Kağızman'da Anneler Günü Kutlandı

Kağızman'da Anneler Günü Kutlandı

Kars'ın Kağızman ilçesinde Kağızman Belediyesi, Kağızman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Kağızmanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen Anneler Günü programı Halk Eğitimi Merkezi Salonunda yapıldı,

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Açılış konuşmasını yapan İlçe Milii Eğitim Müdürü Yakup Bayşar, Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan Anneler Gününün evrensel bir gün olduğunu belirterek, "Sadece bir haftaya yada bir güne sığdırmak mümkün değil. Çünkü anneler her zaman özeldir. Onlar hem öğretmen, aile eğitmeni ve toplumu ayakta tutan çocuklarımızın sahipleridir. Eğer onlar olmasaydı dünya hiçbir zaman var olmazdı. Anneler gününün 1800’lü yıllara dayanan öyküsü ilginç. Olayın kahramanı ABD Virginia’da yaşayan Anna Jarvis. Hiç evlenmeyen, hayatını annesi ve kör kız kardeşiyle geçiren Jarvis, 1905’de annesinin birinci yılı için anma töreni düzenliyor. Mayısın ikinci pazarına denk gelen yıldönümünde bir kiliseyi annesinin en çok sevdiği çiçek olan kırmızı karanfillerle donatıyor ve yakınlarını davet ediyor. Jarvis törenden öyle etkileniyor ki anneler için resmi bir tatil günü planlıyor ve Amerikan kongre üyelerine, eyalet yöneticilerine, gazetecilere mektup yazıp bu fikri anlatıyor. Sonuç başarılı oluyor. Ertesi yıl bölgede ki birçok kilise anneler için özel anma törenleri düzenliyor. Üstelik bu törenlere katılan herkes sembolik olarak yakasına karanfil takmaya başlıyor. 1910’da Virginia Eyaleti anneler gününü resmi olarak kabul ediyor.1915'de ise Amerika Mayıs ayının ikinci pazarını milli bayram yapıyor. Jarvis’in çabalarıyla 1948’de 43 ülke Anneler gününü kutlamaya başlıyor...evet anneler gününün hikayesi böyle bizde bütün annelerin anneler gününü kutluyoruz." dedi.

Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız ise yapmış olduğu konuşmada, "Annelerimizin günü sadece bir gün değil, annelerimizin her zaman bizim için çok kıymetli oldukları bilincindeyiz. Bizim annelerimizden en büyük isteğimiz, arzumuz, ülkemizin geçirdiği sıkıntılı süreç içerisinde yaşanan hadiselerden de pay çıkartarak ülkemize bağlı bireyler yetiştirmek. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Bu bilinci, duyguyu hiçbir zaman bırakmamız lazım" ifadelerini kullandı.

İstanbul Kağızmanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Veysel Yıldız yaptığı konuşmasında ise, "Anne sevgisi, sevgilerin en güzelidir. Anne, bağlılığın, fedakarlığın, vefanın, karşılık beklemeden vermenin ve sevmenin sembolüdür. Annelerimizin sevgisi, bizlerin arkasındaki en büyük destektir. Bizlere verilecek hiçbir  destek annelerimizden aldığımız  güçten daha etkili değildir" diye konuştu. 

Kağızmanlı Araştırmacı Yazar Sait Küçük (miskini) Kağızman lehçesiyel okuduğu Annem şiirini solundaki anneler ayakta alkışladılar. İstanbul Kağızmanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bican Veysal Yıldız'ın kendi yazdığı Anne şiirleri Güldestesi adlı şiir kitabını imzalayarak annelere hediye takdim etti.

Program, Kağızman İlçe Belediye Başkanlığı tarafından annelere karanfil dağıtılmasıyla sona erdi.

kagizmanda-anneler-gunu-kutlandi-(1).jpgkagizmanda-anneler-gunu-kutlandi-(2).jpgkagizmanda-anneler-gunu-kutlandi-(3).jpgkagizmanda-anneler-gunu-kutlandi-(4).jpgkagizmanda-anneler-gunu-kutlandi-(5).jpgkagizmanda-anneler-gunu-kutlandi-(6).jpgkagizmanda-anneler-gunu-kutlandi-(7).jpgkagizmanda-anneler-gunu-kutlandi-(8).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler