisinde adı jandarma olmasa da emniyet ve asayişi sağlamasına yönelik hizmetler yardan, subaşı ve zaptiye olarak ifade edilen konusunda uzmanlaşmış askeri statükolu Mesut bey tarafından yürütülmüştür. 3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat fermanıyla halkın can ve mal emniyetini korunması görevi eyalet ve sancak valiliklerine gönderilen subaylar tarafından yerine getirilmiştir. Tanzimat fermanının ilan edildiği 1839 yılı ile askeri zaptiye nizamnamesinin yürürlüğe girdiği tarih 14 Haziran günü  birleştirilerek 14 Haziran 1839 tarihinde jandarmanın kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. 1908 yılında ikinci meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra özellikle Rumeli’de büyük başarılar gösteren jandarma 1909 yılında yeniden düzenlenerek harbiye nezaretine bağlanmış ve ulu jandarma kumandanlığı adını almıştır. Hem de birçok silahlı kuvvetlerin ayrılmaz bir parçası olarak yurt savunmasına iştirak etmişlerdir. 29 Ekim 1923’te cumhuriyetin ilanından sonra devletin pek çok kuruluşunda olduğu gibi jandarma teşkilatında da yenileştirme çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamada jandarma bölge müfettişleri ve il jandarma alay komutanlıkları yeniden teşkilatlandırılmış ve jandarma birlikleri güçlendirilmiştir. 1937 yılında dönemin jandarma teşkilatının yasal dayanağını oluşturan jandarma teşkilat ve vazife nizamnamesi yürürlüğe girmiştir. Ve bu kanunla emniyet ve asayiş görevlerine ilave olarak cezaevleri korunması görevi de jandarmaya verilmiştir.” dedi.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI PERSONELİ OLARAK BİZLER ULUSUMUZUN BİZE OLAN BU TEVECCÜHÜNÜN BİLİNCİNDE HAREKET EDEREK VAR OLAN BU GÜVEN BAĞINI VE SEVGİ BAĞININ KORUMAK VE DAHA DA GÜÇLENDİRMEK AZMİNDEYİZ

İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Koçoğlu ise konuşmada, Jandarmanın, milletinin ve devletinin, gücü ve teminatı olmaya, insan merkezli birleştirici ve kucaklaştırıcı yaklaşımı ile her zaman halkının yanında yer almaya devam edeceğini vurguladı.

Yarbay Koçoğlu, “Teşkilatımız, toplumsal hayatta yaşanan değişikliklere de kayıtsız kalmamaktadır. Toplumsal hayatta yaşanan değişimleri yakinen takip etmekte, halkımızın güvenlik taleplerini dikkate alarak görev anlayışı ve hizmet felsefesini insan memnuniyeti üzerine inşa etmektedir.”dedi. Koçoğlu, “Jandarma teşkilatının 175. kuruluş yıldönümü kutlamanın tatlı gurunu, heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. 175 yıldır köklü tarihi ile jandarma genel komutanlığı kuruluşundan bugüne yüce milletimizin engin sevgi ve güvenine mazhar olmuştur. Milletimizin huzur ve güveni ile kamu düzenini sağlanması yönünde ki hizmetleri ile ulusumuzun takdirini kazanmıştır. Jandarma genel komutanlığı personeli olarak bizler ulusumuzun bize olan bu teveccühünün bilincinde hareket ederek var olan bu güven bağını ve sevgi bağının korumak ve daha da güçlendirmek azmindeyiz.” şeklinde konuştu.

MİLLİ, AHLAKİ VE MESLEKİ DEĞERLERLE YETİŞMİŞ PERSONELİ İLE, ÜSTÜN BİR VAZİFE ANLAYIŞI, BÜYÜK BİR SORUMLULUK DUYGUSU VE ÖZVERİYLE VERİLEN TÜM GÖREVLERİ YERİNE GETİREN GAYRET, AZİM VE İNANCI İÇERİSİNDEYİZ

Koçoğlu, daha sonra şunları söyledi:

“Türk milletinin sonsuz güvenine mazhar olmayı başaran Türkiye cumhuriyeti jandarması kurulduğu günden bu yana günlük yaşamının her anında ülkemizin her noktasında gece-gündüz, sıcak-soğuk, yağmur-çamur demeden halkımızın hizmetinde olmuş bundan sonra da olmaya devam edecektir. Yerleşik kurum kültürüne sahip personeliyle jandarma disiplinli, yetkili ve gerçekçi eğitimi yüksek fiziki ve moral gücüyle kutsal vatan toprakları üzerinde görev yaptığı her noktada milletinin ve devletinin gücü ve teminatı olmaya, insan merkezli birleştirici ve kucaklayıcı yakılışımı ile her zaman halkının yanında yer almaya devam edecektir. Halkımızın güvenlik taleplerini dikkate alarak görev anlayışı ve hizmet felsefesini insan memnuniyeti üzerine inşa etmektedir. Günümüz güvenlik ortamında ileri teknoloji kullanan ve yüksek bütçelere sahip olan kolluk kuvvetleri çağrılara yetkili cevap vermelerine ve olaylara kısa sürede müdahalede bulunmalarına rağmen başarısız olarak algılanabilmektedir. Çünkü bugün kolluğun etkinliği suçluları yakalamada gösterilen başarıyla değil suçun önlenmesi ve suç önlemede halktan alınan yardım ve desteğin oranıyla ölçülmektedir. Her zaman ve her yerde kanun ve nizamları esas almaktadır. Ve her türlü çözüm ve tedbiri hukuk düzeni içinde bulmaktadır. Yurdumuzun her köşesinde halkla iç içe olarak büyük bir özveri ve heyecanla görev yapan ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri halka açılan penceresi konumunda olan jandarma Atatürk ilke ve inkılapları göstericiliğinde hukuk kurallarına uygun, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine saygılı, halkın memnuniyetini sağlayacak şekilde güvenlik hizmeti sunmayı benimseyen ve halkımızla bütünleşmiş modern teknolojinin bütün imkanlarını etkinlikle kullanabilen milli, ahlaki ve mesleki değerlerle yetişmiş personeli ile, üstün bir vazife anlayışı, büyük bir sorumluluk duygusu ve özveriyle verilen tüm görevleri yerine getiren gayret, azim ve inancı içerisindedir.”

CUMHURİYETE SADAKATLE BAĞLI, İNSAN HAKLARINA SAYGILI, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE İNANAN, GÜVENİLİR, ÇALIŞKAN, TEVAZU VE FEDAKÂRLIK YANI SIRA FERAGAT ÖRNEĞİ GÖSTEREN JANDARMA TEŞKİLATI HER TÜRLÜ TAKDİRİ HAK ETMEKTE

Törende konuşan Vali Özdemir, vatan, millet ve Cumhuriyete sadakatle bağlı, insan haklarına saygılı, Hukukun üstünlüğüne inanan, güvenilir, çalışkan, tevazu ve fedakârlık yanı sıra feragat örneği gösteren Jandarma teşkilatının her türlü takdiri hak ettiğini söyledi. Vali Özdemir ise şöyle konuştu:

“175. kuruluş yıl dönümü heyecanla ve hep beraber mutlu bir şekilde kutluyoruz. Kolluk kuvvetlerimizin önemli bir parçasını oluşturan ülkemizin iç güvenliğini sağlayan jandarma teşkilatımız eğitimli personeli, donanımı, disiplini, vatan sevgisi, üstün vazife bilinci ve kabiliyeti ile 175 yıldır görev ve sorumluluklarını azim ve kararlılıkla yerine getirmektedir. Jandarma teşkilatımız ülkeye yayılmış teşkilatı ve kadrosuyla vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde yaşaması için gayret göstermektedir. Yeri geldiğinde canını feda etmekten çekinmeyen her yerde ve her şatta görevini yerine getiren jandarma teşkilatımız güvenliğimizin sağlanması konusunda gösterdiği kahramanlığı yanı sıra nitelikli insan kaynaklarıyla da çağdaş hizmet anlayışıyla da silahlı kuvvetlerimize önemli bir güç, önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Vatan, millet ve cumhuriyetimize sadakatle bağlı, insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne inan güvenilir, çalışkan, tevazu, fedakârlık ve feragat örneği gösteren teşkilatımızı büyük bir görev, aşk ve sorumluluk anlayışı içerisinde, gerektiğinde canı pahasına ortaya koyduğu cesur, kararlı ve özverili çalışmalarıyla her türlü takdiri üzerindedir.”

Jandarma teşkilatının kullandığı teçhizatların sergisinin gezilmesinin ardından tören, yemekle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler