Kağızman Uzun Elması Tescillendi

Kağızman Uzun Elması Tescillendi

Kars İl Özel İdaresinin Kağızman uzun elmasının tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı başvuru tescil belgesi ile taçlandı.

12 Temmuz 2012’de Coğrafi İşaret başvurusunun ardından yapılan çalışmaların sürecini takip eden ve çalışmaları düzenleyen, İl Özel İdaresi tarafından yetkilendirilen Evren Alankuş, patent tescil sürecini anlattı.

Patent çalışmalarında Kağızman uzun elmasını diğer elma türlerinden ayıran özellikleri ortaya koymanın kolay olmadığını söyleyen Alankuş, Kars’ın verimli coğrafyasında yetişen bu özel ürünün farkını diğer elma çeşitlerinden ayıran çalışmaların, analizlerin ve bilimsel verilerin okunması, dosyalanması ve yorumlanması için 5 yıl çalıştıklarını belirtti.

Tescil belgesini gerçek sahipleri olan Kağızman üreticisine ulaştırmanın gurunu yaşadıklarını belirten Evren Alankuş: “Ürünün kimliği, toprağın, suyun kalitesi ve özelliği kullanılan zirai ilaçların seviyesi, elma ağacının nasıl yetiştirildiği, elmanın özellikleri, tadı görüntüsü ile spesifik tüm özelliklerini ortaya koyan çalışmalar ile süreci tamamlamak çok önemliydi.”dedi.

Coğrafi işaretlerin faydasının üretimi artırmak, göçü durdurmak, kırsal kalkınmayı güçlendirmek olduğunu da belirten Evren Alankuş: “Coğrafi İşaret çalışmalarımızda amacımız öncelikli olarak Kağızman uzun elması tescillendirmekti ve bunu başardık. Ürüne marka değeri yaratmak, katma değer zincirinde piyasadaki diğer ürünlerle rekabet edebilme gücü oluşturmak, pazar oluşturarak ve üreticiye hukuki hak sağlayacaktır. Üretim miktarını çoğaltmak standardı yüksek ürünün kalitesi, üretimini desteklemek ve devamlılığını sağlamak için denetim mekanizması işletilerek yıllık denetim raporları sayesinde ürün kaliteli ve güvenilir ürün olacaktır.

Çıktığımız bu yolda desteğini esirgemeyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Aslan bu sürecin 5 yıl içinde hep takipçisi ve yardımcısı oldu. Başvuru ücretleri dışında neredeyse sıfır maliyet ile tescillenen Kağızman uzun elması yoğun bir emeğin ürünüdür. Bu sürece katkı sunan değerli Bakanımız Ahmet Arslan, kurum personeli Neslihan Katok, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Şahin’e teşekkür ederim. Ayrıca bana uzun elma ile ilgili bilimsel çalışmaları ulaştıran Kağızman Kaymakamlığı ve elma üreticileri ile bir araya gelip daha tescile aday ürünken elma üreticisi ile bir araya gelip elmalarına talip olan ve geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan Metro marketler zincirine teşekkür ederim.

Kağızman uzun elmasının tecil başvuru sahibinin Kars İl Özel İdaresi olduğunu da belirten Alankuş: “İl Özel İdaresi tescilin başvuru sahibi olarak Kağızman elma üreticisine anonim bir hak sağlamıştır. Denetim sürecinde Kars Ziraat Odası, Kars Ticaret Odası, Kağızman İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ürün denetimini sağlayacaklardır.

Ürünün denetlenmesi aşaması şu şekilde gelişecektir; Ürün yetiştirme evrelerinde ve sevki öncesinde kalite kontrol yapmak. Elma ağaçlarında kullanılan ilaçların ve aşılamanın hasat zamanında denetimlerini her yıl bağımsız denetçiler seçerek bu denetçiler tarafından raporlarını hazırlayarak ürünün denetimi ve kontrolünü sağlayacaklardır. Bu raporlar benim tarafımdan Türk Patent ve Marka Kurumuna bildirilecektir.

Kars Halkına Türkiye tescili yapılan Kağızman uzun elması hayırlı olsun. Kars kaşarı, Kars çoban köpeği, Kars halısı tescilli diğer değerlerimizdir. Kağızman uzun elması tescillenen 4. ürün olmuştur. Kars aynı zamanda tescile aday Kars Balı ve Sarıkamış obsidyen taşı ile tescil aşamasına yaklaşan 2 ürüne daha sahiptir. Kars ve Kağızman üreticisine Hayırlı olsun.”dedi.

kagizman-uzun-elmasi-tescillendi-(1).jpgkagizman-uzun-elmasi-tescillendi-(2).jpgkagizman-uzun-elmasi-tescillendi-(3).jpgkagizman-uzun-elmasi-tescillendi-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler